Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Από τις ταυρομαχίες στο... Ισλάμ; Η μεγαλύτερη αρένα της Βαρκελώνης ίσως γίνει το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη

H διασημότερη αρένα της Βαρκελώνης ίσως γίνει σύντομα το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη. Ο εμίρης του Κατάρ φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις τοπικές αρχές για την αγορά του ιστορικού κτηρίου, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Οπως γράφει το ισπανικό διαδικτυακό περιοδικό http://www.20minutos.es, ο δήμος έχει κάνει αρχικά δεκτή την προσφορά του σεϊχη των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της διάσημης La Monumental και το μόνο που απομένει είναι η επικύρωση της συμφωνίας από το δημοτικό συμβούλιο.
Aν το σχέδιο προχωρήσει, η μεγάλη αρένα ταυρομαχιών θα έχει μεταμορφωθεί ως το 2020 σε τέμενος χωρητικότητας 40.000 ατόμων με μιναρέ ύψους 300 μέτρων. Εκτός από τον λατρευτικό χώρο, το κτίσμα θα περιλαμβάνει αίθουσα διασκέψεων, κέντρο μελέτης του Κορανίου, καθώς και μουσείο ισλαμικής τέχνης και ιστορίας.



Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του δήμου της Βαρκελώνης, στην πόλη ζουν περίπου 500.000 Μουσουλμάνοι, αλλά παρά τον σημαντικό αριθμό τους, δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα πραγματικό λατρευτικό χώρο. Συγκεντρώνονται και προσεύχονται μόνο σε κάποια μικρά σπίτια.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Καταλονία απαγόρευσε δια νόμου τις ταυρομαχίες πριν από τέσσερα χρόνια. Εκτοτε, η La Monumental, η οποία εγκαινιάστηκε το 1914, χρησιμοποιείται μόνο για συναυλίες, κάτι που συνέβαινε πάντα. Κατά καιρούς, έχει φιλοξενήσει διάφορες διασημότες, από τους Μπιτλς και τους Ρόλινγκ Στόουνς μέχρι τον Μπομπ Μάρλεϊ και την Τίνα Τέρνερ.


http://www.iefimerida.gr/