Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Oktoberfest 2014: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας


Κάποιοι από εσάς ίσως βρεθούν στο Μόναχο και «κολυμπήσουν» σε άφθονη μπίρα. Κάποιοι άλλοι, απλώς θα διαβάσουν και θα δουν βίντεο για το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου. Όπως και να ΄χει, όλα όσα θέλετε να ξέρετε βρίσκονται εδώ.

Κάθε φθινόπωρο, οι λάτρεις της μπίρας ανά τον κόσμο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που θα ταξιδέψουν μέχρι το Μόναχο και το Oktoberfest και θα γευτούν τη μπίρα όπως δεν την έχουν γευτεί ποτέ, μαζί με άλλα 6 εκατομμύρια ανθρώπων που το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια των 16 ημερών του (και καταναλώνουν κοντά στα 7 εκατομμύρια λίτρα του αγαπημένου αυτού ποτού) και σε αυτούς που θα πιουν μια μπίρα στην υγειά όλων των άλλων από το σπίτι τους. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, αρκεί να είστε λάτρης της μπίρας και τα παρακάτω θα σας φανούν ενδιαφέροντα, είτε επισκεφτείτε φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου, είτε σκοπεύετε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πότε διεξάγεται και τι συμβαίνει: Ξεκινώντας από τα βασικά, το φετινό Oktoberfest ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου 2014. Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιείται με παρέλαση, στην οποία συναντάμε άρματα, άλογα με κάρο και ανθρώπους να ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας διάφορα κοστούμια. Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ πραγματοποιείται και η παρέλαση Oktoberfest Costume and Riflemen's Parade με κοστούμια από την ιστορική περιοχή Φραγκονία της Βαυαρίας και άλλων περιοχών της Γερμανίας και της Ευρώπης και 8000 performers, ενώ την Κυριακή στις 28 Σεπτεμβρίου οι open-air συναυλίες με πάνω από 400 μουσικούς τραβούν για λίγο τα βλέμματα από τη μπίρα. Δείτε το φετινό πρόγραμμα εδώ.

 
Πώς ξεκίνησε η ιδέα: Το πρώτο Oktoberfest το 1810 ξεκίνησε σαν γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Για 5 ολόκληρες ημέρες, όλο το Μόναχο ήταν προσκεκλημένο για φαγητό, ποτό και γλέντι και αφού πέρασαν όλοι τόσο ωραία, είπαν να το επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά στην επέτειο. Και τη μεθεπόμενη. Και τη χρονιά μετά από αυτή. Κι έτσι συνεχίστηκε ως παράδοση μέχρι και σήμερα, με μερικές παύσεις στις περιόδους πολέμου. Φέτος είναι η 181η φορά που πραγματοποιείται το Oktoberfest. 
 
Πού πραγματοποιείται: Ο βασικός κορμός του φεστιβάλ πραγματοποιείται στο αρχικό λιβάδι όπου έγινε και το πρώτο γλέντι του γάμου, το οποίο ονομάζεται Theresienwiese προς τιμήν της νύφης και φτάνει κανείς εκεί εύκολα με το τραμ από το κέντρο του Μονάχου.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να το επισκεφτεί κανείς: Το γενικό ωράριο ξεκινά από τις 10 το πρωί και διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ τα Σαββατοκύριακα ξεκινάει από τις 9.00. Λόγω του ότι τα Σαββατοκύριακα δεν πέφτει καρφίτσα, οι ντόπιοι προτιμούν να το τιμήσουν τις καθημερινές. Σε κάθε περίπτωση, τις καθημερινές φροντίστε να είστε εκεί από τις 2.30 και τα Σαββατοκύριακα από νωρίς το πρωί, γιατί υπάρχει πιθανότητα να μην χωράτε σε καμία σκηνή.

Ποια είναι η κατάλληλη ενδυμασία: Παραδοσιακή στολή lederhosen για τους άντρες και φόρεμα dirndl για τις γυναίκες. Αλλά μην ανησυχείτε. Δεν είναι υποχρεωτικά.

Τι μπίρα θα βρω στο φεστιβάλ: Η μπίρα που σερβίρεται στο φεστιβάλ προέρχεται αποκλειστικά από ζυθοποιία του Μονάχου, όπως τα Augustiner, Paulaner και Spaten και δεν υπάρχουν… ημίμετρα: όλες οι μπίρες σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου, με κάποιες να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ. Αν θέλετε να το πάτε πιο μαλακά, προτιμήστε μια Radler (μπίρα με λεμονάδα).
 
Με τι συνοδεύεται η μπίρα: Το σύνηθες είναι ψητό κοτόπουλο με ένα pretzel τεραστίου μεγέθους. Πέραν αυτού, υπάρχουν λουκάνικα, χοιρινό, καπνιστό ψάρι, noodles από τυρί και πολλά άλλα. Πολλοί δοκιμάζουν και αυθεντικό πρωινό Βαυαρίας με μοσχαρίσιο λουκάνικο σερβιρισμένο με γλυκιά μουστάρδα. 
 
Εκτός από μπίρα, τι άλλο μπορώ να πιω: Αν και δεν κατανοούμε το γιατί να πάει κάποιος σε φεστιβάλ μπίρας χωρίς να δοκιμάσει μπίρα, παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει η Weinzelt (σκηνή κρασιού), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη κρασιών, αφρώδεις οίνους και σαμπάνια. Στη σκηνή Bodo’s Cafe, επίσης, θα βρείτε κέικ και γλυκά για τον καφέ σας.

Τι άλλες δραστηριότητες υπάρχουν εκτός φαγητού και ποτού: Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά το Oktoberfest έχει ως target-group και τις οικογένειες, με παιχνίδια λούνα παρκ όπως αλογάκια, τρενάκια, σκοπευτήρια και πολλά άλλα. Στις περισσότερες σκηνές παίζει παραδοσιακή βαυαρική μουσική, αλλού ζωντανή, αλλού όχι. Αλλά και στο υπόλοιπο Μόναχο θα βρείτε διάφορα αξιοθέατα, μουσεία, γκαλερί, μαγαζιά και νυχτερινή ζωή για να γεμίσετε την ημέρα σας. Μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα και από το καταπράσινο πάρκο Englischer Garten.

Τι καινούργιο θα έχει το φετινό Oktoberfest: Παρ’ όλο που και πάλι οι σκηνές θα είναι 14 στο σύνολό τους, θα υπάρξουν 2 νέες: η Marstall με θέμα το άλογο, χωρητικότητας 3.500 ατόμων στο εσωτερικό και 900 στον κήπο της και η Kalbsbraterei, η οποία θα δώσει μια γκουρμέ νότα στις γευστικές δημιουργίες που συνοδεύουν τη μπίρα. Στο λούνα παρκ, η βόλτα με το Encounter θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε κόσμους επιστημονικής φαντασίας και αγωνίας, ενώ η βόλτα στη ζώνη “Big Bamboo” θα έχει κάτι από Καραϊβική.

Πόσο θα κοστίσει: Η είσοδος στο Oktoberfest είναι ελεύθερη. Από εκεί και πέρα, τα φαγητά και τα ποτά πληρώνονται στην κάθε σκηνή, ενώ οι βόλτες στο λούνα παρκ, πληρώνονται στο ταμείο, πριν πραγματοποιηθούν. Οι τιμές της μπίρας (1 λίτρο) κυμαίνονται γύρω στα 10 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Oktoberfest: http://www.oktoberfest.de/en/