Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Σουσάμι, άνοιξε!» ή, αλλιώς, «Oven Sesame»: το παραδοσιακό κουλούρι στα καλύτερά του

Το σουσαμένιο κουλούρι ανοίγει και γεμίζει με ολόφρεσκα παραδοσιακά προϊόντα, από φέτα Ελασσόνας και γραβιέρα Άρτας μέχρι στραγγιστό γιαούρτι και αρωματικό κύμινο. 









Μόλις είχα στρίψει από Ερμού στην Αιόλου όταν το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα ολοκαίνουργιο street food μαγαζί. Δεν είχα καιρό για χάζι, δεν πεινούσα, δεν ήθελα καφέ, γενικώς δεν ήταν κατάλληλη ώρα για έρευνα αγοράς. Αλλά τι θα κάνατε εσείς αν βλέπατε αυτά τα σουσαμένια «τσαντάκια» να σας κλείνουν το μάτι;

Δεν είναι τσαντάκια. Είναι τα ΣΟΥΚΟΥ, τα νέα ΣΟΥσαμένια ΚΟΥλούρια, στην καρδιά της Αθήνας.
Με κοίταξαν, τα κοίταξα, παίξαμε λίγο με τα μάτια… Ε, τη συνέχεια τη φαντάζεστε. «Τι είναι αυτά, βρε παιδιά; Γεμιστό κουλούρι; Δική σας είναι η ζύμη; Τα ψήνετε στον φούρνο; Πότε ανοίξατε; Και γιατί τα κουλούρια σας έχουν χερούλι;» Μόνο πώς το τρίβουν το πιπέρι δεν ρώτησα, αλλά τα παιδιά, πρόθυμα, δεν μάσησαν και μου ετοίμασαν στο άψε-σβήσε ένα ΣΟΥΚΟΥ, για να λυθούν όλες οι απορίες μου.   Τι είναι το ΣΟΥΚΟΥ; Είναι το αγαπημένο μας Σουσαμένιο Κουλούρι, αλλά έτσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί/ξαναφάει. Είναι η υγιεινή εναλλακτική στο φαγητό τύπου «κάτι στο χέρι για το δρόμο», που λανσάρει το Oven Sesame εδώ και 10-15 μέρες. Με φρέσκια ζύμη και μπόλικο σουσάμι, το ΣΟΥΚΟΥ ανοίγει σαν τσέπη και γεμίζει με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: σπιτικό μείγμα FetaFresh (με φέτα Ελασσόνας), μοτσαρέλα, μοσχαρίσιο κιμά (με αρμένικη συνταγή), κοτόπουλο, τόνο, χοιρινά strips. Όλα αυτά συνδυασμένα με φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά, φτιάχνουν κουλούρια γεμιστά που μπαίνουν στο φούρνο και σερβίρονται ζεστά και λαχταριστά σε λίγα μόλις λεπτά.

Να τι γίνονται τα μισοφέγγαρα που φαίνεται να λείπουν από τα ΣΟΥΚΟΥ: γλυκά Σουσαμίνια.
Όσο για το «χερούλι», δεν είναι σχεδιαστικό τερτίπι με πρακτικό χαρακτήρα (όχι, δεν παίρνεις το κουλούρι να το πας βόλτα από το χέρι). Το μισοφέγγαρο που φαίνεται να λείπει και χάρη σε αυτό σχηματίζεται η «λαβή», γίνεται Σουσαμίνι, δηλαδή μια σουσαμένια μπουκίτσα, με γλυκιά γέμιση τυριού και μερέντα, σος φράουλας ή μέλι.
Extra credits: Στην 100% σπιτική λεμονάδα του Oven Sesame.
Info Oven Sesame, Αιόλου 17, Αθήνα, 210 3230038.














http://www.womantoc.gr
 Γιώτα Ομήρου