Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Coca Cola ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ από 28 απεργούς


  Με νέα αγωγή εναντίον 28 συνολικά ατόμων και την προκλητική απαίτηση να καταβάλλουν  οι απεργοί-εργαζόμενοι  ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης», επέστρεψε στο προσκήνιο η  πολυεθνική Coca Cola
μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας να κρίνει ως νόμιμο το μποϊκοτάζ της Αμίτα, Φάντα, Κόκα Κόλα, νερό ΑΥΡΑ κλπ. με το σκεπτικό ότι «αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού» και θεωρείται «νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης», όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 14 του Συντάγματος.
  "Η νέα προκλητική αγωγή της πολυεθνικής  αποσκοπεί αφενός στην τρομοκράτηση των εργαζομένων για να εγκαταλείψουν το δίκαιο αγώνα τους, από την άλλη αμφισβητεί  την  απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που απορρίπτει την προσπάθεια επιβολής  ασφαλιστικών μέτρων με βασικό  αίτημα την απαγόρευση του μποϊκοτάζ", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία των εργαζομένων.
  Σύμφωνα με την εκδοχή της Coca Cola «δε θα μπορούσε να είναι ανεκτή μια άποψη ότι το «μποϊκοτάζ» των προϊόντων μας αποτελεί πρόσφορο μέσο πίεσης για την ευδοκίμηση των αιτημάτων των πρώην υπαλλήλων μας, δηλαδή για να «ξαναλειτουργήσει» το εργοστάσιο παραγωγής μας στη Θεσσαλονίκη, και τούτο διότι είναι ήδη εκπεφρασμένη η βούληση της εταιρείας μας ότι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει…».
"Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Τα golden boys της Coca Cola αντί να ονειρεύονται υψηλά bonus απολύοντας εργαζόμενους και κλείνοντας εργοστάσια, να αναλογι-στούν ότι από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που  εξυπηρετούσε  το  εργοστά-σιο  της  Θεσσαλονίκης,  η πολυεθνική   εταιρεία αποκόμισε τεράστια κέρδη", προσθέτει. 
  "Το εργοστάσιο αυτό μπορεί και πρέπει να επαναλειτουργήσει. Μέχρι να  συμβεί αυτό  θα  συνεχίσουμε τον δίκαιο  αγώνα  μας  και  καλούμε όλους του καταναλωτές να συμμετέχουν  στο  ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ  των  προϊόντων:  coca cola, Fanta, Amita, Sprite", καταλήγει.
Γρ. Παπαδόπουλος: Για το ίδιο θέμα δικαιωθήκαμε
  Στους 93.4 Στο Κόκκινο μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην Coca Cola 3E, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, λίγες ώρες μετά την νέα αγωγή της πολυεθνικής προς 28 εργαζόμενους. 
  Η αγωγή που αφορά το μποϋκοτάζ είναι ίδια όπως και η προηγούμενη, η οποία εκδικάστηκε και αθωωθήκαμε", τόνισε και προσέθεσε, "έχουμε απόφαση ότι το μέσο του αγώνα μας είναι νόμιμο". Επιπλέον ο Γρ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για "φίμωση από τα ΜΜΕ", υπογραμμίζοντας πως "ο μεγαλύτερος πόλεμος είναι ότι δεν ακούγεται η φωνή μας". 
  Τη δυσφορία των εργαζομένων εξέφρασε ο Πρόεδρος των εργαζομένων και όσον αφορά τη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά και τη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη πως δεν γνώριζε το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του αγιασμού σε σχολεία που ανακαίνισε η πολυεθνική και  αποκάλυψε πως ενώ ο Δήμαρχος τους προσκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν πήγαν τους ζητήθηκε έγγραφο αίτημα για να παρουσιάσουν το θέμα τους στους δημοτικούς συμβούλους.
  "Εμείς θα καταθέσουμε το έγγραφο και θα πάμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας ψήφισμα συμπαράστασης ως πολίτες του Δήμου αλλά και προβολή από τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης", υπογράμμισε.