Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Tέλος του κόσμου: Εχει ήδη αναγγελθεί 183 φορές

Το τέλος του κόσμου δεν αναγγέλλεται για πρώτη φορά και η 21η Δεκεμβρίου 2012 θα μείνει στην ιστορία ως το 183ο «τέλος» από την ρωμαϊκή εποχή, υποστηρίζει ο ιστορικός Λιούκ Μερί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
O Λιούκ Μερί είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μύθοι για το τέλος του κόσμου, από την Αρχαιότητα ως το 2012» και είναι ο πλέον ειδικός να μιλήσει για το θέμα.
«Ποτέ το τέλος του κόσμου δεν είχε τόση επικοινωνιακή απήχηση. Η 21η Δεκεμβρίου θα είναι στο εξής μια ημερομηνία που θα θυμόμαστε. Το συζητάμε, βέβαια, όχι τόσο γιατί πραγματικά θα έρθει το τέλος του κόσμου αλλά για φαίνεται ότι ορισμένοι το πιστεύουν. Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις πιστεύω εξ αιτίας του Ιντερνετ αλλά και από την ταινία 2012» δηλώνει ο Μερί.
«Εχω μετρήσει 183 τέλη του κόσμου από τη ρωμαϊκή εποχή ως σήμερα. Η τελευταία φορά ήταν το 2008 όταν δύο αστροφυσικοί είχαν προβλέψει ότι από το κέντρο ερευνών CERN της Γενεύης θα άνοιγε μια τεράστια μαύρη τρύπα που θα κατάπινε τη Γη», υπογραμμίζει.
«Το επόμενο τέλος του κόσμου θα γίνει στις 10 Απριλίου 2014. Πρόκειται για μια προφητεία των οπαδών της Καμπάλα που ισχυρίζονται ότι εκείνη την ημέρα θα συμβεί η εκδίκηση του διαβόλου. Υπάρχουν και πολλά άλλα που έπονται. Για να είμαι ειλικρινής υπαχουν τόσα τέλη του κόσμου μπροστά μας όσα υπήρξαν πριν από μας» αναφέρει ο Μερί.
Στην ερώτηση της εφημερίδας αν ο άνθρωπος φοβάται το τέλος του κόσμου ο ιστορικός απαντάει:
«Το τέλος του κόσμου υπάρχει από την αρχή του κόσμου. Είναι μια ιστορική αναφορά. Μάλιστα, σε μια βιβλική θεώρηση των πραγμάτων, πρόκειται για έναν μύθο που θεμελιώνει την ανθρωπότητα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είμαστε επιζώντες της Καταστροφής (Νώε). Το τέλος του κόσμου είναι μια θεωρία που συνδέεται στενά με την μονοθεϊστικές θρησκείες που δεν έχει την ίδια θεώρηση του χρόνου με τους Μάγιας (οι οποίοι ειρήσθω εν παρρόδω δεν προέβλεψαν ποτέ το τέλος του κόσμου). Η Αρχαιότητα δεν φοβόταν το τέλος του κόσμου σε αντίθεση με τους μονοθεϊστές που πιστεύουν ότι όπως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο ο Θεός θα τον καταστρέψει. Ο φόβος του τέλους του κόσμου είναι ο φόβος της Θείας τιμωρίας...» τονίζει ο ιστορικός.