Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πιο δύσκολος αγώνας

Είναι από τα κλισέ που είναι αληθινά. Η υγεία πάνω από όλα. Και το έμαθε καλά αυτό ο Χoνάς Γκουτιέρες, ο ποδοσφαιριστής που κυρίως γνωρίσαμε από τους πανηγυρισμούς του με την μάσκα του σπάιντερμαν. 







Μετά από την παρουσία του στην Μαγιόρκα ο Γκουτιέρες μετακόμισε στην Αγγλία όπου από το 2008 έπαιζε στη Νιουκάστλ και αγαπήθηκε πολύ από το φανατικό κοινό εκεί. Η καριέρα του έφτασε στην κορύφωσή της με την παρουσία του στην εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010 και πρόσφατα στο χειρότερο σημείο όταν έμαθε ότι έχει καρκίνο.




Παρά το γεγονός ότι ο Γκουτιέρες είχε συμβόλαιο με τη Νιουκάστλ ανέλαβε ο ίδιος τα έξοδα της χημειοθεραπείας. «Τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Η υγεία είναι το σημαντικό» δήλωσε χωρίς να κρατάει κακία για τον σύλλογο που πέρασε αρκετές σεζόν. Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013 όταν σε ένα ματς κόντρα στην Άρσεναλ ο Γκουτιέρες είχε μια σύγκρουση με έναν αντίπαλο. Η σύγκρουση τού προκάλεσε έντονους πόνους και μετά από διάφορες εξετάσεις ανακαλύφθηκε η άσχημη αλήθεια. Τον Οκτώβριο πήγε στην Αργεντινή όπου του αφαιρέθηκε ο αριστερός όρχις. Η επιστροφή στην Αγγλία δεν ήταν και η καλύτερη. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αγγλικά σάιτ δεν το αναφέρουν (γεγονός λίγο άσχημο για τη δημοσιογραφία εκεί), ο Γκουτιέρες στην συνέντευξη που έδωσε αυτές τις μέρες σε σταθμό της πατρίδας του αποκάλυψε ότι όταν γύρισε στην Αγγλία τού ζητήθηκε να φύγει από την ομάδα. «Γύρισα πίσω το Νοέμβριο και άρχισα να προπονούμαι κανονικά, αλλά ο προπονητής μου είπε ότι το καλύτερο θα ήταν να έβρισκα μια άλλη ομάδα. Μου έκανε εντύπωση γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν βασικός«.


 

Ο παίκτης πήγε στη Νόριτς δανεικός όπου και έπαιξε σε τέσσερα παιχνίδια και στη συνέχεια τραυματίστηκε, ενώ η Νιουκάστλ καθ” όλη τη διάρκεια της απουσίας του στην Αργεντινή ζητούσε από τους τοπικούς δημοσιογράφους να μην κάνουν πιεστικές ερωτήσεις για το γεγονός ότι ο Γκουτιέρες έλειπε από τις προπονήσεις της ομάδας. Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν όμως, καθώς σε νέες εξετάσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές βρέθηκαν κάποιες μεταστάσεις. Έτσι ο ποδοσφαιριστής ξεκίνησε χημειοθεραπεία. Όλα αυτά μόλις στα 31 του. Χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την ομάδα του, βασίστηκε σε συγγενείς και φίλους όπως ο Χάιντσε και ο Κολοτσίνι. Ο Γκουτιέρες με την πλούσια αργεντίνικη κόμη που δεν ήθελε να κόψει τα μαλλιά του, βρέθηκε να τα χάνει. «Ήθελα να τα κρατήσω όσο μπορώ, αλλά από την τρίτη εβδομάδα άρχισαν να πέφτουν«. Οι δικοί του άνθρωποι όμως ήταν και πάλι μαζί του. Δεκαεπτά από τους φίλους του τον επισκέφτηκαν στο δωμάτιο που βρισκόταν, κουρεμένοι γουλί σε μια ένδειξη συμπαράστασης. Ο Χονάς που κρατούσε κρυφό το πρόβλημά του αποφάσισε να μιλήσει και όπως δήλωσε το κάνει για να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους που περνούν το ίδιο πρόβλημα. Ο ίδιος δεν χάνει το κουράγιο του. «Η μάχη με τον καρκίνο είναι κάτι που κάνει όλα τα άλλα προβλήματα ασήμαντα. Είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω παίξει ποτέ«. Ας ελπίσουμε να είναι νικητής.

 

Έχασε τη μάχη ο Τομπίδης
Ο Ντίλαν Τομπίδης ήταν παίκτης της Γουέστ Χαμ το 2011, όταν έμαθε πως πάσχει από καρκίνο και αυτό έγινε τυχαία! Ο Ελληνο – Αυστραλός παίκτης σε ηλικία 17 ετών έμαθε για το πρόβλημα του από το τηλέφωνο.

Είχε υποβληθεί σε καθιερωμένο αντιντόπινγκ κοντρόλ μετά την ήττα της Αυστραλίας από το Ουζμπεκιστάν με 4-0 και αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία όγκος στα γεννητικά όργανα του! Το πάλεψε και 15 μήνες μετά έκανε ντεμπούτο με τα «σφυριά» τον Σεπτέμβριο του 2012. 
«Ήμουν ένας νέος άνθρωπος σε ηλικία 17 ετών, ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον καρκίνο. Το μόνο που με απασχολούσε ήταν να αγωνιστώ στη Γουέστ Χαμ και να αποκτήσω δίπλωμα οδήγησης» είχε δηλώσει ο Ντίλαν Τομπίδης, ο οποίος τελικά πέθανε στις 18 Απριλίου του 2014.
Κάθε πρωί στις 09.00 ο Ντίλαν Τομπίδης είχε αποκαλύψει πως σχεδόν σερνόταν από το κρεβάτι του για να κατευθυνθεί στο μπάνιο.  Είχε μία ουλή 12 εκατοστών που ξεκινούσε από το στήθος και κατέληγε στον αφαλό αφού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

«Ακολούθησαν τεστ αίματος και αξονικές τομογραφίες όπου μου είπαν πως έπρεπε αμέσως να αφαιρεθεί ο ένας όρχις. Απλά το δέχθηκα παρότι με πλήγωσε πολύ. Παρόλα αυτά έπρεπε να γίνει», ήταν τα λεγόμενα του νεαρού ποδοσφαιριστή.
Νοσηλεύτηκε για αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου, όπου τις περισσότερες φορές διατηρούσε μετα βίας τις αισθήσεις του. Υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση όπου οι γιατροί διέγνωσαν θρόμβο αίματος στην κοιλιακή χώρα και καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες!
Αφού πέρασε 15 πάρα πολύ δύσκολους μήνες, ο Σαμ Άλαρνταϊς δεν τον ξέχασε και τον επιβράβευσε  καθώς τον πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση για το Λιγκ Καπ κόντρα στην Γουίγκαν.

«Είναι ότι ονειρεύεται ένας νέος. Να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Ήταν σπουδαίο που έγινε στο Άπτον Παρκ μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς μας. Ήμουν στα αλήθεια πολύ χαρούμενος. Τώρα στοχεύω να παίξω ξανά. Ήταν απλά ένα βήμα στον χρόνο και είμαι ευτυχής που έγινε πραγματικότητα», είπε μετά τον αγώνα, όμως, δεν κατάφερε να ξανά αγωνιστεί καθώς στις18 Απριλίου 2014 έφυγε από τη ζωή!

Ο όγκος στο συκώτι του Αμπιντάλ
Ήταν 15 Μαρτίου του 2011 όταν σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, η πρώτη είδηση που έπαιζε ήταν πως ο Γάλλος αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ερίκ Αμπιντάλ έχει όγκο στο συκώτι. Ο 31χρονος τότε ποδοσφαιριστής χαιρέτησε τους συμπαίκτες του στη Βαρκελώμη και σε χρόνο ρεκόρ μπήκε στο χειρουργείο. 

Μάλιστα, ο Αμπιντάλ είπε το αντίο στους Καταλανούς, αναφέροντας: «Μην ανησυχείτε, το μόνο που θα κάνουν οι γιατροί είναι να κόψουν ένα κομμάτι από το συκώτι μου, θα επιστρέψω σύντομα». 
Έτσι, μετά από εβδομήντα τέσσερις μέρες πάτησε ξανά χορτάρι και ο Κάρλες Πουγιόλ του έδωσε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ ως αρχηγός της Μπαρτσελόνα.
Πάντως, ένα χρόνο ακριβώς αργότερα, στις 15 Μαρτίου του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο Αμπιντάλ χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος με τον Ντάνι Άλβες να αποφασίζει να του δώσει μέρος του συκωτιού του, όμως, ο Γάλλος δεν θέλησε να χαλάσει τη καριέρα του συμπαίκτη του και τον βοήθησε ένας ξάδερφό του. 
Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη και επέστρεψε στο «Καμπ Νου» για άλλον έναν χρόνο, πριν πάει στη Μονακό και τώρα στον Ολυμπιακό! Στις 6 Απριλίου 2012, ο Ερικ Αμπιντάλ μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Πικέ και 100.000 φίλοι της Μπαρτσελόνα τον χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι.

«Ζω χάρη σε αυτόν (τον ξαδέρφο του) και αυτός ζει μέσα από εμένα. Χρειάστηκε μετά το χειρουργείο της μεταμόσχευσης να κάνω άλλα 5 χειρουργεία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι αλήθεια ότι υπέφερα πολύ. Συνολικά μέσα σε λίγες μέρες έχασα 19 κιλά. Θυμάμαι μία Κυριακή που το στομάχι μου είχε γεμίσει υγρό. Πόναγα και υπέφερα τόσο πολύ που ζήτησα από τους γιατρούς να με ρίξουν σε κώμα για να ξεφύγω, να γλιτώσω από τον πόνο.
Ναι είναι αλήθεια είμαι ένας μαχητής. Αυτό πλέον το ξέρουν όλοι τώρα. Αλλα εγώ αυτή την μάχη δεν την έδωσα, απλά για να ζήσω. Την έδωσα για να επιστρέψω στην ζωή που είχα πριν την ασθένεια. Ήθελα να γυρίσω να παίξω ποδόσφαιρο και να κλείσω την καριέρα μου μέσα στο γήπεδο και όχι σε ένα νοσοκομείο», είχε αποκαλύψει ο Ερίκ Αμπιντάλ.

Επέστρεψε στα γήπεδα ο Αρτσέμπι
Το καλοκαίρι του 2013 ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση όγκου στους όρχεις), καθώς παρουσιάστηκε καρκίνος στους όρχεις και ακολούθησε θεραπεία με διάφορες ουσίες, μετά από ιατρική εισήγηση.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο αμυντικός της Σασουόλο βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε μετά τον αγώνα με την Κάλιαρι, αλλά αυτό είχε να κάνει με τα φάρμακα που έπαιρνε. Οι εξετάσεις που υποβλήθηκε σε νοσοκομείο έδειξαν ότι η νόσος έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες.

Στις 23 Ιουλίου του 2014, ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους έπειτα από τον περασμένο Δεκέμβριο και σκόραρε στο φιλικό κόντρα στην Καστελφράνκο.

Η άγνωστη ιστορία του Κουρδάκη
Καρκίνο στους όρχεις είχε και ο Παναγιώτης Κουρδάκης, χωρίς όμως πολλοί να γνωρίζουν την περιπέτεια της υγείας του.  Ο 24χρονος στόπερ όταν ακόμη ήταν μαθητής Λυκείου πήγε στον ΠΑΟΚ και διεγνώσθη πως είχε καρκίνο. 

Ο παίκτης από το Διδυμότειχο σε ηλικία 14 ετών επαιζε «10άρι» στην ΑΕ Διδυμοτείχου στη Δ' Εθνική και δύο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Το καλοκαίρι του 2004 δοκιμάστηκε στον ΠΑΟΚ και έπεισε τον Κώστα Μαλιούφα πως αξίζει να είναι στην Ακαδημία του «δικέφαλου» στη Νέα Ευκαρπία.
Όμως, τότε διαπίστωσε ότι ο ένας όρχις του ήταν πρησμένος, αλλά δεν έδωσε σημασία. Σε μία προπόνηση όμως δέχτηκε την μπάλα στα γεννητικά όργανα και έμελλε αυτό το χτύπημα να του σώσει η ζωή.
Ο φυσιοθεραπευτής πήγε για τις πρώτες βοήθειες και είδε το πρήξιμο στα γεννητικά όργανα του Κουδράκη με αποτέλεσμα να τον παροτρύνει να υποβληθεί σε εξετάσεις. Κάτι που έκανε την ίδια μέρα στο Ιπποκράτειο. 

«Περίμενα εκεί κάμποσες ώρες. Είχε βραδιάσει όταν ο γιατρός με ενημέρωσε για κάποια χάπια. Τον ρώτησα πότε θα πάω για μπάλα και μου λέει ποια μπάλα; Κινδυνεύεις να χάσεις έναν όρχι… Εχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Νόμιζα όπως όλοι οι νέοι ότι είμαι άτρωτος και θα κατακτήσω τον κόσμο. Κι επειδή ήταν και ευαίσθητο θέμα, δεν το είπα παραέξω», εξομολογήθηκε ο νεαρός άσος.
Ο Κουρδάκης ενημέρωσε τον μάνατζερ του, Διονύση Γιαννόπουλο, ο οποίος τον έστειλε για δεύτερη γνώμη (ημέρα Παρασκευή) στο γιατρό Γιώργο Γίτσο και εκείνος φρόντισε να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις και του είπα πως την Δευτέρα θα μπει στο χειρουργείο.
Το χειρουργείο ήταν επιτυχημένο, αλλά ο καρκίνος δεν είχε νικηθεί καθώς είχε κάνει μετάσταση στην κοιλιακή χώρα και οι πιθανότητες ήταν μοιρασμένες για να ζήσει, όπως έλεγαν οι γιατροί.
Μερικές μέρες αργότερα έκανε και δεύτερο χειρουργείο και χημειοθεραπείες ήταν καθημερινές, καθώς έμεινε στο Διαβαλκανικό Κέντρο. 
Έχασε τα μαλλιά του, ήταν με έναν ορό στο χέρι και ένιωθε το φάρμακο να κυλάει στις φλέβες του. Δεν είχα όρεξη για φαγητό, έκανε εμετούς και έχασε 10 με 15 κιλά εκείνη την περίοδο.
Ομως, τον Οκτώβριο του 2006 η θεραπεία ολοκληρώθηκε και ο Παναγιώτης Κουρδάκης είχε νικήσει τον καρκίνο! Η επιστροφή στο ποδόσφαιρο ήταν δύσκολη, αλλά την άνοιξη του 2007 έπαιξε και σε παιχνίδια της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ πανηγυρίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα! 
«Με βοήθησε πολύ ο γιατρός Γιώργος Γίτσος και ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ηταν τότε αρχηγός του ΠΑΟΚ και μαζί με Κωνσταντινίδη και Τοχούρογλου έδωσαν λεφτά στη μητέρα μου. Ο ΠΑΟΚ γενικότερα ανέλαβε τα έξοδα, αλλά το θέμα τακτοποιήθηκε μόνο όταν έγινε πρόεδρος ο Θοδωρής», είπε ο Κουρδάκης που πάντα μνημονεύει τον γιατρό και τον Ζαγοράκη.

Λευχαιμία ο Πετρόφ και τέλος καριέρας
Ο αρχηγός της Άστον Βίλα, Στιλιάν Πετρόφ τον Μάρτιο του 2012 έπειτα από ένα ματς με την Άρσεναλ αισθάνθηκε αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων έδειξε οξεία λευχαμία!

«Το διοικητικό συμβούλιο της Βίλα έλαβε σήμερα τα νέα ότι ο εδώ και χρόνια αρχηγός μας Στίλιαν Πετρόφ πάσχει από οξεία λευχαιμία. Ο Στίλιαν ανέβασε πυρετό μετά το ματς με την Άρσεναλ το περασμένο Σάββατο και ακολούθως έκανε μία σειρά από ιατρικά τεστ. Οι γιατροί στο αιματολογικό τμήμα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της διάγνωσης.

Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για την κατάσταση του Στίλιαν και κινηθήκαμε γρήγορα για να υποστηρίξουμε αυτόν και την οικογένειά του. Ζητάμε από όλους να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή του Στίλιαν και μόλις λαμβάνουν κάποιες πληροφορίες να τις μοιράζονται με τον κόσμο. Ο Στίλιαν θα πάρει από τη Βίλα αμέτρητη αγάπη και υποστήριξη ώστε να βοηθήσουμε αυτό το θέμα να έχει θετική κατάληξη», ανέφερε η ανακοίνωση της Άστον Βίλα.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Στίλιαν Πετρόφ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση σε ηλικία 33 ετών. Η κατάσταση της υγείας του Βούλγαρου μέσου είχε βελτιωθεί αισθητά και η λευχαιμία βρισκόταν σε ύφεση και ήθελε άλλα δύο χρόνια τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Καρκίνο στον εγκέφαλο ο Χάρτσον
Τον Ιούλιο του 2009, ο Ουαλός πρώην επιθετικός της Σέλτικ Τζον Χάρτσον (το Γενάρη του 2008 είχε αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο) έμαθε πως έχει καρκίνο. Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής ένιωθε δυνατούς πονοκεφάλους και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Σουόνσι όπου και διαγνώστηκε καρκίνος στον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος ξεκίνησε από τους όρχεις του Χάρτσον, αλλά στην συνέχεια έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο του και τότε η επέμβαση στον εγκέφαλό του ήταν επιτυχής.
«Ο καρκίνος με έμαθε να εκτιμώ ότι έχω. Ξέρω τώρα ότι δεν πρέπει να ξαναπεράσω αυτό το σκοτεινό μονοπάτι. Δεν είμαι κακός άνθρωπος, αλλά υπέφερα εξίσου και από δεύτερη αρρώστια. Τον τζόγο! Εχασα εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, είμαι σαν αλκοολικός ή ναρκομανής.
Ολα όσα βγάζω τώρα, πάνε στον λογαριασμό της γυναίκας μου. Παίρνω ίσα ίσα γιά να αγοράσω... πατατάκια και κόκα κόλα. Αν θέλω κάτι άλλο, μου το αγοράζει η γυναίκα μου. Γιατί δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου με πολλά λεφτά στην τσέπη μου», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ουαλός στράικερ. 


http://www.sombrero.gr/ 
http://www.gazzetta.gr