Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πεζόδρομος η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη για τη «Μέρα χωρίς αυτοκίνητα»

Πεζόδρομος η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη για τη «Μέρα χωρίς αυτοκίνητα» Γέμισε με πεζούς και ποδηλάτες, από τις 11 το πρωί σήμερα, η καθημερινά «πνιγμένη» στην κίνηση και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη. Η «Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» τιμήθηκε –έστω για έξι μόλις ώρες- (απ τις 11.00 π.μ. έως τις 17.00 μ.μ.) στο τμήμα της ιστορικής λεωφόρου Νίκης από τη διασταύρωση της με την οδό Βενιζέλου (στην πλατεία Ελευθερίας) μέχρι και το Λευκό Πύργο.

Ο καλός καιρός συνέβαλε αποφασιστικά και από το πρωί η λεωφόρος κατακλείσθηκε –όχι από αυτοκίνητα- αλλά από εκατοντάδες πεζούς και ποδηλάτες που απόλαυσαν τον περίπατο τους στην ιστορική παραθαλάσσια λεωφόρο της πόλης.

Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρου είχε αμφιδρομηθεί η οδός Δημοσθένους, από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης.

Οι οδηγοί ακολουθούσαν εναλλακτικές διαδρομές και δεν έχουν δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στις παράλληλες οδούς του κέντρου (Τσιμισκή ,Μητροπόλεως , Ερμού και οδός Εγνατία).

Ο Ο.Α.Σ.Θ. είχε προγραμματίσει κατάλληλα τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται.

Η Λεωφόρος Νίκης – ή «Παλιά Παραλία» όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, είναι σήμερα ένας δρόμος ηλικίας 141 ετών! «Χαράχθηκε» το 1873 μετά την κατεδάφιση του νοτίου τείχους της πόλης. Τότε (επί τουρκοκρατίας) ονομαζόταν λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ (του Λευκού Πύργου). Μετά την απελευθέρωση το όνομα ελληνοποιήθηκε- έγινε... του Λευκού Πύργου αλλά και «Νίκης» (από την παρέλαση σ αυτή των νικηφόρων ελληνικών δυνάμεων –μετά την απελευθέρωση της πόλης).

Το …πάρτι των πεζών και των ποδηλατών για τη σημερινή Παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο , έληξε –δυστυχώς- στις 5 το απόγευμα οπότε και η ιστορική λεωφόρος παραδόθηκε και πάλι στα αυτοκίνητα.