Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Τι αλλάζει στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης


Δυσκολότερη και πιο... τσουχτερή θα γίνει από τις 19 του μήνα η απόκτηση άδειας οδήγησης καθώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα που εναρμονίζει την κοινοτική νομοθεσία.
Μεταξύ άλλων με τις νέες διατάξεις, εισάγονται νέοι τύποι αδειών για τα ΙΧ και τα δίκυκλα, θεσπίζεται η ανανέωση του διπλώματος κάθε 15 χρόνια, αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων των υποψηφίων οδηγών, ορίζεται παράβολο ύψους δέκα ευρώ για κάθε φορά που θα επανεξετάζεται υποψήφιος που απέτυχε, ενώ υποχρεώνονται οι υποψήφιοι οδηγοί μοτοσικλέτας να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης.
Συγκεκριμένα τα νέα διπλώματα θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια έως τα 65 έτη και μετά τα 65 κάθε τρία χρόνια. Οι κάτοχοί τους μετά την 15ετία οφείλουν να περνούν εκ νέου ιατρικές εξετάσεις και εάν εντοπιστεί πρόβλημα να παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές, αλλά δεν θα περνούν ξανά θεωρητικές η πρακτικές εξετάσεις.
Για τα επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία. Οι παλιές άδειες για ΙΧ και δίκυκλα , αλλά και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να ισχύουν είτε μέχρι τα 65 έτη του κατόχου τους είτε μέχρι το 2033 (ό,τι συμβεί πρώτο).
Παράλληλα καθορίζεται ως προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην πρακτική εξέταση η ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης και η επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις.


http://www.enikos.gr