Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η αρχοντική Άβιλα

Η Άβιλα, γενέτειρα της Αγίας Τερέζας, είναι ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση της Ισπανίας. Εδώ υπάρχουν τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά τείχη της Ευρώπης και αμέτρητες μονές και εκκλησίες, ένας συνδυασμός επίγειας και επουράνιας δύναμης που χαρακτήριζαν την παλιά Καστίλη. Είναι η υψηλότερη επαρχιακή πρωτεύουσα της Ισπανίας, ανήκει στην περιφέρεια της Καστίλης – Λεόν, έχει 60.000 περίπου κατοίκους και είναι περισσότερο ατμοσφαιρική τον χειμώνα κι αξίζει να την επισκεφτεί κανείς αυτή την εποχή.
Με πρώτους κάτοικους τους Κέλτες, που οι σκαλιστοί ταύροι (ή κάπροι) τους κοσμούν πολλά σημεία της περιοχής, η Άβιλα έγινε τόπος που διεκδικούσαν τόσο οι Μαυριτανοί όσο και οι Χριστιανοί, μέχρι τον βασιλιά Αλφόνσο ΣΤ’ που κατέλαβε την πόλη και διέταξε τον γαμπρό του, Ramon de Borgon (κόμη Ραϊμούνδο της Βουργουνδίας) να χτίσει αμυντικά τείχη. Ανάμεσα στο 1088 και το 1091, ο κόμης κατασκεύασε ένα περιφερειακό έργο μήκους 2.4 χλμ με 88 στρογγυλούς πύργους και εννιά πύλες. Ολόκληρο το συγκρότημα διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας.
Η αψίδα του καθεδρικού ναού της πόλης, βασικό τμήμα της αμυντικής διάταξης, σχηματίζει μια προεξοχή στον τοίχο, στην υψηλότερη ανατολική πλευρά. Οι δύο πιο εντυπωσιακές πύλες και ο διάδρομος που οδηγούσε στις επάλξεις βρίσκονται επίσης εδώ.

ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ
Βασικό γνώρισμα είναι ο παλιός γοτθικός καθεδρικός ναός, μάλλον μελαγχολικός, με μία όχι ιδιαίτερα ελκυστική πρόσοψη του18ου αιώνα. Το εσωτερικό, ωστόσο, διαθέτει αξιοπρόσεκτες ανάγλυφες σκηνές και τον αλαβάστρινο τάφο του El Tostado, όπως ονομάστηκε ο επίσκοπος Alfonso de Madrigal. Το μουσείο του καθεδρικού ναού περιλαμβάνει το σκευοφυλάκιο, όπου συναντιόνταν οι ηγέτες των επαναστατημένων Κομουνέρος του 16ου αιώνα. Υπάρχει επίσης το εξαιρετικό Ecce Homo του Luis de Morales.
Ο καθεδρικός ναός της πόλης
Ο καθεδρικός ναός της πόλης

Από τα παλάτια, τα καλύτερα-όπως εκείνα των οικογενειών Νουνιέθ Βέλα, Γκουθμάν Ονιάτε και Ντάβιλα- βρίσκονται συγκεντρωμένα στο νότο. Στο κέντρο υψώνεται το τεράστιο παλάτι Polentinos.
Το παλάτι των Νούνιεθ Βέλα
Το παλάτι των Νούνιεθ Βέλα

Το παλάτι της οικογένειας Guzman
Το παλάτι της οικογένειας Guzman

Το παλάτι της οικογένειας Davila
Το παλάτι της οικογένειας Davila

Το παλάτι Polentinos
Το παλάτι Polentinos

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ
Εδώ βρίσκονται τα καλύτερα θρησκευτικά αρχιτεκτονικά έργα και μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης. Πέρα από τη βορειανατολική γωνία των οχυρωματικών έργων υψώνεται η πολύ όμορφη ρωμανική εκκλησία San Vicente. Περιλαμβάνει μια εξαιρετικά περίτεχνη δυτική είσοδο και στο εσωτερικό της τη σαρκοφάγο των μαρτύρων Βικεντίου και των αδελφών του Κριστέτας και Σαβίνας.
Η Ρωμανική εκκλησία San Vicente

Στο κέντρο αυτού του τμήματος της πόλης βρίσκεται η αναγεννησιακή Casa de los Deanes που στεγάζει ένα αξιόλογο επαρχιακό μουσείο και η ρωμανική εκκλησία San Pedro.
Η Casa de los Deanes
Η Casa de los Deanes

Η εκκλησία San Pedro και το άγαλμα της Αγίας Τερέζας
Η εκκλησία San Pedro και το άγαλμα της Αγίας Τερέζας

Πίσω από την San Pedro βρίσκεται το σημείο όπου γεννήθηκε η Αγία Τερέζα, σήμερα κλεισμένο μέσα σε μία μπαρόκ εκκλησία, και η μονή San Jose, το πρώτο μοναστήρι που ίδρυσε η αγία. Δίπλα ακριβώς είναι ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή της.
Το μοναστήρι San Jose
Το μοναστήρι San Jose

Στη νότια πλευρά της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι Santo Tomás, που χρησιμοποιούσαν κάποτε ως κατοικία τους στην Άβιλα ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα. Το αλαβάστρινο άγαλμα του μοναχογιού τους, πρίγκηπα Ιωάννη, που πέθανε στα 19 του χρόνια, ατενίζει ένα ρετάμπλο ζωγραφισμένο από τον Pedro Beruguete. Υπάρχει μια σειρά από τρία υπέροχα περιστύλια, ένα από τα οποία περιέχει μουσείο ανατολικής τέχνης.
Το Μοναστήρι Santo Tomas
Το Μοναστήρι Santo Tomas

Ο πρίγκιπας Ιωάννης
Ο πρίγκιπας Ιωάννης

Στη βόρεια πλευρά της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι Convento de Encarnacion. Νεαρές γυναίκες που πραγματοποιούν ξεναγήσεις δείχνουν στον επισκέπτη τα σημεία όπου η Αγία Τερέζα έβλεπε οράματα. Το μικρό μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή της και στη ζωή του εξομολογητή της, του μεγάλου Ισπανού μυστικιστή San Juan de la Cruz (Αγίου Ιωάννη του Σταυρού)
Το Μοναστήρι Convento de Encarnacion
Το Μοναστήρι Convento de Encarnacion

Σύντομη ιστορία της Αγίας Τερέζας
Η Αγία Τερέζα (1515-82) ήταν κόρη οικογένειας εβραϊκής καταγωγής. Στα επτά της χρόνια, εκείνη κι ο αδελφός της εγκατέλειψαν το σπίτι τους για να γίνουν μάρτυρες της Εκκλησίας. Ένα μνημείο, το Los cuatros postes (Οι τέσσερις Κίονες) υψώνεται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν. Έγινε μοναχή των Καρμελιτών στα 18 της χρόνια και πέρασε 20 χρόνια στη μονή της Encarnacion, στην Άβιλα. Ήταν πολύ δραστήρια και έκανε μεγάλα ταξίδια, ιδρύοντας μονές του τάγματος της, των Ξυπόλητων Καρμελιτών. Η πρώτη, του San Jose, ιδρύθηκε στην Άβιλα. Πέθανε στο Alba de Tormes το 1582.
 


www.ispania.gr