Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι και επίσημα ο νέος Πρωθυπουργός όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Παπούλια. Δείτε όλες τις εξελίξεις από το πρωϊ.  
 Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο, ακαδημαϊκό, οικονομολόγο και πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στις 10 το πρωί ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Περίπου στις 12 αφού υπήρχε συμφωνία πήγε στο Μέγαρο και ο Λουκάς Παπαδήμος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της 6ης Νοεμβρίου. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονιμικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Η ανακοίνωση που συνετάχθη από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευθυντής του γραφείου του κ. Παπούλια είναι η εξής:

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στην σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 11/11/2011 και ώρα 14.00.»

 

Παπαδήμος: «Μεγάλη τιμή για μένα»
Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη είπε ο Λουκάς Παπαδήμος λίγο μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο. Ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι οι επιλογές που θα γίνουν από εδώ και στο εξής θα έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της χώρας.
«Αποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. Η τιμή είναι μεγάλη και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ε΄να κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομίας μας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν. Θα επιλυθούν εάν όλοι συνδράμουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με ευρύτερη σύνεναιση. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική και έχει συγκεκριμένο έργο, την υλοποίηση των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. «Η συμμετοχή της χώρας στη ζώη του ευρώ, παρά τις δυσχέρειες, θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα. Τέλος, δεν έθεσα όρους σε κανένα πολιτικό αρχηγό».
Οι νέοι Υπουργοί
Τα ονόματα για άλλα τρία υπουργεία: Αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δημήτρης Παντερμαλής.