Φοβικά και με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζει την προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας το σχέδιο υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, καθώς επί της ουσίας δυσχεραίνει περισσότερο την εφαρμογή της, επισημαίνει η Greenpace.

Η δυνατότητα αυτοπαραγωγής στα κτήρια θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, θα διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά φωτοβολταϊκών, θα συμβάλει στην αποτροπή μπλακ-άουτ στα νησιά και θα προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας στην ευρύτερη οικονομία, θεωρεί η οργάνωση απευθύνοντας κάλεσμα στους φορείς να λάβουν θέση και να ζητήσουν την ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής.
Με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το ΥΠΕΚΑ όφειλε να διευκολύνει την προώθηση της αυτοπαραγωγής, καταρχάς ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, όπως αναγνωρίζονται ως μέτρα εξοικονόμησης άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κ.λπ.). Η φθηνή ηλιακή κιλοβατώρα πλέον μπορεί να βοηθήσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γλυτώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ αποτελεί κίνητρο για να αντικαταστήσουν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης με αποδοτικές αντλίες θερμότητας.
Ως την πιο προβληματική διάταξη η Greenpeace αναδεικνύει αυτήν που "επιβάλλει πλαφόν στα 10 kW (δηλαδή μένουν εκτός μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια κ.λπ.). Την ίδια ώρα, η ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει στους αυτοπαραγωγούς να πληρώνουν τέλη και φόρους για το σύνολο της κατανάλωσης (ακόμα δηλαδή και για την ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι) καθιστά μη ελκυστική την επένδυση, ιδιαίτερα για τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα κάτω των 10 kW που αφορούν νοικοκυριά".



http://www.avgi.gr