Το «Τραπουλόχαρτο» σας μεταφέρει στον ποταμό Αχέροντα, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο προορισμό στη φύση και το καθαρότερο ποτάμι.
Σύμφωνα με την παράδοση είχε θεϊκή καταγωγή και προκάλεσε την οργή του Δία όταν έδωσε κατά την Τιτανομαχία, νερό στους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν. Ο Δίας τον καταδίκασε να μένει αιώνια κάτω από τη γη ενώ μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Σ' αυτό οφείλεται και η ονομασία του ως Μαυροπόταμος. Εναλλακτικά ονομαζόταν και Φαναριώτικος ή Καμαριώτικο ποτάμι.
Το όνομα Αχέροντας προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη. Ο Αχέροντας ήταν το ποτάμι το οποίο έπρεπε να διασχίσουν οι ψυχές κατά το ταξίδι τους για το βασίλειο του Πλούτωνα. Ο Ερμής, ως ψυχοπομπός, έφερνε τις ψυχές και τις παρέδιδε στον Χάροντα. Ο Χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές μέσω του πορθμείου του αμειβόμενος με έναν οβολό από κάθε νεκρό για να καταλήξουν στα έγκατα της Αχερουσίας Λίμνης. Το σκοτεινό και υγρό βασίλειο του Κάτω Κόσμου βρίσκεται στο σημείο που σμίγουν τα τρία ποτάμια, ο Αχέροντας ο Κωκυτός και ο Πυριφλεγέθοντας . Το μήκος του Κωκυτού είναι περίπου 26 km και ενώνεται με τον ποταμό Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος.
Ο Αχέροντας ποταμός αναβλύζει από τα Όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου και από οικολογικής σημασίας θεωρείται σημαντικός μιας και συναντάμε μερικά από τα ποιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Κεντρικό σημείο του Αχέροντα είναι η Γλυκή. Η Γλυκή αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια και έτσι ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής. Είναι ένα μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό, που έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό. Πρόκειται για ένα συνδυασμό διασκέδασης και έντονης νυχτερινής ζωής με φυσικό κάλλος και μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κάποιος. Ξεκινάμε με Trekking Διαδρομη στη Σκάλα Τζαβελαίνας-Σούλι, ακολουθεί River Trekking στον Αχέροντα, Canyoning στα στενά του, Rafting, Kayak, Parapente που είναι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς και να γνωρίσετε την φύση και να εξερευνήσετε τους βιότοπους μεμονωμένα ή χωρίς συνοδεία από ειδικούς συνοδούς περιβαλλοντολόγους.
Πώς θα πάτε:
Αν σας αρέσει να οδηγείτε, από Αθήνα διασχίζουμε τις εθνικές οδούς, Αθηνών Πατρών, Ρίου Ιωαννίνων και από την επαρχιακή οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, και Μορφατίου Γλυκής φτάνουμε στον Αχέροντα. Εναλλακτικός δρόμος είναι η διαδρομή Αμφιλοχίας Πρέβεζας μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ του Ακτίου. Η Γλυκή απέχει 45' από την Ηγουμενίτσα που την συνδέει με την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη και 55' από την πόλη των Ιωαννίνων.
Αν προτιμάτε τα ΚΤΕΛ, πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς Παραμυθιά Αθηνά, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα και Ιωάννινα, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται δρομολόγια σε όλες τις πόλεις της Θεσπρωτίας και τις Ηπείρου.
H περιοχή εξυπηρετείται αεροπορικά από τα αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων. Και στις 2 περιπτώσεις οι πτήσεις γίνονται με Ολυμπιακές Αερογραμμές και με την Aegean.