Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Rackaments you Fool



Mαθήματα αγγλικής γλώσσας, ιστορίες για τρελούς και alternative μουσικές από μια νέα ελληνική μπάντα τους Rackaments


Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να έχεις ακούσει τη λέξη Rackaments. Εκτός, φυσικά, και  αν είσαι από εκείνα τα αρρωστάκια που σαρώνουν το ίντερνετ για να ανακαλύψουν πρώτοι το επόμενο μουσικό big thing και να σε κάνουν νιώσεις σκατά που οι γνώσεις σου μείνει, ας πούμε, στους Keyser Soze. Δεν υπάρχει τέτοιο λήμμα στο αγγλικό λεξικό, είναι η επινόηση και το όνομα μιας ελληνικής, ας πούμε alternative για την οικονομία της συζήτησης, μπάντας που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα.
Οπότε, ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Οι Rackaments είναι τρεις φίλοι, ο Alex (κιθάρα και φωνή), ο Παντελής (μπάσο) και ο Ιωσήφ (drums). Τρεις πρώην γείτονες από το Παλαιό Φάληρο, που παίζουν 3 χρόνια μαζί συνολικά και με αυτό το μίνιμαλ σχήμα μόλις ένα χρόνο. Ο ήχος τους έχει πολλά στοιχεία από τις alternative μπάντες της δεκαετίας του ' 90. Έχει αυτή την ιστορική "υπογραφή" που η φωνή μένει μόνη της με το rythm section να "διαμαρτύρεται" πριν ακολουθήσει η ομοβροντιά στις κιθάρες. Ειδικά το delivery των φωνητικών -καλά να 'ναι τα παλικάρια, ο θεός να τους χαρίζει χρόνια- θυμίζει συγκινητικά τους Bush.
Υπάρχουν, όμως, και πολλά στοιχεία όπως indie κιθάρες και back vocals που δίνουν μια ποπ χροιά στον ήχο τους. "Όλοι μας ακούμε μουσική που έχει γραφτεί από το 1985 και μετά," εξηγεί το 'μπάσο' του συγκροτήματος. "Eπιρροές που περιλαμβάνουν όλο το indie κινημα, grunge και alternative, Radiohead, Red Hot Chilli Peppers, Strokes, John Frusciante και Soundgarden και σε εμάς μεταφράζονται σε τολμηρούς ρυθμούς στα τύμπανα και δυνατό μπάσο. Ειδικά στα live, είμαστε μούρη με μούρη με την κιθάρα!"
Το οποίο μας φέρνει στο θέμα αυτού  του μικρού αφιερώματος, το 'Fool', που είναι το πρώτο single/video της μπάντας. Γνήσια τέκνα του διαδικτύου, έχουν κάνει τα πάντα μόνοι τους, από την ηχογράφηση του τραγουδιού μέχρι το μοντάζ του βίντεο. Το ίδιο το τραγούδι μιλάει για προσωπικά βιώματα, "ένα ξέσπασμα απέναντι σε αυτά που προσπαθούμε να πετύχουμε αλλά κάτι μας αποτρέπει," όπως μου λένε. Μια "κατάθεση ψυχής", καταλαβαίνω εγώ, που αμφιβάλλω κιόλας αν αυτές οι δύο αυτές λέξεις σημαίνουν πια τίποτα, που πολύ αμφιβάλλω αν σήμαιναν και τότε τίποτα παραπάνω εκτός από την ανάγκη για κάτι μη εμπορικό.

Για κάτι διαφορετικό, δηλαδή, που αργότερα έγινε και εμπορικό(τατο).
Ποιος ξέρει, ίσως οι Rackaments να είναι αυτοί που θα δώσουν νέο νόημα σε αυτές τις λέξεις. Άλλωστε είναι μαστόρια σε αυτό: "Rackaments δε σημαίνει τίποτα. Έχει βγει από μια περιέργη ιστορία,  λέμε καμιά φορά τη λέξη sickaments για να πούμε ότι κάτι ήταν "άρρωστο".  Ένας φίλος χρησιμοποιεί την λέξη Rack, οπότε μας κόλλησε το Rackaments, που  ακόμα δε σημαίνει τίποτα.
Θα δημιουργήσουμε εμείς την έννοια."

http://www.oneman.gr