Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Vivaldi Browser

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο Chrome το Σεπτέμβριο του 2008, δύσκολα φανταζόταν κανείς πως μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 θα είχε γίνει ο πιο δημοφιλής Browser στο Internet. Τώρα, ο νέος Vivaldi browser έρχεται να διεκδικήσει ένα κομμάτι της αγοράς από τους μεγάλους. Στον οδηγό θα δούμε τα νέα του χαρακτηριστικά.













Τι σημαίνει η έκδοση Technical Preview

O Vivaldi browser, που πρωτοκυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου 2015, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση Technical Preview.

 

Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ένα τελικό προϊόν, και το πιθανότερο είναι πως έχει bugs, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, τα οποία οι δημιουργοί λογικά θα επιλύσουν μέχρι την τελική έκδοση.
Όσο κι αν σας άρεσε λοιπόν ο Vivaldi, μην βιαστείτε ακόμα να απεγκαταστήσετε τον Chrome ή τον Firefox.


Εγκατάσταση Vivaldi στα Windows

Για να εγκαταστήσουμε τον Vivaldi στα Windows αρκεί να επιλέξουμε το Download στην αρχική σελίδα του http://www.vivaldi.com. Το εκτελέσιμο αρχείο της εγκατάστασης θα κατέβει αυτόματα.
Η εγκατάσταση δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε το Advanced, ώστε να αλλάξουμε γλώσσα ή τοποθεσία εγκατάστασης για τον Vivaldi, και να επιλέξουμε αν θα εγκατασταθεί για όλους τους χρήστες των Windows ή όχι.

 

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τα Ελληνικά σαν γλώσσα.

Εγκατάσταση Vivaldi στο Linux Mint - Ubuntu

Επιλέγοντας το download από το Linux Mint ή το Ubuntu, δεν θα κατέβει αυτόματα το αρχείο της εγκατάστασης, αλλά πρέπει να το επιλέξουμε χειροκίνητα.

 


Να σημειωθεί πως ο Vivaldi browser μπορεί να εγκατασταθεί αποκλειστικά σε 64bit εκδόσεις του Linux Mint ή του Ubuntu. Αν επιχειρήσουμε την εγκατάσταση σε 32bit έκδοση, θα μας βγάλει σφάλμα σχετικό με την αρχιτεκτονική.

 

Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Vivaldi browser

Ο Vivaldi είναι ένας browser που απευθύνεται περισσότερο στον power user, ο οποίος χρησιμοποιεί συντομεύσεις πληκτρολογίου και συνήθως έχει ανοιχτά περισσότερα tabs απ' όσα μπορεί να μετρήσει.
Ως εκ τούτου, τα χαρακτηριστικά του θα λύσουν τα χέρια σε όσους θέλουμε μεγαλύτερο έλεγχο στον browser μας.

Quick Commands - ctrl+Q

Η συντόμευση Quick Commands συγκεντρώνει όλα τα ανοιχτά tabs καθώς και τις σημαντικότερες εντολές για τον Browser σε ένα παράθυρο.

Από εδώ μπορούμε να πλοηγηθούμε με το πληκτρολόγιο στην αναλυτική λίστα και να επιλέξουμε με Enter τον τομέα που μας ενδιαφέρει, ή ακόμη και να πατήσουμε απευθείας τη συντόμευση.

Tab Stacks

Κάνοντας δεξί κλικ σε ένα tab και επιλέγοντας "Group Similar"...όλα τα tabs από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα ομαδοποιηθούν σε ένα tab stack - εξαιρετικά χρήσιμο για όσους παρανοίγουμε πολλά tabs και στο τέλος χανόμαστε.

Side Panel - F4

Δανεισμένο από τον παλαιότερη έκδοση του Opera, το Side Panel το οποίο εμφανίζουμε και εξαφανίζουμε με το F4 περιλαμβάνει τα bookmarks...

 


 ...το Vivaldi Mail το οποίο δεν είναι προς το παρόν λειτουργικό στην technical preview...καθώς επίσης τις επαφές μας - που θα έχουν μεγαλύτερη χρησιμότητα όταν λειτουργήσει το Vivaldi mail - τα downloads και την ενότητα Notes, στην οποία μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις.


 http://www.pcsteps.gr
 Του Άγγελου Κυρίτση