Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Λέρος: Το νησί μιας θεάς (photos)

Η Λέρος, είναι ένας παράδεισος προικισμένος με απέραντες καταπράσινες εκτάσεις και δαντελωτές ακρογιαλιές.
Βρίσκεται ανάμεσα στη Πάτμο και στη Κάλυμνο και είναι το νησί της Δωδεκανήσου με τις περισσότερες εναλλαγές στα τοπία του. Το νησί που επέλεξε η Άρτεμις , η θεά του κυνηγιού για κατοικία της και δεν θα μπορούσε να μην διακρίνεται για το κάλλος του.

Η Λέρος τα τελευταία χρόνια, τείνει να εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι λάτρεις των ταξιδιών, που αναζητούν επίγειους παραδείσους που δεν έχουν κορεστεί από τη τουριστική κίνηση για να περάσουν τις διακοπές τους.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Στην πρωτεύουσα του νησιού, στο Λακκί, στα Άλιντα και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Οι διακοπές στη Λέρο θα σας μείνουν αξέχαστες. Είναι ένας τόπος που τα έχει όλα. Ρίξτε άγκυρα στο νησί της Άρτεμις και ζήστε τις ωραιότερες διακοπές σας…

Το «Τραπουλόχαρτο» σας παρουσιάζει τη Λέρο…

Αξιοθέατα

Παλαιόκαστρο: Το Κάστρο των Λεπίδων ή Παλαιόκαστρο, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από το Ξηρόκαμπο, είναι το παλαιότερο κάστρο που σώζεται στο νησί. Τα τείχη της βορειοανατολικής πλευράς του – σύμφωνα με τους αρχαιολόγους – είναι Κυκλώπεια. Οι πέτρες είναι τετράγωνες και η καθεμία ζυγίζει περίπου 500 κιλά!
Στο εσωτερικό του κάστρου είναι θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας η οποία κτίστηκε τον 4ο αιώνα και στο προαύλιό της σώζεται μωσαϊκό εξαιρετικής τέχνης.

Παναγία Καβουραδαινα: Βρίσκεται στο Ξηρόκαμπο και είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της Λέρου. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η εκκλησία κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Λέγεται ότι ένας ψαράς καθώς μάζευε κοχύλια δαγκώθηκε από κάβουρα. Τη στιγμή εκείνη είδε πάνω σ’ ένα βράχο την εικόνα της Παναγιάς. Αμέσως προσευχήθηκε και η πληγή του έκλεισε. Τότε πήρε την εικόνα και τη μετέφερε στην εκκλησία του χωριού, όπου και διηγήθηκε το τι είχε συμβεί στους συμπατριώτες του. Το βράδυ είδε στον ύπνο του μια μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία του ζητούσε να την πάει στο σημείο που την είχε βρει. Το πρωί η εικόνα – ως εκ θαύματος – βρέθηκε και πάλι στο βράχο. Έτσι, αποφασίστηκε να κτιστεί σ’ εκείνο το σημείο μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά.

Πύργος Μπελένη: Ο Πύργος του Μπελένη βρίσκεται κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Αλίντα. Πρόκειται για ένα επιβλητικό οικοδόμημα που κτίστηκε το1925 από τον Παρίση Μπελένη.  Σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Λέρου. Θα δείτε μια αξιόλογη συλλογή που χαρακτηρίζεται κυρίως ιστορική καθώς τα εκθέματα που περιλαμβάνει δεν είναι αντιπροσωπευτικά όσων συναντά κανείς σε ένα Λαογραφικό μουσείο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η κοινωνία της Λέρου ήταν αστική από την περίοδο 1880 – 1920.  Από τα εκθέματα του μουσείου ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το πρόχειρο χειρουργικό κρεβάτι και ο κλίβανος αποστείρωσης, τα οποία παραπέμπουν στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο πύργος λειτουργούσε ως νοσοκομείο

Παραλίες

Αλιντα: Η πιο τουριστική παραλία είναι στα Αλιντα με δυνατότητες για θαλάσσια σπορ όπως ιστιοσανίδα, κανό και σκι. Η παραλία έχει αρκετά πεύκα και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά καθώς και ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά από την παραλία Αλιντων μέσα από ένα δρόμο γεμάτο πεύκα θα βρείτε την παραλία Παναγιές από τις δυο πλευρές ενός μικρού λόφου με ένα μικρό εκκλησάκι. Η πρώτη παραλία έχει άμμο και η δεύτερη βότσαλο. Προχωρώντας από τη δεύτερη παραλία και περνώντας μια πηγή θα βρείτε τη παραλία Δύο Λισγάρια, μια παραλία όμορφη με ευκαλύπτους και με ένα μπαράκι τον Ζέφυρο που οργανώνει μπητς πάρτι καθώς και ένα εστιατόριο.

Παντέλι: Η δεύτερη πιο δημοφιλής παραλία στη Λέρο είναι η παραλία του Παντελιου, στην μια άκρη έχει ψιλό βότσαλο και στην άλλη έχει άμμο. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ντους και καμπίνες, έχει ομπρέλες με ξαπλώστρες και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς και κολύμπι με αναπνευστήρα.

Βρωμόλιθος: Βρίσκεται δίπλα από τον κόλπο του Παντελιού. Μπορείτε να πάτε εκεί από τα σκαλιά στο Παντελι που ανεβαίνουν στα Σπηλια και να στρίψετε αριστερά στο δρόμο που πάει για Βρωμόλιθο. Η παραλία έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες στην βόρεια πλευρά και υπάρχει παρκινγκ για αυτοκίνητα δίπλα στην ταβέρνα Παράδεισος. Η δεύτερη είσοδος είναι από το εστιατόριο το Πηγάδι. Ο Βρωμόλιθος είναι γενικά μια όμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο. Αν προχωρήσετε στα νότια πάνω από τα βραχάκια μπορείτε να πάτε στην παραλία του Τουρκοπήγαδου, μικρή με βράχια για βουτιές.

Γούρνα: Η παραλία της Γούρνας στα βορειοδυτικά είναι κοντά στα Αλιντα και είναι στο σύνολο της αμμώδης. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη παραλία της Λέρου που όμως δεν έχει αναπτυχτεί όπως θα έπρεπε, το πρόβλημα είναι ότι την πιάνει το μελτέμι αλλά είναι ιδανική για σερφινγκ. Θα βρείτε ομπρέλες και μια ταβέρνα καθώς και δέντρα στην παραλία για σκιά. Κοντά στην Γούρνα είναι η παραλίες του Δρυμώνα και της Κόκκαλης.

gourna.jpg

Πώς θα πάτε


Καθημερινά από τον Πειραιά υπάρχουν δρομολόγια με προορισμό τα λιμάνια των Δωδεκανήσων. Επίσης, υπάρχουν πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη Λέρο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ   2247023711
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ   2247023300
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ   2247022221
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ    2247022224
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ   2247022777

http://www.sday.gr