Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Επιστήμονες φόρτισαν κινητό τηλέφωνο με ούρα (video)

Βρετανοί ερευνητές από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μπρίστολ στη νοτιοδυτική Αγγλία κατάφεραν να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο με αρκετή ενέργεια για αποστολή μηνυμάτων και σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ούρα.







Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια κυψέλη καυσίμου που χρησιμοποιεί βακτήρια για να διασπάσει τα ούρα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Το πλεονέκτημα αυτής της πηγής καυσίμου είναι ότι δεν στηρίζεται στον ήλιο ή τον άνεμο αλλά στην επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.

«Κανείς δεν έχει εκμεταλλευτεί την ενέργεια των ούρων μέχρι σήμερα, οπότε η ανακάλυψή μας είναι συναρπαστική», δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Ιερόπουλος,  επικεφαλής της μελέτης, προσθέτοντας ότι οι προμήθεια των ούρων είναι ανεξάντλητη.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες καλλιέργησαν βακτήρια σε ηλεκτρόδια ανόδου από ανθρακονήματα, τα οποία τοποθέτησαν σε κεραμικούς κυλίνδρους.

Τα βακτήρια κατάφεραν να διασπάσουν επιτυχώς τα χημικά συστατικά των ούρων που διέρχονταν μέσα από τους κυλίνδρους, αναπτύσσοντας ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο αποθηκευόταν σε έναν πυκνωτή.

Ο Δρ. Ιερόπουλος ελπίζει ότι η κυψέλη, που σε αυτό το στάδιο έχει το μέγεθος μπαταρίας αυτοκινήτου, μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα», δήλωσε ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής η μικροβιακή κυψέλη που ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του παράγει αρκετή ενέργεια για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, σερφάρισμα στο ίντερνετ και σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες ι ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Επόμενος στόχος είναι η βελτιστοποίηση της μικροβιακής κυψέλης ώστε να φορτίζει πλήρως την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου και μακροπρόθεσμα να τροφοδοτεί τις οικιακές.



http://www.planitikos.gr