Πώς ο αγαπημένος των ποδοσφαιρόφιλων «Ντιεγκίτο» έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Οι σχέσεις του με τη ναπολιτάνικη μαφία, η εξάρτησή του από την «άσπρη σκόνη» και οι ερωτικές περιπέτειές του που ακόμη τις πληρώνει
Το σίριαλ της σκανδαλώδους ζωής του «χρυσού παιδιού» του ποδοσφαίρου
«Τα βάσανά μου ένα φορτίο...», λόγια από ένα τραγούδι του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου που πρέπει ασφαλώς να εκφράζουν τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο αργεντινός σταρ της μπάλας ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου βραζιλιάνου μπαλαδόρου Γκαρίντσα. Το αγαπημένο του ποδόσφαιρο δεν τον έκανε ευτυχισμένο και το «χρυσό παιδί», όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, υποφέρει. Θέλει αλλά δεν μπορεί να ξεκόψει από την άσπρη σκόνη.
Τα ναρκωτικά τον σκότωσαν ως ποδοσφαιριστή και τώρα απειλούν να του αφαιρέσουν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που του απέμεινε. «Δεν έχω καταφέρει να ξεφύγω ακόμη από αυτή την παγίδα. Προσπαθώ να βρω λύση, τα ναρκωτικά όμως εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μου» δήλωσε συντετριμμένος πριν από λίγες ημέρες. Κραυγή αγωνίας, αλλά ποιος να τρέξει σε βοήθεια. Εκείνοι που μπορούσαν να το κάνουν προ καιρού τού έχουν γυρίσει την πλάτη. Πρόκειται για την οδυνηρότερη ήττα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο Πελούσα, όπως τον φώναζαν στη φτωχογειτονιά του Μπουένος Αϊρες όπου μεγάλωσε, στα 37 του χρόνια ζει το δικό του δράμα. Η ευχή που έκανε η μητέρα τουΝτάλμα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου του 1960, όταν τον έφερε στον κόσμο, «να είναι υγιής και να γίνει καλός άνθρωπος», δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί. Ως ποδοσφαιριστής αμφισβήτησε τα πρωτεία του Πελέ. Ως άνθρωπος είχε όλον τον κόσμο στα πόδια του. Απέκτησε χρήματα με το τσουβάλι. Εκανε όμως το λάθος να πιστέψει ότι δεν είναι θνητός.
ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ όπου δοξάστηκε όσο ελάχιστοι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν γνώρισε τον Μιχαήλ Αγγελο και τον Πουτσίνι. Εμαθε όμως απέξω και ανακατωτά τον υπόκοσμο της Καμόρα. Αφέθηκε στην εύκολη ζωή και στις εφήμερες απολαύσεις. Πίστεψε ότι εκείνοι που το καλοκαίρι του 1984 πλήρωσαν 6 εκατ. δολάρια στην Μπαρτσελόνα για να τον πάρουν στη Νάπολι είχαν καλές προθέσεις. Αγνόησε όσους υποστήριξαν ότι «πρόκειται για ένα τρελό συμβόλαιο που ισοδυναμεί με τις ετήσιες αποδοχές 4.000 Ναπολιτάνων». Στην πρωτεύουσα της Νότιας Ιταλίας και της Καμόρα έγινε δεκτός σαν ήρωας. Ογδόντα χιλιάδες Ναπολιτάνοι πλήρωσαν εισιτήριο μόνο και μόνο για να τον δουν να τους χαιρετάει την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στο «Σάο Πάολο». Ο εργολάβος οικοδομών και πρόεδρος της Νάπολι Κοράντο Φερλάινο είχε επενδύσει πολλά στα πόδια του Μαραντόνα. Ο,τι ήθελε ο Ντιέγκο το έπαιρνε στη στιγμή. Βίλα με πέντε πισίνες για τα 35 άτομα της συνοδείας του ζήτησε και κανένας δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση.
Κάθε ημέρα που περνούσε η Νάπολι χόρευε όλο και πιο πολύ στον ρυθμό του Μαραντόνα. Ο Αργεντινός έβρισκε την ησυχία του μόνο τη νύχτα. Στα κλαμπ «Στανγκάτα», «Μπέλα ντι Νότε» και «Σαλέ Παρκ» ξεχνούσε την κούραση της ημέρας με ποσότητες ουίσκι με κόκα-κόλα. Συντροφιά τού έκαναν οι «νυχτόβιοι» της Καμόρα. Ηταν εκείνοι οι οποίοι τροφοδοτούσαν τις αδυναμίες του με γυναίκες και κοκαΐνη.
* Η αντίστροφη μέτρηση
Ολα πήγαιναν καλά ως τον Ιανουάριο του 1986, όταν η αστυνομία ανακάλυψε σε κάποιο σπίτι της Καμόρα όπου μπήκε για έλεγχο 71 φωτογραφίες του Ντιέγκο με πρωτοκλασάτα στελέχη της. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι φίλοι λιγόστεψαν. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ασχολούνται με τον άνθρωπο Μαραντόνα. Η Καμόρα πήρε τα μέτρα της. Διέρρηξε το σπίτι του και τον προειδοποίησε να μην ανοίξει το στόμα του. Ενας από τους σωματοφύλακές του μετατράπηκε σε κατήγορο καταθέτοντας ότι τον χρησιμοποιούσε για εισαγωγή και εμπόριο κοκαΐνης. «Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη φρικαλέα ποδοσφαιρική δόξα. Με τη μετεγγραφή του στη Νάπολι έπεσε στα χέρια της Μαφίας. Πού βρήκε η φτωχή Νάπολι τα χρήματα να αγοράσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου;» αναρωτήθηκε η διάσημη αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ. «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ηθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Εκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ» παραδέχθηκε ο Ντιέγκο το 1991 στο Μπουένος Αϊρες, όπου είχε πάει για να βρει τη χαμένη του ηρεμία μετά τον αγώνα με την Μπάρι όπου βρέθηκε ντοπαρισμένος.
* Η προδοσία από τον Μένεμ
Οι συμπατριώτες του δεν του χαρίστηκαν. Ο ήρωας του 1986 είχε πεθάνει μέσα τους. Οι δημοσιογράφοι, για τους οποίους δεν βρήκε ποτέ έναν καλό λόγο να πει, ξενυχτούσαν με βάρδιες έξω από το σπίτι του αναζητώντας την είδηση που θα έκανε τον γύρο του κόσμου. Ακόμη και ο πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ στη δύσκολη στιγμή τον πάτησε στο κεφάλι.
Οταν οι συνεργάτες του βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυκλώνα, μετά την καταγγελία του πρέσβη των ΗΠΑ ότι «στην Αργεντινή δεν γίνεται τίποτε χωρίς λάδωμα», θυσίασε τον φίλο του Μαραντόνα για να διασώσει την πολιτική του καριέρα. Αναζήτησε ένα σκάνδαλο που θα κάλυπτε θορυβωδώς τις δικές του αμαρτίες και το βρήκε εύκολα στη ζωή του ανθρώπου ο οποίος το 1986 έκανε την Αργεντινή να ξεχάσει την ήττα από τους Αγγλους στα νησιά Φόκλαντ.
Οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται έξω από την είσοδο ξενοδοχείου. Οι φωτορεπόρτερ πλήρωσαν 2.000 δολάρια για αποκλειστικές φωτογραφίες από το απέναντι διαμέρισμα και η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο του πρώτου ορόφου, όπου ο Ντιέγκο ήταν τύφλα στο μεθύσι μαζί με δύο φίλους του. Στην έρευνα βρέθηκαν και 50 γραμμάρια κοκαΐνης. Ηταν η χαριστική βολή.
Εκτοτε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής δεν σήκωσε κεφάλι. Η διαπόμπευση του κόστισε. Οι δικαιολογίες του δεν γίνονταν πια πιστευτές. Ακόμη και η FIFA τον έβαλε στη μαύρη λίστα. Τα βάσανά του όμως δεν τελείωσαν. Ισως επειδή, όπως είπε και ο Πελέ, «ο Μαραντόνα δεν είχε τις οικογενειακές και θρησκευτικές παραδόσεις που θα τον κρατούσαν μακριά από απρεπείς πράξεις και από τη χρήση ναρκωτικών».
Οι Ιταλοί δεν ξέχασαν όσα τους καταλόγισε το 1990 στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις αναφορές που έκανε για τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό ιταλικό Νότο. Ισως και να τον φοβούνται ακόμη. Ο Μαραντόνα δύσκολα κρατάει το στόμα του κλειστό. Οταν πριν από λίγους μήνες επισκέφθηκε την Ιταλία, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Οι περιπέτειές του ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα. Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι το 1987 δεν ταξίδεψε με την αποστολή της Νάπολι για τον κρίσιμο αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Σπαρτάκ στη Μόσχα, επειδή την προηγούμενη ημέρα είχε βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση.
* Εκανε βαποράκι την κόρη του
Αλλοι έγραψαν ότι σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Αργεντινή έκρυψε ποσότητα κοκαΐνης στο μενταγιόν της κορούλας του. Κάποιοι μάλιστα τον προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει με πρόστιμο 60 δισ. λιρετών επειδή απέκρυψε εισοδήματα την εποχή όπου αγωνιζόταν στη Νάπολι.
Ο Μαραντόνα, που είχε πάει στην Ιταλία προσκαλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, δεν μίλησε. Τι να πει άλλωστε; Με τι επιχειρήματα να διαψεύσει τις καταγγελίες;
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 συμμετείχε ενεργά σε εκπομπές της ισπανικής τηλεόρασης καλώντας τους νέους να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά. Το μόνο που δεν τους είπε είναι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρήμα και στην εύκολη ζωή.
Από μικρός κέρδισε πολλά και εύκολα, επειδή κανένας άλλος σε αυτό τον πλανήτη δεν μπορούσε να κλωτσήσει την μπάλα όπως αυτός. Ανέβηκε ψηλά αλλά δεν φρόντισε να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. Εφτασε γρήγορα στην κορυφή και δεν πρόλαβε να σκεφτεί.
Εκτός γηπέδων άφηνε πάντα τους άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Ο ίδιος υπέγραφε τα συμβόλαια και απολάμβανε την εύκολη ζωή. Δεν τον απασχολούσε το αύριο. Τώρα προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα ναρκωτικά. Είναι το αποτέλεσμα της αλαζονείας με την οποία αντιμετώπισε το άθλημα των φτωχών.
Το τανγκό των σκανδάλων 1984
Το τανγκό των σκανδάλων 1984
8 Ιανουαρίου: Μετά από έναν αγώνα της Μπαρτσελόνα ο Μαραντόνα απαντάει στους φιλάθλους με άσεμνη χειρονομία. Οι εφημερίδες επιτίθενται εναντίον του και το επεισόδιο παίρνει διαστάσεις. Ενοχλημένος δηλώνει ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Ο δρόμος για την αποχώρησή του από την ομάδα της Βαρκελώνης έχει ανοίξει.
16 Μαΐου: Ο Μαραντόνα γίνεται πρωταγωνιστής μαζικής σύρραξης των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτικο μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας όπου ηττήθηκε η ομάδα του. Τιμωρήθηκε από την ισπανική ομοσπονδία με τρίμηνο αποκλεισμό.1986
Μάιος: Ο αργεντινός ποδοσφαιριστής εξαφανίζεται από το προπονητικό κέντρο της Νάπολι, η οποία στους δύο τελευταίους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος αγωνίζεται χωρίς τον ηγέτη της. Επιστρέφοντας υποστηρίζει ότι κρυβόταν επειδή τον κυνηγούσε η Μαφία. Του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 δολαρίων.
22 Ιουνίου: Στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού σημειώνει γκολ εναντίον της Αγγλίας με το χέρι. Ο παγκόσμιος Τύπος κατακρίνει την ενέργειά του, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ήταν το χέρι του Θεού».
21 Σεπτεμβρίου: Η Κριστίνα Σινάγκρα εμφανίζεται δημοσίως στη Νάπολι και δηλώνει ότι έφερε στον κόσμο τον γιο του Μαραντόνα. Ο Ντιέγκο το αρνείται και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη. Την Κριστίνα γνώρισε στον Μαραντόνα ο μικρότερος αδελφός του Ούγκο. 1989
Ιούλιος: Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μαραντόνα χαρακτηρίζει τον γιατρό του απατεώνα. Ο τελευταίος υποβάλλει μήνυση εναντίον του.
5 Νοεμβρίου: Μία ημέρα πριν από τον γάμο του, στον οποίο προσκάλεσε 2.000 άτομα και ξόδεψε 2 εκατ. δολάρια, οργανώνει πάρτι οργίων στο διαμέρισμά του με τη συμμετοχή εκδιδομένων γυναικών. Οι παρευρισκόμενοι κάνουν χρήση κοκαΐνης. 1990
22 Μαρτίου: Το δικαστήριο εκδίδει απόφαση για την υπόθεση Σινάγκρα και ο Ντιέγκο Αρμάντο ο νεότερος αποκτά πατέρα και με τον νόμο. Ο Μαραντόνα υποχρεώνεται να καταβάλλει μηνιαία διατροφή 5 εκατ. λιρέτες. Το 1992 αναγνωρίζει επίσημα ότι ο γιος της Σινάγκρα είναι και δικό του παιδί.
16 Αυγούστου: Η Τροχαία σταματάει τον Μαραντόνα στη Φλωρεντία για υπερβολική ταχύτητα. Ο Αργεντινός δεν διαθέτει τα απαραίτητα ντοκουμέντα. Τιμωρείται με πρόστιμο και κατάσχεται η Φεράρι την οποία οδηγούσε.
20 Δεκεμβρίου: Ο Μαραντόνα αρνείται να αγωνιστεί στον αγώνα εναντίον της Φιορεντίνα. Η Νάπολι τον τιμωρεί με χρηματικό πρόστιμο. 1991
7 Ιανουαρίου: Ο Μαραντόνα... παραγγέλνει σπίτι του τέσσερις πόρνες, οι οποίες την επομένη καταθέτουν μήνυση εναντίον του υποστηρίζοντας ότι τις ανάγκασε να κάνουν χρήση κοκαΐνης.
2 Μαρτίου: Απέχει από τις προπονήσεις της Νάπολι και τιμωρείται εκ νέου με πρόστιμο.
17 Μαρτίου: Ο Ντιέγκο κληρώνεται να περάσει από αντιντόπινγκ έλεγχο στον αγώνα με την Μπάρι. Στο αίμα του ανιχνεύονται ίχνη κοκαΐνης. Τιμωρείται με αποκλεισμό 15 μηνών.
25 Μαρτίου: Στη Νάπολι ολοκληρώνεται η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση εισαγωγής και εμπορίας κοκαΐνης από την Αργεντινή. Ο δικαστής έκρινε ότι τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά και ο Ντιέγκο αθωώνεται.
26 Απριλίου: Ο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στο Μπουένος Αϊρες με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Αποφυλακίζεται με τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Αρχίζει θεραπεία αποτοξίνωσης.
6 Μαΐου: Τιμωρείται από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής με αποκλεισμό 14 μηνών για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
13 Μαΐου: Η αστυνομία διενεργεί αιφνιδιαστικό έλεγχο σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ο Ντιέγκο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης με δύο φίλους του, και ανακαλύπτει μικρή ποσότητα κοκαΐνης.
26 Μαΐου: Ο Μαραντόνα αποφασίζει να απευθυνθεί για βοήθεια σε ψυχίατρο.
20 Σεπτεμβρίου: Πρώην σωματοφύλακάς του τον κατηγορεί ότι του ζήτησε να δολοφονήσει τρεις δημοσιογράφους. 1993
13 Μαΐου: Στη Σεβίλλη τιμωρείται με πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα και κατάσχεται το αυτοκίνητό του. 1994
15 Ιανουαρίου: Ο Μαραντόνα απευθύνεται στους δημοσιογράφους με υβριστικές εκφράσεις στην είσοδο του δικαστηρίου του Μπουένος Αϊρες.
1η Φεβρουαρίου: Ο Ντιέγκο εξαφανίζεται για 10 ημέρες από τις προπονήσεις της Νιούελς Ολντ Μπόις και διώχνεται από την ομάδα.
2 Φεβρουαρίου: Στο εξοχικό του όπου βρίσκεται με φίλους πυροβολεί με αεροβόλο όπλο εναντίον δημοσιογράφων που περιμένουν στην είσοδο. Πέντε δημοσιογράφοι τραυματίζονται ελαφρά.
29 Ιουνίου: Το δείγμα που έδωσε στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Νιγηρία είναι θετικό. Ανιχνεύθηκε εφεδρίνη και τιμωρείται με αποκλεισμό 15 μηνών.
30 Ιουνίου: Ο Ντιέγκο κατηγορεί δημοσίως τον πρόεδρο της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε ότι σκοπίμως έβαλαν εφεδρίνη στο δείγμα του για να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια η Βραζιλία.
31 Αυγούστου: Παραβιάζει την απαγόρευση για έξοδο από τη χώρα. Ταξιδεύει στην Κούβα όπου συναντιέται με τον Φιντέλ Κάστρο. Ο δικαστής διατάζει τη σύλληψή του.1997
24 Αυγούστου: Στον αντιντόπινγκ έλεγχο που υποβλήθηκε μετά τον αγώνα της Μπόκα Τζούνιορς με την Αργεντίνος Τζούνιορς, στο δείγμα του ανιχνεύονται απαγορευμένες ουσίες. Δεν τιμωρείται, σταματάει όμως το ποδόσφαιρο. 1999
7 Φεβρουαρίου: Κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία κατηγορείται ότι το διάστημα όπου αγωνιζόταν στη Νάπολι απέκρυψε σημαντικό μέρος των εσόδων του από την Εφορία. Απειλείται με χρηματικό πρόστιμο 60 δισ. λιρετών.
10 Φεβρουαρίου: Ο Μαραντόνα δηλώνει δημοσίως ότι θα ξυλοκοπήσει τον παίκτη της Ρασίνγκ Λατόρε, επειδή εκφράστηκε προσβλητικά για την Μπόκα Τζούνιορς.