Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Κλασικός Μαραθώνιος γίνεται κέντρο των Μαραθωνίων

Κέντρο των Μαραθωνίων όλου του κόσμου γίνεται από του χρόνου η Αθήνα. Ο Κλασικός Μαραθώνιος γιορτάζει τα 30 χρόνια του με νέο ρεκόρ συμμετοχών.




Μια σημαντική ανακοίνωση έκλεψε την παράσταση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ζάππειο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης  Μαραθωνίων, Πάκο Μποράο, από του χρόνου στην Αθήνα θα βραβεύονται ο κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς.
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος άνοιξε την συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι "γιορτάζουμε τα 30 χρόνια του Κλασικού Μαραθωνίου καθώς και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη με ένα μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών. Οι 26.000 δρομείς καθιστούν τον Κλασικό Μαραθώνιο ως το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα αλλά και το σημαντικότερο τουριστικό γεγονός στην Αττική. Θέλω να καλέσω όλους τους Αθηναίους να βγουν στους δρόμους και να χειροκροτήσουν τους δρομείς".
Λακωνικός ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, αφού αναφέρθηκε στην υπερπροσπάθεια του Μαραθωνοδρόμου που είναι πρότυπο για τον σημερινό πολίτη τόνισε: "Ο Κλασικός Μαραθώνιος αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη από την Αρχαία Ελλάδα. Ο Μαραθωνοδρόμος κουβαλάει στην ψυχή του τεράστιες εσωτερικές δυνάμεις και ξεπερνά τα δικά του όρια σωματικά πνευματικά και ψυχικά. Καλωσορίζουμε όλους τους Μαραθωνοδρόμους, τους ευχαριστώ ολόψυχα καλή επιτυχία. Όλοι μας θα χειροκροτήσουμε και τον τελευταίο αθλητή-αθλήτρια με θέρμη γιατί ο πολιτισμός του μαραθωνίου δρόμου επιβάλει το σεβασμό στον καθένα αθλητή ξεχωριστά".
Ξεχωριστής σημασίας η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Πάκο Μποράο: "Έχω ξαναπεί ότι αυτός ο Μαραθώνιος είναι ο αγώνας που κάθε δρομέας σε όλο τον κόσμο θέλει να τρέξει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι από του χρόνου και με τη χορηγία του ΟΠΑΠ τον οποίο κι ευχαριστούμε η AIMS θα βραβεύει στην Αθήνα, την παραμονή του Κλασικού Μαραθωνίου, τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς άνδρα και γυναίκα, οι οποίοι θα αναδεικνύονται από την ψηφοφορία των 350 μελών της AIMS. Μάλιστα θα υπάρξει και χρηματικό έπαθλο για τους τρεις νικητές της χρονιάς".   
Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο περυσινός πρωταθλητής τόνισε: "Εύχομαι να δούμε περισσότερο κόσμο κατά μήκος της διαδρομής. Με χαρά μου βλέπω ότι το υψηλό επίπεδο έχει παραμείνει, αλλά και ότι το ποσοστό των Ελλήνων δρομέων έχει αυξηθεί κατακόρυφα ξεπερνώντας τους ξένους."
Η Ντενίζ Δημάκη που είχε τερματίσει 2η στο περυσινό πανελλήνιο πρωτάθλημα είπε: "Νομίζω ότι ο Κλασικός μαραθώνιος έχει γίνει εφάμιλλος των ξένων κάτι που ήταν όνειρο όλων μας. Έχουμε γίνει πολύ περισσότεροι οι Έλληνες συμμετέχοντες και ομολογώ ότι είναι ότι καλύτερο που μπορούμε να ζήσουμε". 
Ο Νοτιοαφρικανός Ζόζεφ Τιάλι, που θα αγωνιστεί στον Κλασικό Μαραθώνιο είπε: "Είμαι πολύ περήφανος που παίρνω μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που κάθε αθλητής θα ήθελε να τρέξει. Εκπροσωπώ την Νότιο Αφρική και στόχος μου είναι να πετύχω ένα νέο ρεκόρ διαδρομής και πιστεύω ότι αν μου το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το καταφέρω".
Πληροφορίες σχετικά με τον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο έδωσε ο διευθυντής της διοργάνωσης Βαγγέλης Παπαποστόλου: "Είναι ουσιαστικά σαν να συμμετάσχει μια ολόκληρη πόλη. Δεν είναι μόνο οι 26.000 δρομείς αλλά και  όλοι οι υπόλοιποι φορείς που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση. Οι προβλέψεις μας ξεπεράστηκαν. Έχουμε 7500 δρομείς για τα 5 χλμ., 6500 για τα 10 χλμ. έχουμε 9.500 στο Μαραθώνιο, 2.500 παιδιά που θα τρέξουν στους Δήμους απ' όπου θα περάσει ο Μαραθώνιος, αλλά και 1000 παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες που θα τρέξουν στους δικούς μας αγώνες.
Και κάτι ακόμη: εμείς κάνουμε στάδιο τους δρόμους της Αττικής και κερκίδες τα πεζοδρόμια. Έχουμε και τέσσερις μπάντες που θα παίζουν, με τη μεγαλύτερη στο Δρομέα στο Χίλτον".