Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τήλος: Το νησί της παράδοσης (photos)

Εάν θέλετε ήσυχες διακοπές σε ένα πανέμορφο περιβάλλον τότε ένας ιδανικός προορισμός είναι η Τήλος.

Η Τήλος βρίσκεται ανάμεσα στη Νίσυρο και στη Χάλκη. Είναι ένα μικρό νησί, με πολλές φυσικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα και εκπλήσσει ευχάριστα τους λιγοστούς επισκέπτες του με την γραφικότητα των τοπίων και των οικισμών του καθώς και με τις υπέροχες παραλίες του.
Συνδυάζει απόλυτη ηρεμία με ρομαντικά μπαράκια.
Το «Τραπουλόχαρτο» σας παρουσιάζει την Τήλο…

Μεγάλο χωριό
Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντάμε το Μεγάλο Χωριό, την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Τήλου. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. βορειοανατολικά από τα Λιβάδια, το λιμάνι του νησιού. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών. Μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό βρισκόταν εντός των τειχών του κάστρου. Σιγά – σιγά άρχισε να κατοικείται η περιοχή γύρω από τα τείχη, ώσπου μεταφέρθηκε όλο το χωριό στη σημερινή του θέση. Ο νέος αυτός οικισμός διατηρεί τη δωδεκανησιακή του ταυτότητα και διακρίνεται για τη γραφικότητά του.

3233_shutterstock_58123507.jpg
Στη ίδια θέση που σήμερα συναντάμε το Κάστρο των Ιπποτών, ήταν κτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Τα λείψανα από τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, θυμίζουν την μακραίωνη ιστορία του νησιού. Σχεδόν πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού είχε κτιστεί η παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη, στο εσωτερικό τη οποίας θα δείτε αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
Σε απόσταση 4 χλμ. από την πρωτεύουσα θα δείτε το κάστρο της Μισαριάς. Πρόκειται για ένα ακόμη Ενετικό μνημείο του νησιού, που κτίστηκε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται τα ερείπια αρκετών οικοδομημάτων και βυζαντινών εκκλησιών.
 
Στο Μεγάλο Χωριό θα δείτε και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, του πολιούχου του νησιού. Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοδυτικά του Μεγάλου Χωριού.
Σε απόσταση 2,5 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Αντωνίου. Εκεί, θα κολυμπήσετε στην παραλία του, που είναι από τις δημοφιλέστερες του νησιού και θα επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι.
 Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Έρυστος. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Μεγάλο Χωριό και χαρακτηριστικό της είναι η πλατιά απέραντη αμμουδιά. Τη φυσική της συνέχεια αποτελεί η αμμουδιά τα Πλάκας. Στα καταγάλανα νερά τους θα απολαύσετε το μπάνιο σας και τα θαλάσσια σπορ. Οι τουριστικές υποδομές του Μεγάλου Χωριού, ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού.

Tilos_collage_border.jpg
Λιβάδια
Τα Λιβάδια είναι το λιμάνι της Τήλου, το οποίο βρίσκεται στο μυχό ενός όρμου με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Ο οικισμός του διατηρεί τη παραδοσιακή δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική, με μόνη εξαίρεση ένα μεγάλο κτίριο που κτίστηκε την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Τα σπίτια είναι κτισμένα γύρω από μια κατάφυτη περιοχή. Ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στο παλιό γραφικό λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου.

tilos.jpg

Στο Λιβάδι θα δείτε ορισμένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού. Όπως, τα ερείπια από το μεσαιωνικό Κάστρο της Αγριοσυκιάς, που είναι κτισμένο σε ύψωμα. Τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και την Εκκλησία της Παναγίας της Πολίτισσας στη θέση Μισοκάλι.
Στη βορειοδυτική πλευρά του οικισμού Λιβάδια, θα δείτε το εγκαταλελειμμένο Μικρό Χωριό. Εκεί, θα επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Σωτήρα και της Τίμιας Ζώνης, με τοιχογραφίες του 15ο και 18ου αιώνα.

Στα Λιβάδια θα κολυμπήσετε στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία του οικισμού και με καΐκι θα προσεγγίσετε την υπέροχη ακρογιαλιά Λέθρα. Οι τουριστικές υποδομές της περιοχής ικανοποιούν της ανάγκες των επισκεπτών. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία που σας προσφέρουν άνετη διαμονή. Στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσετε εκλεκτές συνταγές.

class_image_thumb222.jpg
Σπήλαιο Χαρκαδιό
Το Σπήλαιο Χαρκαδιό βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε απόσταση 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Εκεί, το 1971 οι ανασκαφές των παλαιοντολόγων Νικολάου Συμεωνίδη και Γεωργίου Θεοδώρου έφεραν στο φως, νεολιθικά εργαλεία που χρονολογούνται από το 8000 – 7000 π.Χ. και οστά από νάνους ελέφαντες.
Από τα σημαντικά αυτά ευρήματα φαίνεται ότι η Τήλος ήταν ενωμένη με την απέναντι ακτή της Μικρά Ασίας και πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια αποκόπηκε. Όταν λοιπόν το νησί αποκόπηκε οι ελέφαντες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον για να επιβιώσουν. Έτσι, σιγά – σιγά μετατράπηκαν σε νάνους, που το ύψος του κυμαινόταν από 1,20 μ. έως 1,60 μ.
Οι ανασκαφές στο Χαρκαδιό έχουν φέρει στο φως περίπου 12.000 οστά που υπολογίζετε ότι ανήκουν σε περισσότερους από 38 νάνους ελέφαντες. Αυτοί είναι και οι τελευταίοι ελέφαντες που έζησαν στην Ευρώπη.

assets_LARGE_t_420_106702.JPG
Τα ευρήματα βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών.
Πώς θα πάτε
Στην Τήλο μπορείτε να πάτε με πλοίο από τον Πειραιά. Ακόμη, το νησί συνδέεται με τη Ρόδο, τη Νίσυρο, την Κω, την Κάλυμνο και την Αστυπάλαια.
Χρήσιμα τηλέφωνα
ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ   2246044212
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ   2246044222
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ   2246044350
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ   2246044210