Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ποιος Ντρογκμπά τώρα...

  Το Κόπα Αφρικα άρχισε και το Τραπουλόχαρτο επιλέγει το δικό του Top-10 όχι των καλύτερων ή πιο γνωστών Αφρικανών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στη διοργάνωση,
αλλά των μεγαλύτερων prospect της «μαύρης ηπείρου». Παίκτες που δεν είναι ακόμα αστέρια, αλλά σύντομα θα έχουν τη δική τους λάμψη.


Γιουνές Μπελαντά (ΜΑΡΟΚΟ) Μονπελιέ, 21 χρ., επιτελικός μέσος  Το νέο μεγάλο «δεκάρι» του γαλλικού ποδοσφαίρου. Μόνο που ο Γιουνές Μπελαντά επέλεξε να εκπροσωπήσει την πατρίδα των γονιών του και στο Μαρόκο ονειρεύονται περασμένα μεγαλεία υπό τη δική του καθοδήγηση. Το ότι είναι άκρως θεαματικός δεν σημαίνει ότι στερείται ουσίας. Αντιθέτως. Η ταπεινή Μονπελιέ χάρη (κυρίως) σε αυτόν κάνει φέτος πορεία πρωταθλητισμού και απειλεί τη νεόπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν. Και, πού ξέρετε, ίσως στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον να είναι και δαύτος κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας. Τέσσερα γκολ, έξι ασίστ, απίστευτες επινοήσεις και φυσικά το νούμερο 10 τού το έδωσε χωρίς πολλά-πολλά και ο Ερικ Γκέρετς στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.  

BELHANDA.jpg


Εμάνιουελ Μαγιούκα (ΖΑΜΠΙΑ) Γιουνγκ Μπόις, 21 χρ., επιθετικός  Ο -κάτοικος Ξάνθης πέρυσι- Κρις Κατόνγκο επανέφερε τα τελευταία χρόνια τη Ζάμπια στις τελικές φάσεις του Κόπα Αφρικα, ο Εμάνιουελ Μαγιούκα μπορεί να την φτάσει και ψηλά. Στο Τελ Αβίβ πήγε ανήλικος και με τη Μακάμπι έβαλε 17 γκολ σε μια διετία. Το 2010 τον «τσίμπησε» η Γιουνγκ Μπόις και σύντομα έγινε ο αντι-Ντουμπιά της. Ξέρετε, ο πρώτος σκόρερ του ρωσικού πρωταθλήματος, που με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ πρόσθεσε και πέντε γκολάκια στο Τσάμπιονς Λιγκ στο ενεργητικό του. Ο φορ από τη Ζάμπια βαδίζει στα χνάρια του, έχοντας 16 τέρματα σε ενάμιση χρόνο στη Βέρνη. Ταχύτατος και με καλά τελειώματα, δεν θα μείνει για πολύ στην Ελβετία.


MAYUKA.jpg
 

Σέικ Μ' Μπενγκ (ΣΕΝΕΓΑΛΗ) Τουλούζ, 23 χρ., αριστερός μπακ  Ντεμπά Μπα, Παπίς Σισέ, Μαμαντού Νιανγκ, Μουσά Σο, ο δικός μας Νταμ Ν' Ντόι. Κοιτάζεις την επιθετική γραμμή των Σενεγαλέζων και τρομάζεις. Αλήθεια, ποιος θα πρωτοπαίζει; Ο Σέικ Μ' Μπενγκ δεν είναι τόσο προβεβλημένος, αλλά δεν έχει και τέτοιου είδους προβλήματα. Η αριστερή πλευρά της άμυνας είναι δική του και στην Τουλούζη τα έχουν βάψει μαύρα με την απουσία του. «Τέρας» φυσικής κατάστασης, κάθε χρόνο προσθέτει και κάτι στο παιχνίδι του, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους δυο-τρεις καλύτερους στη θέση του στη Ligue 1. Ανεβαίνει πλέον όλο και πιο συχνά, συμμετέχει στο δημιουργικό κομμάτι και το όνομά του ακούγεται για τα καλά για συλλόγους της Πρέμιερσιπ και άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.  


M-BENGUE.jpg


Βιλφρίντ Μπονί (ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ) Φιτέσε, 23 χρ., επιθετικός  Δεν θα είναι φυσικά βασικός στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και μόνο το ότι μπήκε στην 23άδα είναι επιτυχία για τον παίκτης της ολλανδικής Φιτέσε, μια και άφησε εκτός αποστολής πολύ ηχηρότερα ονόματα. Ο Βιλφρίντ Μπονί έμαθε μπάλα στην ακαδημία του Σιρίλ Ντομορό και σύντομα τον εντόπισε η Λίβερπουλ. Δοκιμάστηκε από τους «reds», δεν υπέγραψε και κυνήγησε την τύχη του στην Τσεχία. Στη Σπάρτα Πράγας δεν είχαν τέτοιες αναστολές. Εστω και με μικρή καθυστέρηση (δεδομένου ότι έγινε παίκτης της το 2008), έδρεψαν τους καρπούς. Πρώτα με γκολ, μετά με λεφτά. Από το Αρνεμ εκταμιεύτηκαν πάνω από τέσσερα εκατ. ευρώ για πάρτη του και μετά τον πρώτο γύρο της Eredivisie είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του με εννιά γκολ. Πέρυσι η Φιτέσε σώθηκε στο τέλος, φέτος πάει φουλ για Ευρώπη. Τυχαίο;


BONY.jpg
 

Ζονατάν Πιτρόιπα (ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ) Ρεν, 25 χρ., εξτρέμ  Ο κορυφαίος ντριμπλέρ του γαλλικού πρωταθλήματος. Οχι μόνο στο μάτι, αλλά και με απόλυτους αριθμούς, όπως επιβεβαιώνει η επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας. Δίνεις την μπάλα στον Ζονατάν Πιτρόιπα και η κούρσα ξεκινάει. Η αλήθεια είναι ότι η κατάληξη δεν είναι συνήθως το γκολ. Αν όμως ήταν τόσο καλός και στο εκτελεστικό κομμάτι, δεν θα έπαιζε στη Ρεν. Γερμανοθρεμμένος, πρώτα στη Φράιμπουργκ και την προηγούμενη τριετία στο Αμβούργο, έδειχνε να έχει βαλτώσει στο τελευταίο, υποπίπτοντας και σε πειθαρχικά παραπτώματα. Η μετακόμισή στο Σαμπιονά τού έκανε καλό. Στην Μπουρκίνα Φάσο θα έχει ηγετικό ρόλο, δεν αποκλείεται μάλιστα να τον δούμε και στον άξονα.  


PITROIPA.jpg


Λας Μπανγκουρά (ΓΟΥΙΝΕΑ) Ράγιο Βαγεκάνο, 19 χρ., εξτρέμ  Κάποιοι στην Ισπανία τον αποκαλούν «Ετό των φτωχών». Τον Aλασάν Μπανγκουρά τον ξέρουν όλοι στο Βαγέκας ως Λας. Τον αποκαλούν δηλαδή όπως τον Λασανά Ντιαρά της Ρεάλ, μόνο που τούτος δεν είναι ένας ακούραστος εργάτης μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά ένας πολύ γρήγορος εξτρέμ που προσφέρει θέαμα. Βασικότατος και μέλος της εξαιρετικής τριάδας πίσω από τον μοναδικό προωθημένο στο 4-2-3-1 (μαζί με Μίτσου και Τρασόρας), δεν έχει καν συμπληρώσει ακόμα τα 20 χρόνια και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων της Πριμέρα Ντιβισιόν. Με τη β' ομάδα της Ράγιο σημείωσε πέρυσι 23 τέρματα σε 25 εμφανίσεις και στα «σαλόνια» την τρέχουσα σεζόν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.  


BANGOURA.jpg


Μπρουνό Εκουέλε-Μανγκά (ΓΚΑΜΠΟΝ) Λοριάν, 23 χρ., στόπερ  Αν τον χαρακτηρίσεις θηριώδη, θα πεις το προφανές. Αν τον αποκαλέσεις «βράχο», θα χρησιμοποιήσεις ένα ακόμα κλισέ. Τι να κάνουμε, όμως, που ο Μπρουνό Εκουέλε-Μανγκά είναι όλα αυτά και πολλά παραπάνω; Λίγο κάτω από 1,90 μ. και ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, δεν είναι... άσχετος και με την μπάλα κάτω και αποτελεί το επόμενο εξαγώγιμο «προϊόν» της -μανούλας στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών που δεν έκαναν νωρίς το «μπαμ»- Λοριάν. Ο «δάσκαλος» Κριστιάν Γκουρκίφ (σ.σ: επί σειρά ετών τεχνικός των «μπακαλιάρων») τον έχει καταστήσει και τακτικά άρτιο. Κοστίζει πλέον πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ και θα είναι ο ηγέτης των συνοικοδεσποτών Γκαμπονέζων στα μετόπισθεν .


ECUELE-MANGA.jpg


Εμάνιουελ Αγκιεμάνγκ-Μπαντού (ΓΚΑΝΑ) Ουντινέζε, 21 χρ., αμυντικός χαφ  Για τους μη γνωρίζοντες, η Ουντινέζε διαθέτει μακράν το καλύτερα δικτυωμένο τμήμα scouting στην Ιταλία και ένα από τα καλύτερα διεθνώς. Μόνο και μόνο ότι ανήκουν στους «φριουλάνι» πάνω από 60 ποδοσφαιριστές, κάτι λέει... Ο Εμάνιουελ Αγκιεμάνγκ-Μπαντού δεν βρίσκεται ανάμεσα στους περισσότερους, που έχουν δοθεί εδώ κι εκεί δανεικοί. Στα 21 του χρόνια έχει κερδίσει τη δική του θέση στη μεσαία γραμμή της ομάδας που χτυπάει μέχρι και πρωτάθλημα στο Καμπιονάτο. Αμυντικός χαφ που... δεν τον ρίχνεις κάτω, αναπληρώνει την έλλειψη ύψους (1,70 μ.) με τη δύναμη και τα «πνευμόνια». Εχει μάθει καλά τον ρόλο του στο ιδιότυπο 3-5-1-1 που χρησιμοποιεί η Ουντινέζε και θα έχει ενεργό συμμετοχή και στην Γκάνα. Ειδικά τώρα που λείπει ο Μικαέλ Εσιέν...  


BADU.jpg


Γιουσέφ Μσακνί (ΤΥΝΗΣΙΑ) Εσπεράνς, 21 χρ., επιθετικός  Στην πατρίδα του ξεχωρίζει για το ξανθοκάστανο μαλλί του, ωστόσο δεν λείπουν και οι αμιγώς αγωνιστικοί λόγοι που τον καθιστούν ξεχωριστό. Η Τυνησία βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση και ο Γιουσέφ Μσακνί είναι από αυτούς που καλούνται να την διατηρήσουν στον αφρό της αφρικανικής ηπείρου. Εκανε ντεμπούτο με τα εθνικά χρώματα πέρυσι, σε ηλικία μόλις 20 ετών, και οι εμφανίσεις του με την -πρωταθλήτρια Αφρικής πρόσφατα- Εσπεράνς της Τύνιδας πείθουν ότι θα τον δούμε σύντομα κι αυτόν στην Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο. Προς το παρόν, θα βοηθήσει τους «αετούς της Καρθαγένης» στο Κόπα Αφρικα, έχοντας την ευχέρεια να αγωνίζεται τόσο στην κορυφή της επίθεσης όσο και ως εξτρέμ.  


MSAKNI.jpg


Μπερτράν Τραορέ (ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ) Τσέλσι, 16 χρ., μέσος  Ο «βενιαμίν» όχι μόνο της Μπουρκίνα Φάσο, αλλά και ολόκληρης διοργάνωσης. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά μπορεί να είναι το πιο προβεβλημένο μέλος της Τσέλσι που συμμετέχει στο Κόπα Αφρικα, ωστόσο στους «μπλε» ανήκει και ο 16χρονος Μπερτράν Τραορέ. Το περασμένο φθινόπωρο σε ένα φιλικό με την Ισημερινή Γουινέα έκανε ντεμπούτο στην εθνική Ανδρών της Μπουρκίνα Φάσο και το 1-0 υπέρ της ομάδας του ήρθε με γκολ από φάουλ που κέρδισε ο ίδιος και που εκτέλεσε εύστοχα ο αδελφός του, Αλέν, παίκτης της γαλλικής Οσέρ! Αριστεροπόδαρος, αγωνίζεται τόσο στον άξονα όσο και στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής. Αν δώσει το «παρών» σε κάποιο από τα παιχνίδια του Κόπα Αφρικα, θα γίνει ο τρίτος μικρότερος ηλικιακά παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης.


TRAORE.jpg 
http://sday.gr/