Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Χάρτινα γλυπτά βιβλία

Αυτά μπορεί να τα κάνει το e-reader σου; Μια Τεξανή φτιάχνει τέχνη από τέχνη και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Φαντάσου στο ράφι με τα κλασικά να ξεπηδούν η Αλίκη και όλη η χώρα των θαυμάτων μέσα από τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου ή να βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου όλο το όνειρο της θερινής νυκτός ανάμεσα στα παχιά εξώφυλλα του βιβλίου του Σαίξπηρ.
Αφού το φαντάστηκες, τώρα μπορείς να το δεις κιόλας.

  Δεν μπορείς να πεις, αυτό πραγματικά θα ζωντάνευε τη βιβλιοθήκη σου: Μια καλλιτέχνιδα από το Τέξας παίρνει παλιές εκδόσεις βιβλίων και χρησιμοποιώντας το χαρτί σαν πρώτη ύλη, φτιάχνει στο μέσον τους ένα είδος χάρτινων γλυπτών εμπνευσμένων από την εκάστοτε ιστορία. Δες ας πούμε το Σκιάχτρο να είναι έτοιμο να δραπετεύσει από τη χώρα του Οζ μαζί με την υπόλοιπη παρέα της Ντόροθι.

  Λέει η Susan Hoerth, “Πάντα μου άρεσε να μαζεύω vintage αντικείμενα για να αφηγούμαι παλιές ιστορίες, να τους δίνω νέα ζωή, να διατηρώ ζωντανές τις αναμνήσεις.” Τα γλυπτά αυτά που φτιάχνει ανάμεσα στις κιτρινισμένες σελίδες παλιών, παραπεταμένων βιβλίων, αποτελούνται από πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και αντικειμένων που βρίσκει ξεχασμένα ή πεταμένα, ξεχασμένα πια από την καθημερινότητα.

  Στο online κατάστημά της μπορεί κανείς να βρει αναπαραστασεις βιβλίων από Ντίκενς και Αδερφούς Γκριμ μέχρι Σαίξπηρ και Τζέιν Όστεν.

  Θα ήταν όλοι τους ενθουσιασμένοι.

  Δες μερικές ακόμα τέτοιες χάρτινες κατασκευές που μπορούν να σε κάνουν να αγαπήσεις το χαρτί ξανά από την αρχή. Ή να βρεις έναν ακόμα λόγο για τον οποίον δεν σταμάτησες ποτέ να το αγαπάς.

 
 
 
 
  Στο κατάστημα της Susan έχει γενικά πολλά τέτοιας λογικής art items. Τα βιβλιογλυπτά της η ίδια τα περιγράφει με το χαρακτηρισμό 'altered books'. Εμείς, απλώς, αριστουργήματα.