Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…»

Είναι το νησί που έχει συνδεθεί με τον Καβάφη και τον Οδυσσέα. Είναι το σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα και προσελκύει επισκέπτες που θέλουν ήρεμες διακοπές.
Η πυκνή βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαιολογικά μνημεία που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος κι η σκιά του Οδυσσέα που κατευθύνει τα βήματα των επισκεπτών στα λημέρια της αθάνατης πατρίδας του, κάνουν την Ιθάκη ή το Θιακί μοναδικό προορισμό διακοπών.

Η καρδιά του νησιού χτυπά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης. Η περιήγηση στα χωριά και στις παραλίες γεμίζει τους επισκέπτες με εκπληκτικές εικόνες της προικισμένης φύσης αλλά και της παράδοσης. Ο Σταυρός, οι Φρίκες, το Κιόνι, το Περαχώρι, η Ανώγη, η Λεύκη, ο Αετός είναι κάποιοι από τους σταθμούς κάθε ταξιδιώτη στο οδοιπορικό του στην Ιθάκη.

08-B.jpg

Επίσης, στα μουσεία του νησιού θα ανακαλύψετε πτυχές της ιστορίας του νησιού και της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Οι παραλίες της Ιθάκης, μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη με την αστείρευτη φυσική ομορφιά τους, την καθαρότητα των ακτών του και τα κρυστάλλινα νερά τους. Εδώ θα απολαύσετε το μπάνιο σας και τα θαλάσσια σπορ.

Και φυσικά, όπως σε όλα τα Ιόνια Νησιά έτσι και στην Ιθάκη θα απολαύσετε τις εκλεκτές συνταγές της Επτανησιακής κουζίνας και θα γευθείτε το εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο κρασί.

Παρόλο που έχει τη φήμη του ήσυχου νησιού και συνήθως το προτιμούν όσοι αποφεύγουν τα πολυσύχναστα και κοσμοπολίτικα νησιά, οι ευκαιρίες για διασκέδαση δεν λείπουν. Στο Βαθύ κυρίως λειτουργούν μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική. Στο νησί λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις όλων των επισκεπτών.

3380260914_c1e8d79eec.jpg

Το «Sday Holidays» σας παρουσιάζει την Ιθάκη…

Βαθύ

Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα της Ιθάκης από τον 16ο αιώνα και το κυριότερο λιμάνι της. Ο οικισμός του είναι κτισμένος στο μυχό ενός κλειστού κόλπου, που περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά. Στο Βαθύ και συγκεκριμένα κοντά στον κόλπο του λιμανιού βρίσκεται και το σπήλαιο των Νυμφών. Χαρακτηριστικό του είναι οι πολύχρωμοι σταλακτίτες που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Στη δημιουργία των μαγευτικών χρωματισμών των σταλακτιτών συμβάλλει και το άνοιγμα που έχει το σπήλαιο στην οροφή του, από όπου εισέρχεται το φως του ηλίου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πρόκειται για το σπήλαιο στο οποίο ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα του από τους Φαίακες, όταν επέστρεψε στο νησί.

Σταυρός

Ο Σταυρός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Ιθάκης και απέχει 16 χλμ. από το Βαθύ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Το χωριό κτίστηκε τον 16ο αιώνα και από τότε ως σήμερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα του νησιού. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτομή του Οδυσσέα. Η περιοχή παρουσιάζει ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πιθανό να ήταν εδώ κτισμένο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Στη θέση Πηλικάτα οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα λείψανα ενός αρχαίου οικισμού και σημαντικά ευρήματα της μυκηναϊκής και ελληνιστικής περιόδου τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η πήλινη μάσκα που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. αιώνα και έχει χαραγμένη την φράση «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ».

diakopes-ithaki-photo3_big.jpg

Περαχώρι

Το χωριό Περαχώρι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το Βαθύ. Κοντά στο χωριό θα δείτε τα μεσαιωνικά ερείπια προγενέστερου οικισμού, της Παλαιοχώρας που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης, όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική και οι βυζαντινές εκκλησίες με τις τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Στο χωριό ανήκει και το οροπέδιο Μαραθιά όπου η αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία ερείπια την Αρεθούσα Κρήνη και την Κόρακος Πέτρα. Πάνω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος με αυτοφυή δέντρα. Επίσης, η περιοχή παράγει εκλεκτό λάδι και κρασί. Αξίζει να επισκεφθείτε και το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού.

paralia.jpg

Σπήλαια

Νυμφών: Το σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά είναι ένα βαραθρώδες σπήλαιο με δύο εισόδους. Μια για τους θεούς και μια θνητούς, όπως αναφέρει η τοπική παράδοση. Το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχους σταλακτίτες. Το σπήλαιο αυτό ταυτίζεται με αυτό που σύμφωνα με τον Όμηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του Αλκίνοου, του βασιλιά των Φαιάκων.

Λοΐζου: Βρίσκεται στο κόλπο της Πόλης (Σταυρός) όπου είναι βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Υπήρξε κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού. Τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Σπηλιά του Λοΐζου πιστοποιούν ότι στη θέση αυτή υπήρχε λιμάνι που χρησιμοποιούνται κατά την μυκηναϊκή, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.

paralia_afales_ithaki333.jpg

Πώς θα πάτε

Στην Ιθάκη μπορείτε να φτάσετε με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς, το οποίο έχει ανταπόκριση με το πλοίο της γραμμής. Ακόμη, μπορείτε να πάτε με το ΚΤΕΛ μέχρι τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας και από εκεί  με πλοίο να φτάσετε στην Ιθάκη.

Καθημερινά τα πλοία της γραμμής συνδέουν την Ιθάκη, με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα, τον Αστακό της  Αιτωλοακαρνανίας και την Κυλλήνη. Το Βαθύ και ο Πισαετός συνδέονται όλο το χρόνο με την Πάτρα μέσο Σάμης με το πλοίο της γραμμής, ενώ υπάρχει και καθημερινό δρομολόγιο από και προς Σάμη – Πισαετό με φέρυ μπόουτ. Επίσης από τις Φρίκες υπάρχουν δρομολόγια για Φισκάρδο και Βασιλική ή Νυδρί.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ   2661086501
ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ   2674032795
ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ   2674032909
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ   2674032205
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ   2674032222
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   2674032200
ΝΑΥΤΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   2674033398