Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες;


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke ανέπτυξαν ένα υλικό με τη δυνατότητα εκτοπισμού των βακτηρίων από την επιφάνεια των πλοίων. Το στρώμα αυτό που συχνά εμφανίζεται στο κάτω μέρος των πλοίων, αυξάνει την αντίστασή τους στη κίνηση και μπορεί επίσης να εμποδίζει τη λειτουργία υποθαλάσσιων αισθητήρων που κάποια σκάφη διαθέτουν. Το εν λόγω υλικό, το οποίο απλώνεται όπως η μπογιά σε επιφάνειες μπορεί να καταργήσει τη χρήση χρωμάτων με αντιβακτηριδιακή δράση, τα οποία περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες, οι οποίες δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πρωτοποριακό αυτό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές, στις οποίες είναι έντονο το πρόβλημα της συσσώρευσης μικροοργανισμών με τη μορφή βιο-μεμβρανών, όπως σε εμφυτεύματα που τοποθετούνται σε αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, καθώς επίσης και σε μεμβράνες καθαρισμού νερού. 
«Αναπτύξαμε ένα υλικό, η επιφάνεια του οποίου παραμορφώνεται ως απόκριση σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Με τον τρόπο αυτό οι βιο-μεμβράνες απομακρύνονται από τις επιφάνειες.» αναφέρει ο X.Zhao, ένας από τους κύριους ερευνητές της ομάδας. Ο ίδιος έχει ήδη παρουσιάσει σε άλλη έρευνα πολυμερικά υλικά με την ιδιότητα να μεταβάλλουν την μορφολογία της επιφάνειάς τους, αποκρινόμενα σε ηλεκτρικό πεδίο.