Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Καστελόριζο: Εκεί που αρχίζουν και σταματούν όλα (photos)

Το Καστελόριζο είναι ιδανικός προορισμός, ένα μέρος που το εξερευνείται με τα πόδια και μαγεύει με την αρχιτεκτονική του. Το «Τραπουλόχαρτο» σας παρουσιάζει το νησί.

Αξιοθέατα

Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη: Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται πάνω από το λιμάνι στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το κόκκινο χρώμα, από όπου πήρε και το όνομά του το νησί (Καστέλο Ρόσο).

Παλαιόκαστρο: Στον περίβολο του κάστρου υπάρχει οι εκκλησίες της Παναγίας του κάστρου, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων οικοδομημάτων και δεξαμενές. Ακόμη, από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, έχουν έρθει στο φως νεολιθικά εργαλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παλαιόκαστρο είναι το αρχαιότερο μνημείο του νησιού.

Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης: Βρίσκεται στο Μανδράκι, στην πιο περίοπτη θέση του νησιού και  φημίζεται για την εξαιρετική της τέχνη. Έχει ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινο πέπλο κι ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη στηρίζεται σε 12 μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από τον ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εκεί κανείς μπορεί να δει συλλογές εκθεμάτων που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τη Βυζαντινή εποχή και τους νεότερους χρόνους. Ακόμη, φιλοξενούνται εκθέματα λαϊκής τέχνης που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις του  νησιού.

Γαλάζιο Σπήλαιο: Ονομάζεται αλλιώς και «Σπηλιά του Παραστά» και βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Είναι ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο σπήλαιο που έχει πρόσβαση με καΐκι. Συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους μεσογειακές φώκιες και θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου.

Παραλίες:

Μπορείτε να κολυμπήσετε στις Πλάκες και στον κόλπο του Λιμανιού, ενώ πολύ όμορφες παραλίες υπάρχουν στα γειτονικά νησάκια Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στογγυλή, όπου η πρόσβαση γίνεται με καΐκια.

Πώς να πάτε:

Ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς είναι αεροπορικώς, επειδή το ταξίδι με το πλοίο από τον Πειραιά διαρκεί 20 ώρες. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς (5 ώρες) και αεροπορικώς (25 λεπτά) με τη Ρόδο.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ    2246049269

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ          2246049270

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ              2246049270

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ   2246049267


http://sday.gr