Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Έτσι ήρθε το τέλος του Κατσουράνη!

Το Τραπουλόχαρτο αναλύει πως ο Παναθηναϊκός και Κατσουράνης έφτασαν στο διαζύγιο.

 
  Δέκα ημέρες μετά η... βόμβα έσκασε. Χθες το πρωί αρχικά ο Κατσουράνης έμαθε από τον Χρήστο Παναγόπουλο ότι λύνεται η συνεργασία τους και στη συνέχεια ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε στους παίκτες τη διακοπή της συνεργασίας με τον διεθνή μέσο. Η είδηση ήταν ξαφνική, αλλά για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στον Παναθηναϊκό, περίμεναν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Ειδικά μετά την ήττα από τη Μάριμπορ με 3-0 και την κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Κατσουράνης με τα Γιάννενα, στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν εκτός 11άδας και 18άδας και στη χειρότερη περίπτωση θα έσπαγε το συμβόλαιο, όπως έγινε και χθες. Ας δούμε κάποιες ανέκδοτες λεπτομέρειες της ιστορίας που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ήταν απόφαση του Αλαφούζου ο χρόνος αποπομπής του Κατσουράνη, αλλά ασφαλώς σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η ρήξη στις σχέσεις του παίκτη με τον Φερέιρα, ο οποίος δεν τον ήθελε στην ομάδα, παρά το ότι οι αποφάσεις του ήταν αντιφατικές στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Είναι κοινό μυστικό και το γνωρίζουν όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση το καλοκαίρι ότι η εισήγηση του Φερέιρα στη διοίκηση για τον Κατσουράνη ήταν η εξής: «Δεν τον θέλω στην ομάδα, δημιουργεί πρόβλημα στα αποδυτήρια και σε μένα, επηρεάζει με τη συμπεριφορά του αρνητικά τους παίκτες και την ομάδα. Καλό θα ήταν αν μπορούσατε να σπάσετε το συμβόλαιο». Τελικά εκείνη την περίοδο το μόνο που έγινε ήταν να συμφωνήσει με τη διοίκηση ο Κατσουράνης για τη μείωση των μπόνους του συμβολαίου του που έληγε το καλοκαίρι του 2013. Η διοίκηση είπε στον προπονητή ότι «προσπάθησε να πορευτείς μαζί του και να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς από αυτόν». Ο Φερέιρα του έδωσε όσο μεγαλύτερη καλοκαιρινή άδεια μπορούσε, αλλά τελικά όχι μόνο εντάχθηκε ο παίκτης και πάλι στην ομάδα, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός τον έβαλε και πάλι να παίξει και μάλιστα με μόλις μία εβδομάδα προπόνηση. Επαιξε στη Σκωτία και στο ΟΑΚΑ σαν αλλαγή στα παιχνίδια με τη Μάδεργουελ και στη συνέχεια στα παιχνίδια με τη Μάλαγα. Την πρώτη αγωνιστική στη Λιβαδειά ο Κατσουράνης δεν έπαιξε λόγω τιμωρίας από την προηγούμενη περίοδο με κάρτες.

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Ο Φερέιρα έγινε έξαλλος με τον Κατσουράνη από την κόκκινη κάρτα που πήρε ο παίκτης στο παιχνίδι με τα Γιάννινα τη δεύτερη αγωνιστική. Μετά τη λήξη του αγώνα έλεγε ο Πορτογάλος στους συνεργάτες του ότι «αυτό που έκανε ο Κατσουράνης δεν είναι φυσιολογικό. Μοιάζει ηλίθιο», αφήνοντας να εννοηθούν διάφορα. Οπως και να έχει, αυτή την οργή του για την κόκκινη που δέχθηκε ο Κατσουράνης για εξύβριση του διαιτητή τη μετέφερε ο Φερέιρα στον Αλαφούζο, στον οποίο από το καλοκαίρι είχε πει ότι του δημιουργεί πρόβλημα στα αποδυτήρια.



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΡΙΜΠΟΡ
Η απόφαση αποπομπής του Κώστα Κατσουράνη ελήφθη από τον Γιάννη Αλαφούζο μαζί με τον Ζεσουάλντο Φερέιρα μετά το παιχνίδι με τη Μάριμπορ και τη βαριά ήττα με 3-0. Ο Πορτογάλος τεχνικός επανέλαβε στον Αλαφούζο ότι θεωρεί τον Κατσουράνη πηγή προβλημάτων στα αποδυτήρια και τότε ο Αλαφούζος έλαβε την απόφαση: «Τέλος ο Κατσουράνης». Τότε είχε διαρρεύσει και η πληροφορία την οποία αποκαλύψαμε στις 22 Σεπτεμβρίου. Το θέμα δεν ήταν αν θα συνέχιζε να παίζει στον Παναθηναϊκό ο Κατσουράνης, αλλά πότε θα ανακοίνωνε την απόφασή του ο Αλαφούζος. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού την επόμενη μέρα του αγώνα μάλιστα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε άφησε να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η λήψη αποφάσεων που θα προκαλέσουν αίσθηση. Χαρακτηριστικά έλεγε εκείνη την ημέρα ο Αλαφούζος σε στενούς του συνεργάτες ότι «κάποιοι δεν μπορούν να παίζουν με τον Παναθηναϊκό, αυτή η ιστορία τελειώνει».

ΟΙ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το καλοκαίρι του 2011 ο Κατσουράνης είχε δηλώσει ότι «θα τρίβετε τα μάτια σας με τον φετινό Παναθηναϊκό». Μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι όλοι τον ειρωνεύτηκαν, αλλά η μπάλα που έπαιξε στη συνέχεια η ομάδα τον δικαίωσε. Τότε είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Φερέιρα. Από τότε φθάσαμε φέτος μετά το ματς με τη Μάριμπορ, όταν ο Κατσουράνης δήλωσε ότι «δεν κάνουμε ούτε τα στοιχειώδη». Πολλοί το έλαβαν ως μπηχτή για τον Φερέιρα, ο ίδιος ο παίκτης το αρνήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι ο θόρυβος έγινε.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ

Την απόφαση για λύση της συνεργασίας με τον Κώστα Κατσουράνη την παραμονή του αγώνα με την Τότεναμ την πήρε ο Αλαφούζος τη Δευτέρα. Το είπε και στην ομιλία του στους παίκτες χθες, ότι από την Τρίτη το βράδυ είχε μιλήσει με τον Φερέιρα. Στον Πορτογάλο τεχνικό ανακοίνωσε ο Αλαφούζος ότι πια δεν θα έχει τον Κατσουράνη στη διάθεσή του από την Τετάρτη το πρωί. Ουσιαστικά έκανε πράξη την επιθυμία του προπονητή και το timing της απόφασης το επέλεξε ο ίδιος ο Αλαφούζος. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού με τη χθεσινή του κίνηση δείχνει ότι στηρίζει τον προπονητή και κάνει ό,τι του ζητάει, αλλά περιμένει και βελτίωση από την ομάδα. Παράλληλα ανακοινώνοντας την απόφασή του στα αποδυτήρια στους παίκτες ήθελε να περάσει και ένα μήνυμα, ότι η διοίκηση θα πάρει και... άλλα κεφάλια παικτών αν κρίνει ότι χρειάζεται, προκειμένου η ομάδα να βρει τον δρόμο της, ανεξάρτητα από το όνομα του παίκτη.



ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΦΕΡΕΪΡΑ


Ο Φερέιρα όμως στο θέμα Κατσουράνη ήταν αντιφατικός. Αλλα έλεγε στη διοίκηση και τους συνεργάτες του κι άλλα έκανε με τον Κατσουράνη. Το καλοκαίρι είχε ζητήσει την απομάκρυνση του παίκτη, διότι του δημιουργεί πρόβλημα στα αποδυτήρια, αλλά μόλις εντάχθηκε στην προετοιμασία τον έβαλε να παίξει. Κι όχι μόνο αυτό, πριν αρχίσει το παιχνίδι με τη Μάλαγα ο Φερέιρα έχρισε τον Κατσουράνη πρώτο αρχηγό της ομάδας. Γεγονότα, που δεν δένουν μεταξύ τους και μάλλον είναι αντιφατικά. Το τελευταίο ποιο ήταν; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φερέιρα στην προπόνηση της Τρίτης είχε δοκιμάσει τον Κατσουράνη στόπερ και τον είχε ενημερώσει ότι θα παίξει εκεί με την Τότεναμ. Λίγες ώρες αργότερα ο Φερέιρα έμαθε από τον Αλαφούζο ότι φεύγει ο Κατσουράνης και την άλλη μέρα το πρωί ο ποδοσφαιριστής έμαθε ότι φεύγει από τον Παναθηναϊκό.



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
«Κάλυπτα  κι εγώ»
Τον Ιούνιο του 2009 αποκτήθηκε ο Κατσουράνης από τον Παναθηναϊκό για τέσσερα χρόνια και τους 39 μήνες που έμεινε στην ομάδα πρόλαβε να παίξει σε 124 ματς και να σημειώσει μάλιστα και 20 γκολ. Η πλέον παραγωγική του σεζόν ήταν η πρώτη, όταν μάλιστα πέτυχε δέκα γκολ με οκτώ στο πρωτάθλημα και δύο στην Ευρώπη. Με το καλημέρα επίσης πανηγύρισε και νταμπλ και ήταν από τους καλύτερους παίκτες με τον Σισέ και τον Βύντρα εκείνη τη σεζόν. Την επόμενη χρονιά ο Κατσουράνης πέτυχε έξι γκολ, όλα στο πρωτάθλημα. Αν και κανονικά ήταν επτά, αφού αυτό στο Καραϊσκάκη ακυρώθηκε. Ο διεθνής άσος, μάλιστα, ήταν η αιτία να κυκλοφορήσει και σε μπλουζάκι η ατάκα -όταν ακυρώνεται ένα κανονικό γκολ ως οφσάιντ- «Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη». Την περσινή σεζόν είχε τέσσερα τέρματα και γενικά απέδειξε ότι μπορεί να μην έχει την απαραίτητη ταχύτητα, αλλά είναι το καλύτερο «οκτάρι» στην Ελλάδα. Αρκετά από τα γκολ του ήταν εντυπωσιακά. Ενα από τα πιο σημαντικά, όμως, ήταν αυτό με τη Σπάρτα Πράγας τον Αύγουστο του 2010. Εκανε το 2-0 (τελικό 3-0 κι ενώ ο ΠΑΟ είχε χάσει 3-1 στην Τσεχία) και οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κατσουράνης επίσης στα τρία χρόνια που ήταν στον ΠΑΟ είχε και 13 ασίστ στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, χάνει έναν ποιοτικό παίκτη και ο χρόνος θα δείξει αν έπραξαν σοφά ή όχι, και αν τώρα θα... φτιάξουν τα αποδυτήρια.

http://www.sday.gr