Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα


Ξημέρωνε 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν ο αντιφασίστας ράπερ Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός στο Κερατσίνι μετά από επίθεση με μαχαίρι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.  Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε πολιτική και έκτοτε ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα.

Παράλληλα, η πολύμηνη ανακριτική διαδικασία ενέπλεξε πέρα από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του, και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα υπήρξε η αφορμή για να διερευνηθεί περαιτέρω η δράση της Χρυσής Αυγής, μέλη και ηγετικά στελέχη της οποίας έχουν προφυλακιστεί για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η δολοφονία

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013. Βράδυ. Ο Παύλος Φύσσας με την κοπέλα και την παρέα του παρακολουθεί το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Ολυμπιακός- Παρί Σεν Ζερμέν σε καφετέρια στο Κερατσίνι. Μετά το πέρας του παιχνιδιού, και ενώ η παρέα τους μεταξύ των οποίων και κοπέλες, κινείται επί της οδού Τσαλδάρη, ομάδα ατόμων που φορούσαν μαύρες μπλούζες και κρατούσαν ρόπαλα, τους κυνηγάει .
Ο Παύλος Φύσσας, γνωστός αντιφασίστας της περιοχής, δέχεται δύο χτυπήματα με μαχαίρι στον θώρακα και ένα στον αριστερό μηρό. Ενώ κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος και διατηρεί  ακόμη τις αισθήσεις του, υποδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη της επίθεσης. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς ομολόγησε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ωστόσο κατά την απολογία του υποστήριξε ψευδώς πως δεν έχει στενή σχέση με την Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά του ο αρχηγός της οργάνωσης, Νικος Μιχαλολιάκος σε δηλώσεις του για το συμβάν είχε κάνει λόγο για «λάσπη» και «σκευωρία» και για προσπάθεια να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής, δύο μόλις μέρες από τη δολοφονία, όπου εκτοξευόνται άθλιοι χαρακτηριστμοί και ύβρεις κατά του νεκρού.
Επίσης, ενώ αρχικά στα μέσα ενημέρωσης διαδόθηκε πως αιτία της δολοφονικής επίθεσης ήταν οπαδικές διαφορές, στη συνέχεια αποδείχτηκε περίτρανα πως το κίνητρο ήταν πολιτικό. Το θύμα της επίσης, ο Παύλος Φύσσος, καλλιτέχνης της ραπ - γνωστός ως Killah P- είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Καταπέλτης για την στάση της αστυνομίας κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε η κατάθεση της 27χρονης συντρόφου του. Όπως περιέγραψε, η ίδια ούρλιαζε λέγοντας στους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο πως η παρέα τους κινδυνεύει. Παρακαλούσε τους αστυνομικούς να τους βοηθήσουν, αλλά η απάντηση τους ήταν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι πάρα πολλοί». Μία κοπέλα αστυνομικός κι ένας νεαρός αστυνομικός, ήταν οι μόνοι από την αστυνομική δύναμη που κινήθηκαν πεζοί προς το σημείο που βρισκόταν η παρέα του Παύλου Φύσσα.

Ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών

Με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή και  πλέον είναι θέμα χρόνου η έναρξη της δίκης.
Μάλιστα, την Πέμπτη αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησής στον Κορυδαλλό (κατ' ανώτατο όριο στους 18 μήνες) του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού της οργάνωσης Χρήστου Παππά καθώς και του Γιάννη Λαγού.
Επίσης, αναμένεται και η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών προς το Συμβούλιο Εφετών ως προς το ποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει με βούλευμά τους την παράταση της προσωρινής κράτησης του Γιώργου Ρουπακιά, δολοφόνο του Παύλου Φύσσα εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης, τον περασμένο Οκτώβριο, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν κατηγορηθεί και απολογηθεί συνολικά 78 άτομα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 30 έχουν προφυλακιστεί και έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.
Ανάμεσα στους βασικούς κατηγορουμένους, περιλαμβάνεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Οκτώ από τους 16 συνολικά βουλευτές της έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι- πρόκειται για τους: Ν. Μιχαλολιάκο, Χρ. Παππά, Ηλ. Κασιδιάρη, Νικ. Κούζηλο, Ι. Λαγό, Π. Ηλιόπουλος, Αρτ. Ματθαιόπουλο, και Γ. Γερμενή. Κατηγορίες έχουν αποδοθεί και στους Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα, οι οποίοι αν και ανεξαρτητοποιήθηκαν παραμένουν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Ο πρώτος μετά την απολογία του δεν προφυλακίστηκε εξαιτίας της αποχώρησής του -όπως αναφέρεται στο σχετικό σκεπτικό των ανακριτριών-, ενώ ο Στ. Μπούκουρας είναι προφυλακισμένος.
Κεντρικά επίσης πρόσωπα στην επικείμενη δίκη είναι εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, και άλλα  στελέχη της οργάνωσης που είχαν δράσει στην περιοχή του Πειραιά και μεταξύ άλλων είναι εμπλεκόμενοι στον άγριο ξυλοδαρμό στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν οργανωμένη από την ηγεσία της οργάνωσης, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο.

Κύμα αντιδράσεων
Η δολοφονια του Παύλου Φύσσα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πολιτικές παρατάξεις, συλλογικότητες αλλά και σοκαρισμένη η κοινή γνώμη καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στο δρόμο ενάντια στον φασισμό.

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Έναν χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και αντιφασιστικές κινήσεις διοργανώνουν σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις με βασικό σύνθημα«Ποτέ ξανά Φασισμός».

Στην Αθήνα, ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης ξεκίνησε στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα το Σάββατο 13/9 με αντιφασιστικό φεστιβάλ.

Την Πέμπτη 18/9 στις 6 μ.μ διοργανώνεται συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην Π. Τσαλδάρη και πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου. Την ίδια μέρα, η οδός Π. Τσαλδάρη μετονομάζεται σε «Οδό αντιφασίστα Παύλου Φύσσα».

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, διοργανώνεται μεγάλη συναυλία των φίλων του Παύλου Φύσσα και της πρωτοβουλίας «Δεν Ξεχνάμε» με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στο Σύνταγμα στις 5 μ.μ.

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συνέλευση, εκδηλώσεις και συναυλία του συντονισμού των συλλογικοτήτων στην Αμφιάλη.
Το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτέμβρη διοργανώνεται Αντιρατσιστική Γιορτή στο λόφο Κολωνού.

Το Σάββατο 8 Νοέμβρη, δίνεται το πρώτο Πανευρωπαϊκό ραντεβού αντιφασιστικής δράσης και κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη διοργανώνεται αντιφασιστική διαδήλωση στις 18:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.


Η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό Θεσσαλονίκης καλεί στη διαδήλωση τονίζοτας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της πως: “ο φασισμός και το κυβερνητικό φλερτ μαζί του, απειλούν τα κοινωνικά, δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα όλων”, πως “πρέπει να κόψουμε τη φόρα στην Χρυσή Αυγή που επιχειρεί να ξαναβρεί χώρο με τα τάγματα εφόδου της” και πως “δεν θα αφήσουμε το αίμα του Παύλου να ξεχαστεί και οι δολοφόνοι του να πέσουν στα μαλακά”.

Στη διαδήλωση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, σχολικοί φύλακες νομού Θεσ/νίκης, οι ΕΛΜΕ της πόλης, το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ, ο σύλλος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι της Coca Cola, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, η Good As Youth και η ΚΕΕΡΦΑ.

Στην αντιφασιστική πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου  συμμετέχει και καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Κάλεσμα για αντιφασιστική πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου στις 18:30 έχει απευθύνει και η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της πως η ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, “δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης, αλλά μια νέα αφετηρία για να βρεθούμε ξανά όλοι και όλες μαζί στους δρόμους και να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον αγώνα ενάντια στο φασισμό από όπου κι αν προέρχεται. Ο Παύλος θα μας εμπνέει πάντα και θα μας θυμίζει την ανάγκη να αντιπαλέψουμε τον φασισμό σήμερα, τον καπιταλισμό πάντα”.

Στην αντιφασιστική διαδήλωση στο άγαλμα Βενιζέλου καλεί και η ΟΚΔΕ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως “Η φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν είναι μια απλή «εκτροπή» απ’ το «δημοκρατικό πολίτευμα». Τον δρόμο της έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά οι μνημονιακές – η κρίση, η ανεργία, η φτώχεια κλπ. αλλά και η σταυροφορία καταστολής των αγώνων, αντιμεταναστευτικής πολιτικής και ρατσιστικών πογκρόμ, μετεμφυλιακού τύπου όξυνσης ενάντια στο εργατικό κίνημα και την αριστερά. Ο μνημονιακός φασισμός θρέφει και τον χρυσαυγίτικο!”.

Την ίδια μέρα και ώρα η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλεί σε αντιναζιστική συγκέντρωση στην Καμάρα με βασικό σύνθημα “Ο Πάυλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί”.


http://www.alterthess.gr