Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τροφές με αντηλιακή προστασία

Το σώμα σας, εσωτερικά και εξωτερικά, περνάει κάθε καλοκαίρι μια δοκιμασία, που ακόμα κι αν δεν της φαίνεται είναι εξαντλητική. Πρέπει να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε στοιχεία, που προστατεύουν από τον ήλιο. Διαβάστε τι μπορείτε να τρώτε, ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.


Το καλοκαίρι πρέπει να τρώτε καθημερινά πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Βάλτε τα στις διακοπές σας μαζί με το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τα αντηλιακά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα και τα λαχανικά που έχουν σκούρο πράσινο φύλλωμα διευκολύνουν το μαύρισμα και προστατεύουν από τον ήλιο. Οι ντομάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, τα μπρόκολα, το λάχανο, ο μαϊντανός, οι πράσινες σαλάτες είναι απαραίτητα στην καλοκαιρινή διατροφή σας.

Στο καλοκαιρινό σας λεξιλόγιο προσθέστε τις ουσίες λυκοπένη, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη. Η λυκοπένη μειώνεται κατά 45% μετά την ηλιοθεραπεία. Θα την... συμπληρώσετε τρώγοντας ντομάτα, κόκκινο γκρέιπφρουτ και καρπούζι. Μην σας πω και κέτσαπ...

Το ξέρετε πολύ καλά ότι το καρότο έχει αντηλιακή προστασία. Το γράφουν και οι κρέμες. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτίνη είναι το καρότο, το βερίκοκο, το μάνγκο και η γλυκοπατάτα. Η λουτεΐνη προστατεύει το δέρμα σας να μην μοιάσει... με σταφίδα. Θα την βρείτε στο λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια και το καλαμπόκι.

Σπανάκι και μπρόκολο βοηθούν στην αντηλιακή προστασία.

Το καρπούζι, αντίθετα με αυτό που πιστεύεται ότι είναι μόνο ζάχαρη και νερό, επειδή περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και λυκοπένη, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.




Τα κεράσια, το γκρέιπφρουτ και η παπάγια περιέχουν βιταμίνη C, απαραίτητα για την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Το ρόδι καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.

Το πράσινο τσάι κάνει τις ρυτίδες να εξελιχθούν πιο αργά.

Η γλυκοπατάτα, το καρότο και το μπρόκολο είναι πηγές βήτα καροτίνης, αντιοξειδωτικής χρωστικής απαραίτητης για την προστασία των ματιών γενικώς, πόσο μάλλον κάτω από τον ήλιο.

Το κοτόπουλο, το ψάρι, το βραστό αυγό και τα καρύδια περιέχουν αμινοξέα προστατεύουν την τρίχα που ταλαιπωρείται από τον ήλιο, το χλώριο και ό,τι βάζετε στα μαλλιά σας για το styling.

Για να προστατεύσετε τα νύχια σας, θυμηθείτε να τρώτε λίγο συκώτι και λίγο αυγό, αρκετά δημητριακά και γάλα. Περιέχουν την βιταμίνη βιοτίνη, η οποία βοηθά την πρωτεΐνη -που είναι απαραίτητη για την αναδόμηση των νυχιών- να μεταβολιστεί.

Τα αράπικα φιστίκια ή τα μακαντέμια προστατεύουν τις αρθρώσεις σας. Μια χούφτα την ημέρα είναι η ημερήσια δόση σας σε χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο , δραστικό όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενζύμων που προστατεύουν οστά και συνδέσμους.

Το αγγούρι μαζί με το γιαούρτι, λιωμένα στο μπλέντερ, ανακουφίζουν από τα καψίματα και τις κοκκινίλες του ήλιου.

Ρίξτε πιπέρι σε ένα κόψιμο στο δέρμα και αυτόματα το αίμα σταματά. Είναι και αντισηπτικό. 

Από την Έλενα Μπουζαλά. 


http://www.deltiokairou.gr