Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

sklirinsi3Ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στο πλαίσιο της 66ης Συνεδρίασης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τα μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Σε συνέντευξη τύπου που έγινε, οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα νέων ερευνών, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουσία φινγκολιμόδη επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης του όγκου του εγκεφάλου στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Συγκεκριμένα όπως φάνηκε από τις μελέτες, ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που έλαβαν φινγκολιμόδη (έναντι ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο) παρουσίασαν ρυθμούς μείωσης του όγκου του εγκεφάλου, συγκρίσιμους με υγιή άτομα που δεν έπασχαν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
sklirinsi_626_355Όπως είπαν οι έγκριτοι επιστήμονες της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν μείωση του όγκου (μεγέθους) του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν (ονομάζεται επίσης «συρρίκνωση του εγκεφάλου ή εγκεφαλική ατροφία»), αλλά οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου έως και τρεις με πέντε φορές ταχύτερα, ενώ αυτή η επιτάχυνση ξεκινάει πρώιμα, ακόμα και πριν να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα.
Να σημειωθεί ότι η βλάβη από τις κακώσεις και τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου, οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ (π.χ. προβλήματα στη βάδιση ή δυσκολίες σε νοητικές εργασίες). Επιπλέον η μείωση του όγκου του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τη μακροπρόθεσμη αναπηρία.
Την ίδια στιγμή ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, μετά τη θετική γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών αρχών για τη διεύρυνση των ενδείξεων της φαρμακευτικής θεραπείας που βασίζεται στην ουσία φινγκολιμόδη.
Τί δήλωσαν τα μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Σκλήρυνση_Κατά_Πλάκας_19.6.2014Οπως είπε ο κ. Νικόλαος Φάκας, Αρχίατρος – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 401 ΓΝΣ :  «τα τελευταία χρόνια το θεραπευτικό φάσμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας διευρύνθηκε με την εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογών, αλλά κυρίως με την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της νόσου. Πλέον παρακολουθούμε την ενεργότητα της νόσου επί 4 κριτηρίων, ήτοι τις υποτροπές, τις εστίες στη μαγνητική, την αναπηρία και την εγκεφαλική ατροφία. Η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης πλέον με θεραπείες που δρουν αποτελεσματικά και στους τέσσερις δείκτες, όπως η φινγκολιμόδη, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ιατρών».
Ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Ιατρός- Ενδοκρινολόγος, Επικεφαλής Θεραπευτικής Περιοχής Νευροεπιστημών της Novartis Hellas δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα υποστήριξης των ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και προσπαθούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Η εταιρία Novartis Hellas συνεχίζει ενεργά το ερευνητικό της πρόγραμμα με στόχο την ανακάλυψη ακόμα πιο καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών, όπως είναι η φινγκολιμόδη, η πρώτη φαρμακευτική ουσία σε μορφή χαπιού που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη μείωση της δραστηριότητας της νόσου και στους τέσσερις δείκτες (υποτροπές, εστίες στη μαγνητική, αναπηρία και εγκεφαλική ατροφία) σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή ΣΚΠ».