Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

H Κύθνος της απλότητας και της φιλοξενίας

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου.
Διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 
Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως "Επισκοπή Κέας και Θερμίων". Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).
Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα η Μεσαριά με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους (απογραφή 2001). Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι ο Μέριχας με 250 κατοίκους περίπου, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.
Ο δήμος Κύθνου περιλαμβάνει το νησί της Κύθνου καθώς και τις γύρω νησίδες. Τον Δήμο Κύθνου αποτελούν οι οικισμοί Χώρα, Δρυοπίδα, Αγιος Δημήτριος, Αγία Ειρήνη, Αγιος Στέφανος, Απόκρουσι, Λουτρά, Νάουσα, Γαιουρόμαντρα, Επισκοπή, καλό Λιβάδι, Κανάλα, Λεύκες, Λιοτρίβι, Μέριχας, Σκύλου, Φλαμπούρια και η νησίδα Πιπέρι.

kythnos2.jpg





2679_kithnos5-(1).jpg



normal_kythnos1_baia.jpg


ss_kithnos_lutra_3.jpg