Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η λίμνη των σκελετών!

Η Roopkund, γνωστή ως η «λίμνη των σκελετών«, αποτελεί ένα μέρος γεμάτο από άλυτους γρίφους. Βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή των μακρινών Ινδιών, Uttarakand, στα Ιμαλάια Όρη, σε υψόμετρο 5.000 μ.
















Η λίμνη με τους σκελετούς!

Ουσιαστικά αποτελεί έναν τάφο τεραστίων διαστάσεων που φιλοξενεί τουλάχιστον 600 κουφάρια, που κανείς μέχρι σήμερα δεν δύναται να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα: σε ποιους ανήκαν και πώς βρέθηκαν εκεί.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1942 και από τότε αποτελεί πόλο έλξης για εκείνους που αγαπούν το μυστήριο.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Οι πρώτες διαδικασίες χρονολόγησης με άνθρακα που διεξήχθησαν στους σκελετούς, τους τοποθετούν μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα. Ακολούθησε νέα ραδιοχρονολόγηση, η οποία έδειξε τον 9ο αιώνα.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Οι θεωρίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, είναι πολλές. Μερικοί υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για περιπλανώμενους Θιβετιανούς εμπόρους. Το πρόβλημα είναι πως η Roopkund απέχει πολύ από τους εμπορικούς δρόμους της Ινδίας, άρα δεν είχαν κανέναν λόγο οι έμποροι να βρεθούν εκεί.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Άλλοι, λένε ότι πρόκειται για προσκυνητές και άλλοι για νεκρούς από κάποια άγνωστη -μη καταγεγραμμένη ιστορικά- μάχη που έγινε στην περιοχή.

Η θεωρία των ερευνητών του National Geographic

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Η ανάλυση του DNA στους σκελετούς, έδειξε ότι άνηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: η μία ήταν εξαιρετικά κοντή και η άλλη είναι αισθητά πιο ψηλή.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Αυτό πύκνωσε το μυστήριο και οδήγησε μια ομάδα Ευρωπαίων και Ινδών επιστημόνων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της λίμνης. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από το National Geographic Channel και οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν συγκέντρωσαν τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Σύμφωνα με τη δική τους θεωρία, οι νεκροί ήταν μάλλον μέρος μιας θρησκευτικής πομπής, της «Nanda Jaat Yatra», η οποία γινόταν κάθε 12 χρόνια! Απόγονοι των βασιλιάδων του Garhwal οργάνωναν ταντρικές τελετουργίες, αφιερωμένες στην περίφημη «Sri Yantra«.

Η λίμνη με τους σκελετούς!

Σύμφωνα με την παράδοση 5000 ετών, αυτή ήταν «η αναπνοή της Θεότητας«, μέσω της οποίας εξελίχθηκε ο κόσμος.