Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μαγευτικό ταξίδι στο νησί της Άνδρου (photos)


Ένας κοντινός προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές που συνδυάζει ξεκούραση και νυχτερινή διασκέδαση είναι το νησί της Άνδρου.
 Το "Τραπουλόχαρτο" είναι εδώ για να σας ταξιδέψει στο βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο.

Διοικητικά, αποτελεί επαρχία με τρείς δήμους: της Άνδρου του Κορθίου και της Υδρούσας.
Κάθε είδους διασκέδαση είναι διαθέσιμη στην Άνδρο. Αν προτιμάτε τη νύχτα, το νησί θα σας αποζημιώσει στις εξερευνήσεις σας, αφού μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα πλήθος από καφέ, ταβέρνες, μπαράκια και club. Για όσους αναζητούν περισσότερο οικολογικές δραστηριότητες, ακολουθώντας κάποιο παλιό, παραδοσιακό μονοπάτι, θα ανακαλύψουν μια άγνωστη πλευρά του νησιού, με άφθονα νερά, νερόμυλους και ανεμόμυλους, όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και μια απαράμιλλη φύση. Έμπειροι οδηγοί θα σας ξεναγήσουν σε μια πεζοπορία προς την απόλαυση.

2.jpg
Το νησί έχει αρκετά ποτάμια, ρέματα, χείμαρρους και πολλές πηγές. Οι ρεματιές έχουν πλούσια βλάστηση με πλατάνια και καρυδιές και στις πλαγιές, ιδιαίτερα στα νότια, αφθονούν οι βελανιδιές. Μεγάλο μέρος των πλαγιών έχει διαμορφωθεί από πολύ παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών, που λέγονται "αιμασιές". Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια. Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι θαμνώδης και μπορεί κανείς να δει πέρδικες, γεράκια ή και σπανιότερα είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, ενώ στις απόκρημνες ακτές του νησιού φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.
3.jpg

Η Άνδρος προσφέρεται επίσης και για τα θαλάσσια σπορ. Οι πολλοί προφυλαγμένοι όρμοι αποτελούν ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα και ιστιοσανίδα (windsurf).  Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι το φαγητό και τα ντόπια προϊόντα. Συγκεκριμένα, τα ντόπια λουκάνικα,  η φουρτάλια, το ντόπιο τυρί, αρμεξιά ή βολάκι, πετρωτή και το καλό Συνετιανό κρασί είναι μερικά από τα καλούδια της Άνδρου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά και τα καλτσούνια, το μέλι του Αγίου Πέτρου και τα γλυκά κουταλιού.

4.jpg
Σχετικά με την διαμονή στο υπέροχο αυτό νησί, υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακά αρχοντικά στους κυριότερους οικισμούς του νησιού και προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Μπορείτε να έρθετε στο λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, με πλοίο από τη Ραφήνα. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες (1 ώρα με ταχύπλοο). Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια, που πυκνώνουν τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι. Στη Ραφήνα μπορείτε να φθάσετε με λεωφορείο από το Πεδίο Άρεως στην Αθήνα. Το νησί συνδέεται επίσης απευθείας με την Τήνο και τη Μύκονο (καθημερινά δρομολόγια), με τη Σύρο (δύο φορές τη βδομάδα), και αραιότερα με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
5.jpg

Η εσωτερική μετακίνηση εξασφαλίζεται από το ΚΤΕΛ Άνδρου, με πυκνά δρομολόγια μεταξύ των χωριών. Αν θελήσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, θα εξυπηρετηθείτε στο Γαύριο, το Μπατσί και τη Χώρα. Αρκετά είναι και τα αξιοθέατα του νησιού, τα οποία περιλαμβάνουν το αρχαιολογικό μουσείο της Άνδρου, το μουσείο Σύγχρονης τέχνης, το Ναυτικό μουσείο και το αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.
Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι: στην περιοχή της Χώρας υπάρχει η οργανωμένη παραλία του Νημποριού και η υπέροχη, απόμερη παραλία στα Άχλα, όπου μπορείτε να πάτε και με καΐκι. Επίσης μπορείτε να πάτε και στις παραλίες στο Παραπόρτι, στα Γιάλια και τα Πίσω Γιάλια.
6.jpg

Στο Μπατσί μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στη "Χρυσή Ακτή", τη μεγάλη οργανωμένη παραλία του χωριού ή επισκεφτείτε όρμους εκπληκτικής ομορφιάς, όπως το Στιβάρι, η Αγία Μαρίνα και ο Αγιος Κυπριανός.
Στην περιοχή του Γαυρίου και στα βόρεια του νησιού μπορείτε να διαλέξετε μια από τις δεκάδες παραλίες, άλλες ερημικές και άλλες πολύβουες. Ο Φελλός, σε κοντινή απόσταση από το Γαύριο, η παραλία του Ζόρκου, του Βιταλίου και στο Ατένι είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που σας περιμένουν.

7.jpg

Στα νότια του νησιού, στην περιοχή του Κορθίου, υπάρχει η μεγάλη παραλία του χωριού, το Καντούνι, και οι μικρότερες Βίντζι και Αγία Αικατερίνη, καθώς και οι πιο απόμερες Καλαμονάρι, Μπουρός, Αϊ Γιάννης στις Κρεμμύδες. Αξέχαστη εμπειρία θα σας μείνει η εξόρμηση στο "Πήδημα της Γριάς", μια εντυπωσιακή παραλία σε κοντινή απόσταση από τον Όρμο. Ξεφεύγοντας από τα χωριά, ανακαλύψτε παραλίες απόμερες, αμμουδερές ή βραχώδεις. Σε πολλές θα φτάσετε οδικώς, σε άλλες όμως θα περπατήσετε στα παλιά μονοπάτια ή θα πάτε με καΐκι.
Οι τράπεζες που διαθέτει το νησί είναι οι Εθνική τράπεζα, Alpha Bank, Αγροτική τράπεζα και η Eurobank.

8.jpg
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Άνδρου     22823.60200
Αστυνομία Χώρας     22820.22300
Κ.Τ.Ε.Λ. Άνδρου     22820.22316
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ     22820.22222 - 22820.23333
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ     22820.22250


http://sday.gr