Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τι προσέφερε ο Χάρι Πότερ στα παιδιά;

Χάρι Πότερ…ένας πιστός φίλος, μια μαγική εστία με πολλά μυστικά και ερωτηματικά. Για πολλούς ήταν η συντροφιά των παιδικών χρόνων, για άλλους το διάλειμμα της ενήλικης ζωής, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν φόβους περί διαβολικής μαγείας. Όπως και να έχει, όμως, η Τζ. Κ Ρόουλινγκ έθεσε ορισμένα θεμέλια στον κόσμο του βιβλίου με τη δική της άποψη και με το δικό της συγγραφικό στιλ.


Πρόσφατα, μάλιστα, η συγγραφέας είχε δηλώσει πως σχεδιάζει να γράψει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, περισσότερα από τα βιβλία Χάρι Πότερ. Η Ρόουλινγκ, η οποία έχει γράψει ήδη δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκαλμπράιθ είπε ότι τα σχέδιά της για το πότε θα τελειώσει η σειρά είναι «ανοιχτά».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ήδη γράφει το τρίτο βιβλίο της με ήρωα τον ντετέκτιβ Κ.Στράικ. Η ίδια είπε ότι το θέμα του θα είναι οι βετεράνοι στρατιώτες.

Όσον αφορά στον Χάρι Πότερ, η Ρόουλινγκ με τον τρόπο της έκανε το διάβασμα μόδα, καθώς «πίεσε» μικρούς μαθητές να διαβάσουν για να μπουν στον κόσμο του ήρωα. Η έμμεση αυτή πίεση προσέλκυσε και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ενώ ως «βέργα» λειτούργησε το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας, η λαχτάρα για το επόμενο βιβλίο.

Παράλληλα, έδωσε ισχυρή «φωνή» στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που στα διαλείμματα και στον ελεύθερο τους χρόνο μιλούσαν για Χάρι Πόρτερ,ανέλυαν τους χαρακτήρες, ενώ προσπαθούσαν από μόνοι τους να μυηθούν στην κοσμοθεωρία της συγγραφέως. Παράλληλα, την εμφάνισή τους έκαναν και τα μασκέ πάρτι με στολές Χάρι Πότερ

Η Ρόουλινγκ ενέταξε, παράλληλα, στην παιδική λογοτεχνία το μυστηριώδες, το σκοτεινό και το ενδιαφέρον. Η αναμονή για το επόμενό βιβλίο, η αγωνία για το τέλος, η δίψα για εξέλιξη και ο ενθουσιασμός των νέων κεφαλαίων, βοήθησε, κατά κάποιο τρόπο, τα παιδιά να απομακρύνουν από το διάβασμα την ταμπέλα του ανιαρού και της υποχρέωσης.

Η συγγραφέας έδωσε έναν πιο προσωπικό και προσιτό τόνο στη λογοτεχνία, αλλά μια υπερφυσική διάσταση στον ενθουσιασμό. Κατάφερε να επιτύχει τη συγχώνευση φαντασίας – οικείου, άνεσης και φόβου. Ο φόβος, όμως, ήταν γλυκός. Πολλά παιδιά επιθυμούσαν μέσα τους να βρίσκονται στο Hogwarts.

Ένα άλλο «πάντρεμα» που πέτυχε ήταν εκείνο ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Δημιουργούσε την αίσθηση ότι σε έναν καθημερινό άνθρωπο μπορεί να συμβεί κάτι το μαγικό. Ο Χάρι Πότερ ήταν ένα συνηθισμένο παιδί μέχρι που μπήκε στον κόσμο της μαγείας. Και αυτό ήταν το ταρακούνημα ενθουσιασμού η προβολή, δηλαδή, μιας απλής ζωής που εξελίσσεται σε συνταρακτική.

Η Ρόουλινγκ έχει το δικό της συγγραφικό στιλ. Ξέρει να παίζει με τις λέξεις. Πλάθει όρους, κάνει ευφάνταστους συνδυασμούς, χρησιμοποιεί χιουμοριστικούς προσδιορισμούς, στοιχεία που εντείνουν τη φαντασία και βοηθούν στην πιο γρήγορη ανάγνωση. Η ζωντάνια και η σπιρτάδα της γραφής, σήμα κατατεθέν των βιβλίων της.


Να σημειωθεί ότι ο Χάρι Πότερ άνθισε στη «χρυσή εποχή» της παιδικής λογοτεχνίας που τέτοιου είδους βιβλία έκαναν συναρπαστικές εμφανίσεις. Έδωσε λοιπόν ακόμη μεγαλύτερη οντότητα στο φαινόμενο, και διεύρυνε τους οπαδούς του βιβλίου.

Ωστόσο, ο Χάρι Πότερ έχει, κατά καιρούς, ανοίξει την «πόρτα» του προβληματισμού για κριτικούς και όχι μόνο. Ορισμένοι «μένουν» στην άποψη που θέλει το βιβλίο να είναι απλά παραμύθι, άλλοι μιλούν για «φωνή» της μεσαίας τάξης και κοινωνικές ανακατατάξεις, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που το «ρίχνουν» στον κάδο της στηλίτευσης με τη μαγεία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κριτικής.

Σε συνέντευξή της, η Τζ. Κ Ρόουλινγκ, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ρομαντικό κομμάτι των βιβλίων Χάρι Πότερ, λέγοντας πως η Ερμιόνη θα ταίριαζε καλύτερα με τον Χάρι παρά με τον Ρον.

Χαρακτηριστικά, η συγγραφέας είχε αφήσει τη «χαραμάδα» του προβληματισμού ανοιχτή, δηλώνοντας πως έκανε τον Ρον και την Ερμιόνη ζευγάρι για «προσωπικούς λόγους», ενώ παραδέχτηκε πως έκανε «λάθος» που «πάντρεψε» τους δύο αυτούς χαρακτήρες στο έβδομο βιβλίο.
«Πιστεύω πως υπάρχουν εκείνοι οι fans που θα αναρωτιούνται εάν ο Ρον είναι ο άντρας που μπορεί να κάνει ευτυχισμένη την Ερμιόνη», σημείωσε η Ρόουλινγκ, ενώ περιέγραψε τη σχέση τους ως μια μορφή «εκπλήρωσης επιθυμίας».

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς η Ρόουλινγκ είναι μετρ της φαντασίας, του ενθουσιασμού και της ακούραστης περιπλάνησης.