Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα wearables στο στόχαστρο των χάκερ

Τα wearables στο στόχαστρο των χάκερ«Εφιάλτη» στον δρόμο με τις φορετές συσκευές προβλέπουν οι ειδικοί αν δεν ενσωματωθούν άμεσα σε αυτές συστήματα ασφαλείας.


Με τα wearables ήδη να συνοδεύουν κάθε μας βήμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι απειλές που μας περιμένουν αναμένεται να αυξηθούν και να περάσουν σε επίπεδο... καρπού. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια μία στις πέντε πληρωμές θα πραγματοποιείται μέσω smartwatch, fitness tracker ή smartband, γεγονός που σημαίνει ότι τα «φορετά» γκάτζετ πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να κατακτήσουν μια θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ψηφιακούς στόχους.

Για τον λόγο αυτόν η ελβετική εταιρεία ασφαλείας WISeKey και η ρωσική Kaspersky Lab ένωσαν τις δυνάμεις τους ανακοινώνοντας την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών με γνώμονα την προστασία των wearable συσκευών. Με τη βοήθεια των νέων συστημάτων, θα προστατεύεται η ταυτότητα του χρήστη ενώ θα πραγματοποιείται η κρυπτογράφηση δεδομένων, προφυλάσσοντας έτσι την ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων.
Ψωνίζοντας από το... ρολόι

Το τοπίο του «οικοσυστήματος» δικτυωμένων συσκευών - του γνωστού Internet των Πραγμάτων ή Internet of Things (IoT) - θεωρούν οι ειδικοί ότι πρόκειται με την πάροδο του χρόνου να αλλάξει ριζικά τόσο τον επιχειρηματικό όσο και τον καταναλωτικό προσανατολισμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι η αγορά των «επικοινωνιακών» wearables θα καταγράφει ετήσια αύξηση της τάξεως του 35%. Ωστόσο ο κύριος πονοκέφαλος των ειδικών σχετίζεται με την έλλειψη προστασίας των ανταλλασσόμενων δεδομένων τα οποία παραμένουν «ανοιχτά» στους επίδοξους ψηφιακούς «πειρατές». Ο κίνδυνος μάλιστα δείχνει να αυξάνεται κατακόρυφα όσο αυξάνεται ο αριθμός των εν λόγω συσκευών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές πληρωμές.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι κλασικές εταιρείες ωρολογοποιίας, οι οποίες αποφάσισαν να περάσουν στην ψηφιακή εποχή παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις εξεζητημένων smartwatches.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο οίκος Bulgari ο οποίος αποφάσισε να ενσωματώσει στα «έξυπνα» αξεσουάρ του το λογισμικό ασφαλείας WIS.WATCH της WISeKey. Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία ασφαλείας κάτι τέτοιο επιτρέπει στον πελάτη τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να ελέγχει την ασφάλεια της ταυτότητας της συσκευής του, να επιλέγει τη σύνδεσή της με άλλες «έξυπνες» συσκευές, όπως π.χ. το smartphone του, αλλά και να αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές, σε προσωπικά δεδομένα και σε ασφαλείς υποδομές αποθήκευσης στο ψηφιακό «σύννεφο» (cloud).
Η υπερσυνδεσιμότητα «σκότωσε» την αθωότητα

«Η συνεργασία της WISeKey και της Kaspersky Lab αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας του IoT. Ο συνδυασμός της ασφάλειας και της ευκολίας που θα ενσωματωθεί στις wearable συσκευές ανοίγει την πόρτα και προς άλλους τομείς, όπου η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με το Internet των Πραγμάτων» δήλωσε ο Κάρλος Μορέιρα, διευθύνων σύμβουλος της WISeKey.
Από την πλευρά του ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε ότι: «Ζούμε σε έναν πραγματικά διασυνδεδεμένο κόσμο. Ωστόσο, όσο ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των απειλών. Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια συσκευές σε χρήση, οι οποίες δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να είναι ασφαλείς. Ομως η ασφάλεια οφείλει να διαφυλάσσεται από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη για την καθιέρωση και την εφαρμογή υψηλότερων επιπέδων ασφάλειας για συσκευές IoT. Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη WISeKey για την ανάπτυξη μιας τέτοιας λύσης».