Πότε χωθήκαμε μέχρι το λαιμό στην παρεξήγηση πως «γρήγορο φαγητό»
σημαίνει αυτομάτως «βλαβερό» και «πλαστικούλι»; Ο αγαπημένος μάγειρας
Jamie Oliver προτείνει πλήρη γεύματα που χρειάζονται μόνο 15 λεπτά
προετοιμασίας μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο μας. Αντλώντας έμπνευση από
τις κουζίνες του κόσμου, παίζει με αγνά υλικά που χρησιμοποιούμε
καθημερινά και τα κάνει γευστικά και υγιεινά «λουκουμάκια» σε χρόνο
μηδέν. Ιδού τα 3 αγαπημένα μας -για την ώρα.
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΜΕ ΨΩΜΙ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ: 8 σαρδέλες φρέσκες φιλεταρισμένες, 1 πρέζα σαφράν (κρόκος Κοζάνης), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 λεμόνι, 1/12 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά, 1/2 ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό, 1/2 κουταλάκι μαραθόσπορους, 4 φέτες καπνιστή πανσέτα, λιγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ: 1/2 καρβέλι τσιαπάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 φιλέτα αντσούγιας, 800 γραμμ. ντομάτες, 3 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο, 200 γραμμ. ψητές κόκκινες πιπεριές (έτοιμες, από βάζο), 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, 1 κουταλιά κάπαρη, 30 γραμμ. τυρί φέτα, λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε στο μπλέντερ το σαφράν, τα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπεριά, το μαϊντανό, τα σποράκια του μάραθου, το χυμό του ενός λεμονιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Αλείφουμε με τον πολτό ένα ταψί που να χωράει τις σαρδέλες. Τοποθετούμε τις σαρδέλες ανοιχτές πάνω από τον πολτό, με το εσωτερικό τους μέρος προς τα κάτω. Βάζουμε τις φέτες της πανσέτας ανάμεσα στα ψάρια. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές (περίπου 8 λεπτά). Κόβουμε τέσσερις φέτες ψωμί πάχους 2 εκ. και φρυγανίζουμε στη γκριλιέρα και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το σκόρδο ξεφλουδισμένο, τις αντσούγιες, τις μισές ντομάτες, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το ξίδι, τα κρεμμυδάκια και το βασιλικό. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε την κάπαρη, τις πιπεριές κομμένες και το ψωμί σε μπουκιές. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ντομάτες κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα και σε λεπτές ροδέλες τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού τη θρυμματισμένη φέτα και προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τη σαλάτα μαζί με τις σαρδέλες και με φετούλες λεμονιού.
ΤΡΑΓΑΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 2 στήθη κοτόπουλου, 1 ματσάκι σπαράγγια, 4 φέτες πανσέτα, 250 γραμμ. ντοματάκια κομμένα στη μέση, λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού, 5 μαύρες ελιές, 1 κουτ. σουπ. βούτυρο, λίγο λευκό κρασί, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χαράζουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε τις σκληρές άκρες. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κοτόπουλο, την πανσέτα και έπειτα τα σπαράγγια. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν τα σπαράγγια και το κοτόπουλο (για περίπου 10 λεπτά). Η πανσέτα ψήνεται γρήγορα, οπότε μόλις μαγειρευτεί, την τοποθετούμε πάνω στο κοτόπουλο. Μόλις μαγειρευτούν όλα, τα σπρώχνουμε στην άκρη του τηγανιού και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το βασιλικό, τις ελιές και το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε λίγο κρασί. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να κοχλάσει για 2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Το κοτόπουλο αυτό σερβίρεται ζεστό, με τη σάλτσα και τα ντοματάκια από πάνω.
ΨΑΡΟ-ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ: 4 μαλακά ψωμάκια ολικής αλέσεως, 4 μεγάλα ή 8 μικρά (περίπου 480 γραμμ. συνολικά) επίπεδα φιλέτα ψαριών χωρίς κόκκαλα, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν,1/2 κούπα αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο, 25 γραμμ. τυρί παρμεζάνα, 1 κουπάκι κάρδαμο, 1 λεμόνι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ: 1 μέτρια πατάτα, 500 γραμμ. κατεψυγμένα μπιζέλια,1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: 6 αγγουράκια τουρσί, 1 κουτ. σούπας κάπαρη, 1 μικρό μαρούλι, 250 γραμμ. γιαούρτι χωρίς λιπαρά, 1/4 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τα ψωμάκια στο φούρνο να ζεσταθούν. Κόβουμε την πατάτα σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τη βάζουμε σκεπασμένη με λίγο νερό να βράσει. Σε λαδόκολλα, βάζουμε τα ψάρια με το αλατοπίπερο και το καγιέν. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε το αλεύρι για επικάλυψη. Ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το ψάρι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει, ρίχνοντας την παρμεζάνα από πάνω κάθε φορά που τα γυρνάμε να ψηθούν και από την άλλη. Μέσα στο σκεύος της πατάτας, ρίχνουμε τα κατεψυγμένα μπιζέλια μέσα και τα φυλλαράκια του μαϊντανού. Κλείνουμε με το καπάκι. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε τα αγγουράκια, την κάπαρη, το μαρούλι και το γιαούρτι στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα μισά φύλλα μαϊντανού, το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μπολ. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τα μπιζέλια και τα χτυπάμε μαζί με αλατοπίπερο στο μπλέντερ. Όταν γίνουν τα ψάρια, βάζουμε τα φιλέτα μέσα στα ζεστά ψωμάκια και σερβίρουμε μαζί με τον πουρέ και τη σάλτσα ταρτάρ, με λίγο μαϊντανό και φέτες λεμονιού για έξτρα άρωμα και γεύση.
http://www.doctv.gr