Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Oι εξορύξεις πετρελαίου "θα" αποδώσουν όσο η αλιεία που καταστρέφουν

Την Παρασκευή το πλοίο της Greenpeace "Rainbow Warrior ΙΙΙ" φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δένει στο λιμάνι του Αργοστολίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση, η Ελλάδα οφείλει να στραφεί σε επενδύσεις που -αντίθετα από τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ- μειώνουν την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, συμβάλλουν αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της: το φυσικό της περιβάλλον.

Σημειώνει δε πως η προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες -κατά κύριο λόγο σε μεγάλα και δυσπρόσιτα βάθη- αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, αφού η πιθανότητα ατυχημάτων είναι αρκετά υψηλή.
«Το όραμα του ΥΠΕΚΑ για μια Μεσόγειο γεμάτη πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου είναι βγαλμένο από την ίδια ατζέντα απ' όπου προέκυψαν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες και οι καταστροφικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ακτές και τα δάση μας. Στηρίζονται στην ξεπερασμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι η ανάπτυξη έρχεται εις βάρος του περιβάλλοντος» σχολιάζει ο Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Ταυτόχρονα, μπροστά «σε αυτήν την οικονομική και περιβαλλοντική παράνοια", καλεί τους πολίτες της χώρας "να πουν το δικό τους 'όχι' στο ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου, 'ναι' στις πολιτικές που μας αποδεσμεύουν από το πετρέλαιο και αναδεικνύουν τη σπάνια ομορφιά της χώρας μας».
Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι εξορύξεις είναι οικονομικά ασύμφορες και υπονομεύουν τον τουρισμό και την αλιεία. Με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: "Τα δύο θαλάσσια κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Κατάκολο -εφόσον αποδειχτούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα- θα αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσα είναι μόνο τα έσοδα από την αλιεία του Ιονίου, παραγωγική δραστηριότητα που -όπως και ο τουρισμός- απειλείται άμεσα από την επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τη λειτουργία των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και το ενδεχόμενο ατυχήματος".
Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και να προωθήσει τις πολιτικές που μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας.




http://www.avgi.gr