Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων





Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος μιλάει για την Κάλυμνο είναι τα σφουγγάρια, τα καταγάλανα νερά και το μαγικό ηλιοβασίλεμα!

Αποτελεί μια αληθινή νησιώτικη εμπειρία και το Τραπουλόχαρτο τη μεταφέρει στις οθόνες σας!
Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, και γενικά θεωρείται δημοφιλές θέρετρο, παρόλο που το νησί έχει κυρίως παραλίες από βότσαλο. Κάθε άνοιξη, οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες εγκαταλείπουν το νησί μετά τις γιορτές, και μετά από πέντε μήνες επιστρέφουν με μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις. Τα σφουγγάρια τα βγάζουν κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Υπάρχει πολύ καλή τουριστική υποδομή σε ένα όμορφο περιβάλλον από βουνά, κόλπους και μικρές κοιλάδες. Μάλιστα, ο λαός της Καλύμνου έχει μια διαφορετική διάλεκτο πιο βαριά από τα άλλους κατοίκους της Δωδεκανήσου και λέγεται ότι αυτό οφείλεται στις δωρικές τους ρίζες. Αξιοθέατα που αξίζουν τον κόπο  να επισκεφτεί κάποιος είναι ο Άγιος  Σάββας, το Κάστρο της  Χρυσοχεριάς, το Κάστρο της  Χώρας, ο Ταξιάρχης  στο  Βαθύ, ο  Αρχαίος  Ναός  του  Απόλλωνα και ο Άγιος  Ιωάννης  Μελιτσάχα.

Οι μοναδικές αμμώδεις παραλίες στην Κάλυμνο είναι στη δυτική ακτή: οι Ελιές και το Καντούνι. Η Μυρτιές και το Μασούρι έχουν δημοφιλείς παραλίες, και επίσης θα βρείτε παραλίες με βότσαλο  στο Βαθύ και στον Άγιο Πέτρο. Η παραλία πάρανταϊς είναι για γυμνιστές. Το νησί έχει αναπτύξει μια καλή οδική υποδομή ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Καθώς η νύχτα πέφτει, στην Κάλυμνο μπορεί κανείς να διασκεδάσει σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες που τα βρίσκει στην Πόθια. Υπάρχουν πολλά ταβερνάκια με παραδοσιακές λιχουδιές, όπως το μυρμιτζέλι και η μυτζήθρα. Στα αρτοποιεία της Καλύμνου θα βρείτε πολλά γλυκά όπως μπακλαβάδες, κουλουράκια και γαλακτομπούρεκα. Δοκιμάστε τα τοπικά "παξιμάδια" με σουσάμι. Φρέσκα ψάρια υπάρχουν σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Δοκιμάστε το ψημένο χταπόδι και διάφορα θαλασσινά όπως αχινούς, πίνες, στρείδια και φούσκες που έχουν ψαρευτεί από τους τοπικούς δύτες.

Το νησί έχει ακόμα ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ, ειδικά για τους οπαδούς των καταδύσεων. Θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε για μια εκδρομή στην Τέλενδο και στην Ψέριμο και να δοκιμάσετε τα ζεστά λουτρά στα Θερμά που λέγεται ότι είναι θεραπευτικά. Για εκείνους που αγαπούν την αναρρίχηση, η Κάλυμνος έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για ορειβάτες από όλο τον κόσμο. Το νησί είναι ιδανικό για το άθλημα, επειδή είναι ορεινό και έχει πολλές σπηλιές. Στη Συκάτη, στη βόρεια πλευρά  απέναντι από τη Λέρο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπήλαια που χρησιμοποιείται για αναρρίχηση.

Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Κάλυμνο, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στη μετάβασή σας καθώς τα δρομολόγια πλοίων είναι ικανά να σας εξυπηρετήσουν.
Πλοία για το νησί ξεκινούν από τον Πειραιά για απ'ευθείας προσέγγιση, αλλά και από την Κω ή το Μαστιχάρι σε περίπτωση που επιλέξετε να ταξιδέψετε μέσω Κω.
Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 10 έως 12 ώρες με συμβατικά πλοία, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις.
Αυτή τη στιγμή δύο εταιρίες εξυπηρετούν τη γραμμή Πειραιάς - Κάλυμνος.
Η Blue Star Ferries με το πλοίο "Διαγόρας" και η ANEK με το πλοίο "Ιεράπετρα"


http://www.sday.gr