Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πιθανή η εξάπλωση του ιού Ζίκα σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειρο

Πιθανή η εξάπλωση του ιού Ζίκα σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειρο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γύρω από τον ιό που προκαλέι μικροκεφαλία σε βρέφη.


 Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και έχει συνδεθεί με κρούσματα συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Βραζιλία, είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Από τον Μάιο του 2015, όταν η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Ορισμένες χώρες έχουν συμβουλεύσει τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης - ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα - υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν μεταβούν στις περιοχές αυτές και μετά επιστρέψουν.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.