Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Primeiro Comando da Capital: Η σκοτεινή πλευρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Λίγοι μήνες απομένουν για τη γιορτή του ποδοσφαίρου, η οποία μάλιστα θα τελεστεί στη χώρα που λατρεύεται περισσότερο. Το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών της Βραζιλίας, όμως, η περιβόητη Primeiro Comando da Capital, παραμονεύει στις γωνίες του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάουλο.

Η μεγαλύτερη απειλή έρχεται από την εγκληματική οργάνωση Primeiro Comando da Capital, αφού σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση αριθμεί 13.000 μέλη, 6.000 εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε φυλακές, και ευθύνεται για το θάνατο περισσοτέρων από 100 αστυνομικών εν έτει 2012.
Οι βίαιες διαδηλώσεις της Πέμπτης στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάουλο υπενθύμισαν ότι η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό. Πολίτες έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι κινητοποιήσεις, εν προκειμένω, έγιναν με αφορμή την απεργία των καθηγητών και ευαισθητοποίησαν εκατομμύρια κατοίκους.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο μία ομάδα μασκοφόρων επιτέθηκε σε καταστήματα, έβαλε φωτιά σε ένα περιπολικό και πέταξε βόμβες μολότοφ και στο Σάο Πάουλο λεηλατήθηκαν καταστήματα. Η αστυνομία, από την πλευρά της, απάντησε με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και βόμβες ήχου.

Η οργάνωση παραθέτει τα αιτήματά της σε μία εκ των εξεγέρσεων
Η αστυνομία προσπαθεί... δια της πλαγίας οδού (άρση απορρήτων κλήσεων, υποκλοπή μηνυμάτων) να ενημερωθεί για τα σχέδια της PCC την περίοδο που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήδη κάποια από τα φυλακισμένα πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης έχουν μεταφερθεί σε καλύτερα φυλασσόμενα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Στην Βραζιλία οι συμμορίες δεν αστειεύονται. Οι περισσότερες εξ αυτών διαθέτουν μεγάλη δύναμη, ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών και ελέγχουν φυλακές, φαβέλες ή παραγκουπόλεις.
Έξι αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του εναρκτήριου, θα διεξαχθούν στην Αρένα του Σάο Πάουλο, ενώ ο τελικός και άλλες έξι αναμετρήσεις θα γίνουν στο θρυλικό "Μαρακανά". Φανταστείτε τους πολυάριθμους και επιρρεπείς σε καβγάδες Άγγλους ή Γερμανούς να συνυπάρχουν στην ίδια πόλη με τους εγχώριους παραβάτες, οι οποίοι θα έχουν στο μυαλό τους το πλιάτσικο...

Ο αρχηγός της PCC που φέρει το προσωνύμιο 'Playboy'
Ηγέτης της Primeiro Comando da Capital από το 2002 είναι ο Μάρκος Γουίλιανς Έρμπας Καμάτσο, γνωστός ως Μάρκολα ή 'Playboy'. Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία ενός δικαστή το 2003. Άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της συμμορίας είναι ο Βάντερ Εντουάρντο 'Fat Face' Φεράρι, ο Ισάιας 'Weird' Μορέιρα ντο Νασιμέντο και ο Αντόνιο 'Ugly Beast' Κάρλος ντος Σάντος.
Τον περασμένο χρόνο ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της PCC και της στρατονομίας του Σάο Πάουλο επειδή η οργάνωση θεώρησε ότι η κυβέρνηση παραβίασε μία άτυπη συμφωνία. Αυτή προέβλεπε ότι θα καθυστερούσε η μεταφορά κάποιων στελεχών της στη φυλακή και σε αντάλλαγμα θα εξαλειφόταν η βία.
Ο θλιβερός απολογισμός αυτής της βεντέτας ανέρχεται σε 106 νεκρούς αστυνομικούς (άγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων της οργάνωσης), πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν εκτός υπηρεσίας.

Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης κινούν τα νήματα στις φυλακές της χώρας
Η Primeiro Comando da Capital δημιουργήθηκε το 1993 από αδίστακτους εγκληματίες στο σωφρονιστικό ίδρυμα Ταουμπάτε του Σάο Πάουλο, αλλά μέχρι τις αρχές του 2001 παρέμενε στην αφάνεια. Τότε ξέσπασαν εξεγέρσεις σε 29 φυλακές, με συνέπεια να σκοτωθούν 19 κρατούμενοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταρσία των τελευταίων δεκαετιών στην Βραζιλία, αφού η αστυνομία χρειάστηκε 27 ώρες για να την καταστείλει. Η PCC είχε αρχίσει να γιγαντώνεται και σε πρώτη φάση να αξιώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές. Σύντομα, όμως, εκμεταλλεύθηκε τη δύναμή της για να διακινεί ναρκωτικά και να προβαίνει σε εκβιασμούς.
Ο Χοσέ Καρντόσο, υπουργός δικαιοσύνης της Βραζιλίας, έκανε την εξής χαρακτηριστική δήλωση κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που αφορούσε την ασφάλεια της χώρας και έγινε το 2012: "Προτιμώ να πεθάνω παρά να ζήσω έστω και για λίγο στις φυλακές μας. Το ποινικό μας σύστημα είναι πανάρχαιο!"
Αστυνομικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας χάρη στην εφημερίδα "Folha de Sao Paulo" πιστοποιούσε ότι τα μέλη της συμμορίας ανέρχονται σε 1.300. Ανέφερε εξάλλου πως υποχρεούνται να καταβάλλουν 300 δολάρια (σ.σ. 219 ευρώ) μηνιαίως, με αντάλλαγμα νομική βοήθεια αν συλληφθούν και υποστήριξη στις οικογένειές τους αν φυλακιστούν. Οι εκτιμήσεις, πάντως, αναφορικά με τα άτομα που φέρεται να συνδέονται με τη συμμορία κάνουν λόγο για περισσότερα από 100.000!
Οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα της Νοτίου Αμερικής κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τη FIFA και τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν πρόκειται για το ετήσιο καρναβάλι του Ρίο, αλλά για το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός που αναλαμβάνει η Βραζιλία από το 1950. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016...
Πάρτε μία γεύση από τα πρόσφατα επεισόδια σε Ρίο και Σάο Πάουλο