Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Της μοίρας γραφτό!

Κάποια ανώτερη δύναμη το ήθελε έτσι! Το ταξίδι στην Τσέλσι στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ θα είχε τερματικό σταθμό τον… ποδοσφαιρικό παράδεισο!

Στο «Allianz Arena», κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου οι Λονδρέζοι άφησαν τους Γερμανούς να πιστεύουν ακόμη ότι… στο τέλος νικούν πάντα αυτοί και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης με το υπέρ της 4-3 στα πέναλτι (1-1 κ.α.)

Παίζοντας ουσιαστικά και τυπικά στην έδρα του αντιπάλου, σε εχθρική ατμόσφαιρα, με απουσίες, αλλά με σωστή – εκ του αποτελέσματος – τακτική, τον Ντιντιέ Ντρογκμπά αποφασισμένο να πιεί… σαμπάνια μέσα από το «ιερό δισκοπότηρο» και το λαμπρό αστέρι να μην την αφήνει ούτε στιγμή, η Τσέλσι αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατοχυρώνοντας παράλληλα το «εισιτήριο» για τη διοργάνωση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου!

Στην έδρα της Μπάγερν, γράφτηκε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία, με τον Ντρογκμπά να κερδίζει πανάξια τον τίτλο του MVP και να οδηγεί με τη βοήθεια της… παρέας του, την Τσέλσι στο έπος.

Οι Βαυαροί άνοιξαν το σκορ στο 82ο λεπτό με την κεφαλιά του Μίλερ, ωστόσο, πέντε λεπτά αργότερα ο Ντρογκμπά με τον ίδιο τρόπο έφερε το ματς στα ίσια για να το οδηγήσει στην παράταση! Ο Ιβοριανός, με την έναρξη του εξτρά ημιώρου ανέτρεψε τον Ριμπερί στην περιοχή, όμως αυτή τη φορά ήταν σειρά του Τσεχ να σώσει την ομάδα του Ντι Ματέο βροντοφωνάζοντας «όχι» στον Άριεν Ρόμπεν. Η άστοχη εκτέλεση του Μάτα στη «ρώσικη ρουλέτα» έκανε πολλούς να… προδικάσουν το αποτέλεσμα, ωστόσο, οι Όλιτς και Νόιερ είδαν ο πρώτος τον αντίπαλο γκολκίπερ και ο δεύτερος το δοκάρι να σταματούν τη μπάλα  για να πάρουν οι «μπλε» το βαρύτιμο τρόπαιο!

Ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τη μπλε φανέλα για τον Μπέρτραντ που ξεκίνησε στο βασικό σχήμα των Λονδρέζων. Εκτός Τσάμπιονς Λιγκ η Τότεναμ παρά την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ!

Α’ ημίχρονο:

Όπως, ίσως, θα το περίμεναν τόσο οι οπαδοί της Μπάγερν, όσο και αυτοί της Τσέλσι. Μόνο που οι μεν θα ήθελαν και ένα γρήγορο γκολ, ενώ οι δε όσο κι αν καρδιοχτύπησαν, ήξεραν ότι η ομάδα τους κρατούσε γερά… Οι Βαυαροί με τη δύναμη της έδρας και την τακτική του Ρομπέρτο Ντι Ματέο που δεν είχε και προθέσεις για επίθεση, έκλεισαν τους Λονδρέζους στο μισό γήπεδο, αλλά στο πρώτο δεκάλεπτο απείλησαν μονάχα με ένα πολύ κακό σουτ του Ρόμπεν που κατέληξε ψηλά. Όταν η Τσέλσι περνούσε τη μεσαία γραμμή, έβγαινε νικήτρια η πίεση που ασκούσε η Μπάγερν που γινόταν ξανά πολύ γρήγορα κάτοχος της μπάλας για να ανοίξει το παιχνίδι της. Η αμυντική παράταξη των «μπλε» επεδείκνυε μια ηρεμία… εκνευριστική για τους Γερμανούς που έβλεπαν τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές να τους κόβουν πανεύκολα μόλις έφταναν έξω από την περιοχή του Τσεχ!

Στο 19’, όταν για πρώτη φορά οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στα καρέ της Τσέλσι έκαναν πρώτοι λάθος με τη ντρίμπλα του Γκόμες και αργότερα η λανθασμένη απομάκρυνση από τον Μποσίνγκουα δεν είχε συνέχεια για τη Μπάγερν. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ρόμπεν σούταρε με το αριστερό αλλά πρώτα το πόδι του πορτιέρο των Λονδρέζων κι έπειτα το δοκάρι κράτησαν το ισόπαλο σκορ. Το ματς απέκτησε ρυθμό μετά το πρώτο ημίωρο, οι Λονδρέζοι έκαναν μόλις ένα καλό σουτ με τον Καλού που είδε τον Νόιερ να μπλοκάρει εύκολα και οι Βαυαροί παρέμειναν κυρίαρχοι, χωρίς όμως γκολ, παρά την εκπληκτική κίνηση του Γκόμεζ που έστειλε τη μπάλα ψηλά λίγο πριν το φινάλε.

Β’ ημίχρονο:

Η Μπάγερν προσπάθησε να πιάσει την Τσέλσι… απ’ το λαιμό με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι παίκτες του Ντι Ματέο σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να «παγώσουν» τον ρυθμό για να φέρουν το ματς στα μέτρα τους και η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου. Οι Βαυαροί δεν είχαν διέτρεχαν κινδύνους από τη στιγμή που μονάχα ο Ντρογκμπά δοκίμαζε από μακριά να απειλήσει και ο καταιγισμός επιθέσεων από τους γηπεδούχους συνεχίστηκε. Ο Ριμπερί στο 53ο λεπτό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ορθά για οφσάιντ, στη μοναδική στιγμή που εμφανίστηκε ταραγμένη η άμυνα των «μπλε». Όσο κι αν ήταν κλεισμένη στο καβούκι της, όσο κι αν περίμενε τους Γερμανούς να κάνουν την πρώτη κίνηση, η Τσέλσι δεν μπορεί κανείς να πει ότι ζοριζόταν να κρατήσει το μηδέν. Το «καρέ» των Ρόμπεν, Ριμπερί, Μίλερ και Γκόμεζ έψαχναν… λυσσασμένα έναν διάδρομο για να περάσουν στα καρέ του Τσεχ αλλά αυτός ήταν άφαντος!

Οι Κέιχιλ και Λουίζ φρόντισαν να μη φανεί το κενό του τιμωρημένου Τέρι και ίσως η απουσία του Ραμίρες να στέρησε από τους «μπλε» την ευκαιρία να φτιάξουν κάπως πιο ορθόδοξα τις σπάνιες επιθέσεις τους στον αγωνιστικό χώρο του «Allianz Arena». Η είσοδος του Μαλουντά στη θέση του Μπέρτραντ είχε στόχο να δώσει επιθετική πνοή στους Λονδρέζους, με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο να πιστεύει όσο περνούσαν τα λεπτά ότι κάτι καλό μπορεί να βγει. Το σκηνικό, ωστόσο, ήταν και πάλι το ίδιο με την καλή ευκαιρία από πλευράς Γερμανών να… αγνοείται. Ο Μίλερ στο 78’ με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα άουτ, αλλά ο ίδιος με κεφαλιά στο 82ο λεπτό έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν θα το δεχόταν και θα έλεγε την τελευταία κουβέντα! Όπως και το έκανε στο 87’ με εκπληκτική κεφαλιά για το 1-1 της κανονικής διάρκειας του τελικού!

Παράταση:

Όλη η καλή ψυχολογία από την ισοφάριση στην εκπνοή που έδιωχνε μακριά την κούραση και έδωσε φτερά ακόμη και… στα πόδια του Φερνάντο Τόρες πήγαν περίπατο μόλις από το ξεκίνημα της παράτασης! Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, σχεδόν βλακωδώς για την εμπειρία του σε κρίσιμες στιγμές, ανέτρεψε τον Ριμπερί μέσα στην περιοχή, αλλά ο Ρόμπεν είδε τον Τσεχ να του λέει όχι στην εκτέλεση από τα εννέα μέτρα! Οι «μπλε» αρνούνταν κατηγορηματικά να ηττηθούν και η καλή ψυχολογία επέστρεψε, στα παιχνίδια της μοίρας που μόνο στο ποδόσφαιρο κάνουν την εμφάνισή τους!

Η φρεσκάδα του Όλιτς ήταν το μεγάλο ατού της Μπάγερν στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης. Ο Κροάτης αποτελούσε ίσως τη μοναδική πηγή κινδύνου για τα καρέ του Τσεχ, όμως και πάλι η λονδρέζικη άμυνα, πολλές φορές με αυτοθυσία και φυσικά αρκετή δόση τύχης, ήταν η μεγάλη νικήτρια. Ο Άριεν Ρόμπεν δεν μπορούσε να βοηθήσει με τη γνωστή του κίνηση να φέρνει τη μπάλα στο αριστερό και να δοκιμάζει το πόδι του απ’ όπου βρεθεί και η πολυπρόσωπη «ασπίδα» μπροστά από την αγγλική εστία έφεραν τα πέναλτι…

Πέναλτι:

Έναρξη με απογοήτευση, φινάλε με χαρά που ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να συγκρίνει με οτιδήποτε άλλο στην καριέρα του. Ο Χουάν Μάτα ανέλαβε να εκτελέσει το πρώτο πέναλτι της διαδικασίας, ωστόσο, είδε τον Νόιερ να αποκρούει και αυτομάτως να δίνει προβάδισμα κατάκτησης της κούπας στους Βαυαρούς. Ακολούθησαν εύστοχες εκτελέσεις από τους Γκόμες και Νόιερ από πλευράς γηπεδούχων και Λουίζ/Λάμπαρντ από αυτή των Άγγλων.

Ο Ίβιτσα Όλιτς που με τη φρεσκάδα του στην παράταση έκανε τη διαφορά και λίγο έλειψε να πάρει τον τελικό μόνος του, αστόχησε στο 4ο πέναλτι της Μπάγερν, για να έρθει η σειρά στα ίσια. Ο εκπληκτικός στα 120 λεπτά του μεγάλο τελικού, Άσλεϊ Κόουλ ευστόχησε αμέσως μετά, ο Σβαϊνστάιγκερ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έγραψε ιστορία. Ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και έδωσε στην Τσέλσι το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή χρονιά και ίσως, τη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Χουμπ Στέφενς) Νόιερ, Κοντέντο, Τίμοστσουκ, Μπόατενγκ, Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Κρος, Ριμπερί (96’ Όλιτς), Μίλερ (86’ Φαν Μπούιτεν), Ρόμπεν, Γκόμεζ

ΤΣΕΛΣΙ (Ρομπέρτο Ντι Ματέο) Τσεχ, Κόουλ, Κέιχιλ, Λουίς, Μποσίνγκουα, Μίκελ, Λάμπαρντ, Μπέρτραντ (73’ Μαλουντά), Μάτα, Καλού (84’ Τόρες), Ντρογκμπά

http://sday.gr/