Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Επιστημονικό συνέδριο: Νέα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε όλοι Αρειανοί

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ζωή προήλθε από τον Άρη και όχι από τη Γη. Τι αναφέρθηκε σε επιστημονικό συνέδριο
Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι "σπόροι" της ζωής προήλθαν από τον πλανήτη Άρη και μεταφέρθηκαν στη γη από μετεωρίτες και εκρήξεις ηφαιστείων.

Λεπτομέρειες πάνω σε αυτόν τον ισχυρισμό δόθηκαν στο Συνέδριο Goldschmidt, το οποίο διεξάγεται από τις 25 Αυγούστου στη Φλωρεντία της Ιταλίας και λήγει αύριο.
Εκεί, ο καθηγητής Γεωχημείας Στίβεν Μπένερ υποστήριξε ότι ένα συγκεκριμένο είδος ύλης κρίσιμο για τη δημιουργία ζωής ήταν διαθέσιμο μόνον στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Οι επιστήμονες από καιρό διερωτώνται πως τα άτομα ενώθηκαν για πρώτη φορά για να δημιουργήσουν τα τρία κρίσιμα μοριακά συστατικά των έμβιων όντων: RNA, DNA και πρωτεΐνες.
Ο Μπένερ παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι ορυκτά που περιέχουν τα στοιχεία βόριο και μολυβδαίνιο είναι το κλειδί στην ανάπτυξη οργανικών μορίων που μπορούν να δημιουργήσουν τις πρώτες μορφές ζωής.
"Μόνο όταν μολυβδαίνιο οξειδώνεται, σε μεγάλο βαθμό, είναι σε θέση να επηρεάσει τον σχηματισμό πρώιμης ζωής", δήλωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Γουεστχάιμερ για την Επιστήμη και την Τεχνολογία στις ΗΠΑ.
"Αυτή η μορφή του μολυβδαινίου δεν θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμη στη Γη όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν οι πρώτες μορφές ζωής γιατί πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, η επιφάνεια της Γης είχε πολύ λίγο οξυγόνο, αλλά ο Άρης αρκετό".
Πιστεύεται ότι τα ορυκτά βορίου είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό RNA, κάτι που δεν ήταν διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα στη Γη.
"Η ανάλυση ενός μετεωρίτη από τον Άρη πρόσφατα έδειξε ότι υπήρχε βόριο και τώρα πιστεύουμε ότι υπήρχε και η οξειδωμένη μορφή του μολυβδαινίου εκεί", τονίζει.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ζωή δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Γη ήταν ότι πιθανότατα όλη η επιφάνειά της είχε καλυφθεί από νερό, είπε ο Μπένερ. Το νερό, σύμφωνα και με άλλους γεωχημικούς, θα εμπόδιζε τις επαρκείς συγκεντρώσεις βορίου σχηματισμού και θα ήταν διαβρωτικό για το RNA.
"Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το βόριο, ως στοιχείο , είναι αρκετά σπάνιο στο φλοιό της Γης ," εξηγεί στο BBC , ο Μπένερ "αλλά ο Άρης ήταν πιο ξηρός από τη Γη και πιο οξειδωτικός, οπότε αν η Γη δεν είναι κατάλληλη για τη χημεία, ο Άρης πιθανόν να είναι".
"Τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε όλοι Αρειανοί, ότι η ζωή ξεκίνησε από τον Άρη και έφθασε στη Γη από έναν βράχο",  είπε ο Μπένερ κατά την εισήγησή του στο Συνέδριο.
"Είμαστε, όμως, τυχεροί που καταλήξαμε εδώ, καθώς σίγουρα η Γη ήταν η καλύτερη από τις δύο πλανήτες για τη διατήρηση της ζωής. Εάν υποθετικά οι πρόγονοί μας είχαν παραμείνει στον Άρη, δεν θα υπήρχαν και πολλά για να πούμε, ίσως και τίποτε πλέον", είπε.




http://news247.gr