Η δυνατότητα μιας επιπλέον εξεταστικής περιόδου τον Φεβρουάριο δίδεται μόνο για φέτος, με τροπολογία στη Βουλή για «Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης» και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».
Επίσης επιλύονται ζητήματα σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση κατηγοριών αποφοίτων και με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την αντιστοίχιση τίτλων σπουδών προϋφιστάμενων ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (επαγγελματικά δικαιώματα). Αφορά δηλαδή αποφοίτους των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων) των ΕΠΑΣ (Επαγγελματικών Σχολών) καθώς και αποφοίτων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, δηλαδή των αποφοίτων των ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης).
Ακόμη αποσαφηνίζονται και διευκρινίζονται θέματα όσον αφορά την παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από επιστήμονες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Στην εν λόγω τροπολογία επισημαίνονται τα εξής: «Επιστήμονες ανεγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, είτε υποψήφιοι διδάκτορες, είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας δύνανται να προσλαμβάνονται ως πανεπιστημιακοί υπότροφοι διά πράξεως του οικείου Τμήματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου καθοριζόμενου διά της συμβάσεως. Η προκήρυξη του γνωστικού αντικειμένου γίνεται, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του τομέα και έγκριση από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Η διάρκεια της συμβάσεως καθορίζεται μέχρι ενός πανεπιστημιακού έτους, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες του Τομέα. Δύναται αυτή να ανανεώνεται ή να παρατείνεται πλην όμως ο συνολικός χρόνος πρόσληψης δεν δύναται να υπερβεί τα τρία πανεπιστημιακά έτη. Η απασχόληση των ανωτέρω δύναται να είναι πλήρης ή μερική και η κάλυψη της αποζημίωσης τους θα γίνεται από υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το οικείο ΑΕΙ».
Ακόμη αναφέρονται οι διατάξεις για τις μετεγγραφές των δικαιούχων μετεγγραφής φοιτητών, όπως τροποποιήθηκαν, «εφ’ όσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 57% το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) κατά κεφαλήν».
Να σημειωθεί ότι η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός δε των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα. Επίσης οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για τα αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
http://www.enikos.gr