Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αυτά Είναι τα «Χάπια Σούπερμαν» που Έχουν Σκοτώσει Τέσσερα Άτομα στην Αγγλία

Υπάρχει ένα κεντρικό μυστήριο σχετικά με τη φουρνιά αυτών των ροζ χαπιών ecstasy, με το σήμα του Σούπερμαν και το διαμαντένιο σχήμα, τα οποία οδήγησαν σε οδυνηρό θάνατο τέσσερις νεαρούς στην Αγγλία κατά την διάρκεια των εορτών. Το μυστήριο είναι το εξής: Γιατί να φτιάξει κανείς αυτά τα χάπια;

Κατά την διάρκεια των εορτών, δυο Λιθουανοί στο Ipswich -ο 22χρονος Justas Ropas και ο 24χρονος Gediminas Kulokas- πέθαναν αφότου πήραν τα λεγόμενα «χάπια Σούπερμαν». Οι θάνατοι του 20χρονου John Hocking από το Rendlesham του Suffolk και του 27χρονου Daniel Bagnall από το Telford ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, έχουν συνδεθεί και αυτοί με τα θανατηφόρα χάπια. Η αστυνομία του Suffolk έδρασε γρήγορα και τύπωσε φυλλάδια σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, προειδοποιώντας τον κόσμο για τα εν λόγω χάπια. Για αυτά τα παιδιά όμως, η προειδοποίηση έφτασε πολύ αργά.
Αν όπως υποψιάζονται οι αρχές, τα χάπια που σκότωσαν αυτούς τους νεαρούς είναι από την ίδια φουρνιά που αρχικά εντοπίστηκε στην Ολλανδία και το Βέλγιο πριν από ένα μήνα περίπου, τότε μιλάμε για μερικά από τα πιο επικίνδυνα χάπια στην ιστορία. Η ύπαρξή τους είναι πραγματικά αξιοπερίεργη, μιας και οι έμποροι ναρκωτικών, όπως άλλωστε όλοι οι επιχειρηματίες, δεν έχουν κανένα λόγο να σκοτώνουν την ίδια τους την πελατεία.
Είναι αξιοπερίεργο και για δύο ακόμα λόγους. Ο πρώτος είναι πως το MDMA είναι πιο εύκολο και πλέον πιο φτηνό να βρεθεί από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία. Ο δεύτερος είναι πως αυτός που έφτιαξε αυτά τα χάπια θα μπορούσε να είχε βάλει σε αυτά την μισή ποσότητα PMMA από αυτή που έβαλε, μιας και ακόμα και με τόση ποσότητα, ο χρήστης θα μπορούσε να «φτιαχτεί». Το PMMA είναι ένα παράγωγο του ιδιαίτερα τοξικού PMA, ένα υποκατάστατο του MDMA, ένα ναρκωτικό τόσο δυνατό που ακόμα και ο εφευρέτης του, ο Alexander Shulgin, το απέρριψε.
Τα ροζ χάπια Σούπερμαν τα οποία βρέθηκαν στην Αγγλία, περιείχαν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες PMMA (173mg), κάτι που ουσιαστικά τα έκανε θανατηφόρα. Τα χάπια ecstasy που περιέχουν PMA ή PMMA, συνήθως περιέχουν γύρω τα 50mg. Ακόμα και αυτά τα επίπεδα όμως ήταν αρκετά ώστε να προκαλέσουν 29 θανάτους πέρυσι στην Αγγλία και την Ουαλία.
Η αστυνομία του Suffolk, συνέλαβε τον 19χρονο Adrian Lubecki από το Ipswich για εμπόριο ναρκωτικών. Οι αρχές βρήκαν 400 χάπια Σούπερμαν στην κατοχή του Lubecki, αλλά πιστεύουν πως δεν είναι ο μόνος έμπορος ναρκωτικών στην Αγγλία που τα πουλάει. Πιστεύουν πως ο Daniel Bagnall αγόρασε τα χάπια από έναν διαφορετικό έμπορο από αυτόν από τον οποίον αγόρασαν τα θύματα στο Suffolk. Συνήθως οι φουρνιές χαπιών είναι αρκετές χιλιάδες και οι αρχές λένε πως σύντομα θα φανεί εάν η δημοσιότητα που έλαβαν αυτοί οι θάνατοι βοηθήσει την κατάσταση.
Μίλησα στον Daan van der Gouwe, του Drugs Information and Monitoring System στο Ινστιτούτο Trimbos της Ουτρέχτης, που εξέδωσε συναγερμό για τα θανατηφόρα χάπια στις 19 Δεκέμβρη. Μου είπε πως «δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ χάπια με τόσο τρελές ποσότητες PMMA ή PMA. Τώρα το γιατί κάποιος το έκανε αυτό; Είτε μιλάμε για κάποιον τελείως ηλίθιο, ή μιλάμε για έναν επαγγελματία παραγωγό που χρησιμοποιεί το γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις PMA και PMMA από ότι είναι να βρεις MDMA».
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα κυνική την παραγωγή αυτών των χαπιών Σούπερμαν, είναι πως μιμούνται μια άλλη φουρνιά χαπιών με το ίδιο σήμα, που είχαν γίνει γνωστά στην αγορά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε MDMA. Το ίδιο πράγμα ακριβώς έγινε και με τα χάπια Mortal Kombat πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ο Van der Gouwe μου είπε πως τα χάπια Σούπερμαν, είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην Ολλανδία αρκετές φορές μέσα στον Δεκέμβρη. Το Ινστιτούτο Trimbos αποφάσισε να εκπέμψει συναγερμό, λόγω της εξωφρενικά μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε PMMA. Παρά τον συναγερμό όμως και εξαιτίας του γεγονότος πως σχεδόν όλα τα χάπια ecstasy που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από Ολλανδούς έμπορους με βάση το Λίβερπουλ, οι μόνοι συναγερμοί που ήχησαν στην Αγγλία ήταν από το Loop, μια κοινοτική ομάδα ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και από το the Warehouse Project, ένα κλαμπ στο Manchester που παρέχει εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για ελέγχους πάνω στα διάφορα χάπια.
Η τραγωδία τονίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την θέσπιση ενός κέντρου ελέγχου ναρκωτικών παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην Ολλανδία. Ίσως το να περιμένει κανείς να ελέγχεται κάθε χάπι που παίρνει κάποιος χρήστης να μην είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό, αλλά αυτό που έχει σημασία, όπως φάνηκε και σε αυτήν την υπόθεση, είναι να «ηχούν» οι κατάλληλοι συναγερμοί όταν εντοπίζεται μια επικίνδυνη φουρνιά χαπιών, ώστε να ενημερώνεται επαρκώς και πανεθνικό επίπεδο το κοινό.



http://www.vice.com