Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Γιωτόπουλος-Τζωρτζάτος καταγγέλλουν για… σταλινικό νταβατζιλίκι καταληψίες και απεργούς πείνας


Γιωτόπουλος-Τζωρτζάτος καταγγέλλουν για… σταλινικό νταβατζιλίκι καταληψίες και απεργούς πείνας - Media
Την αντίδρασή τους για τις καταλήψεις σε Κουμουνδούρου και «Κόκκινο» αλλά και για τους απεργούς πείνας κρατουμένους, εκφράζουν με επιστολή τους στο «Εθνος», οι Γιωτόπουλος και Τζωρτζάτος. Την επιστολή υπογράφουν άλλοι 12 κρατούμενοι της πτέρυγας Ε2 των φυλακών Δομοκού.

Οι δύο καταδικασμένοι για συμμετοχή στην 17Ν, με επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει το «Έθνος», δηλώνουν προβληματισμένοι γιατί όπως λένε «η αντίδραση έρχεται όχι σε μια κυβέρνηση που περιορίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά σε μια που υποστηρίζει μέτρα φιλελευθεροποίησης.
Μάλιστα, οι δυο κρατούμενοι που υπογράφουν την επιστολή, μαζί με άλλους 12, καταγγέλλουν –κυρίως- τους καταληψίες για… σταλινικό νταβατζιλίκι. Ολόκληρη η επιστολή, όπως τη δημοσιεύει το «Έθνος»:
«Τις τελευταίες μέρες διάφορες ενέργειες όπως η απεργία πείνας μιας ελάχιστης μειονότητας κρατουμένων, η κατάληψη γραφείων κόμματος, η κατάληψη ραδιοσταθμού και τα λοιπά μας προβληματίζουν έντονα. Γιατί έχουν ως κύριο αίτημά τους την κατάργηση φυλακής Γ’ τύπου του Δομοκού. Εμάς, όμως, που είμαστε το σύνολο των 14 κρατουμένων της πτέρυγας Ε2 αυτής της φυλακής κανείς δεν μας ρώτησε. Εμείς είμαστε τα θύματά της και εμείς είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την κατάργησή της.
Αν αυτές οι ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί τη χρονική περίοδο ανάμεσα στην ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο του 2014 και στις εκλογές της 25ης Γενάρη, θα είχαν κάποιο νόημα. Θα στρέφονταν ενάντια στο νόμο μιας κυβέρνησης ΝΔ που τον ψήφισε και που θα τον εφάρμοζε κατά δήλωσή της. Καμιά όμως παρόμοια ενέργεια δεν έγινε τότε για να εμποδίσουν την εφαρμογή του. Αντίθετα, γίνονται σήμερα, ενώ έχει εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί την κατάργησή του. Τι νόημα έχουν λοιπόν αυτές οι ενέργειες; Είναι θέαυτο για την προβολή ορισμένων; Ή μήπως αποσκοπούν στον αντίθετο από τον διακηρυγμένο στόχο, δηλαδή να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να συζητήσει και να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο μέσα σε ένα κατασκευασμένο κλίμα:
Η απορία μας μεγαλώνει όταν μαθαίνουμε ότι αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστές» και «αναρχικοί». Γιατί αυτοί ήταν πάντα υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας. Ενώ εδώ έχουμε σταλινικό καπέλωμα, καθαρό νταβατζιλίκι. Ενέργειες που μας αφορούν, αποφασισμένες εν αγνοία μας. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας σ’ αυτές τις ενέργειες. Ζητάμε να τις σταματήσουν και να πάψουν να παρουσιάζουν ως κύριο αίτημά τους την κατάργηση της φυλακής Γ’ τύπου. Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζουν, ζημιώνουν την υπόθεση της κατάργησής της.
Τα τελευταία χρόνια η σωφρονιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων οδηγούσε σε σκληρότερα μέτρα, σε αυστηρούς περιορισμούς των ελαχίστων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Για πρώτη φορά μια νέα κυβέρνηση υποστηρίζει μέτρα που οδηγούν προς την αντίθετη πορεία, προς τη χαλάρωση, προς κάποια φιλελευθεροποίηση. Και οι κρατούμενοι ξεσηκώνονται; Που το πάνε τελικά;
Φυλακές Τύπου Γ’
Δομοκός, 24 Μαρτίου 2015
Γιωτόπουλος Αλέκος, Τζωρτζάτος Βασίλης, Δανίκας Αλέξης, Καρέτζος Πέτρος, Κασίμι Ντάσι, Μεμάι Χρήστος, Τσάρα Ρόλαντ, Μάρκου Φλορίν, Πασκαρίου Ντουμιτρέλ, Αββάς Καμάρ, Τζουκάλ Καμάρ, Ζουλαφκάρ Αλί, Καλάμ Σέικ, Σοαΐμπ Αχμέτ.»