Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι πάνε στην Ευρωβουλή

«Οι ευρωεκλογές βύθισαν τον δικομματισμό στην Ισπανία». Αυτός είναι ο τίτλος που «κυκλοφορούσε» περισσότερο την περασμένη Κυριακή το βράδυ στα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε ήδη την πρώτη μεγάλη απώλεια με τον αρχηγό του, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα να «ρίχνει πετσέτα», όπως έγραφε τη Δευτέρα η «El Pais», και το αποδεκατισμένο κόμμα να αναζητά πλέον νέο ηγέτη στο συνέδριό του τον Ιούλιο.
Η μεγάλη έκπληξη όμως των εκλογών στην Ισπανία δεν ήταν ούτε η καθίζηση των δύο μεγάλων κομμάτων ούτε η παραίτηση του Ρουμπαλκάμπα. Ήταν η εντυπωσιακή εμφάνιση του Podemos, του επονομαζόμενου και Κόμματος των Αγανακτισμένων, που έρχεται να μπει σφήνα στην πολιτική ζωή προκαλώντας προβλήματα τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα όσο και στην Αριστερά.
Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη στην Ισπανία ήταν ότι στο σύνολό της η Αριστερά πήρε κοντά στο 23%, από το οποίο το 8% είναι του Podemos.
Για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο «Podemos», όμως, πρέπει να πάμε μερικά χρόνια πίσω, στον Μάιο του 2011, όταν οι πλατείες της Ισπανίας πλημμύριζαν από κόσμο που ζητούσε να μπει τέρμα στη λιτότητα. Από τις στάχτες αυτού του κινήματος προέκυψαν αρκετές ομάδες οι οποίες μετά από πολλές συζητήσεις πριν από τρεις μήνες αποφάσισαν να κάνουν το άλμα από τον δρόμο στα πολιτικά σαλόνια.



www.enikos.gr