Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ελληνας σε κρατήρα ενεργού ηφαιστείου (vid)

 Πόσο κοντά σε ένα ηφαίστειο μπορεί να φτάσει κάποιος για να αποτυπώσει στο φακό τη λάβα; Κι όμως ο Έλληνας Γιώργος Κουρούνης περπάτησε στον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου και αποτύπωσε στην κάμερά του τη μαγική στιγμή.


Το βίντεο, που τραβήχτηκε με κάμερα GoPro, στα τέλη Αυγούστου, δείχνει τους εξερευνητές Σάμ Κόσμαν και Γιώργο Κουρούνη να πλησιάζουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, σε μια καυτή λίμνη λάβας.
Αφού κατέβηκαν 365 μέτρα μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου Μαρούμ στο νησί Ambrym του Βανουάτου, ο Κουρούνης φόρεσε μια ειδική προστατευτική στολή και πλησίασε εξαιρετικά κοντά στη λάβα.
«Είναι ένα από τα 5 μέρη στον κόσμο με λίμνες λάβας. Το να φτάσει κανείς εκεί ήταν σαν ένα είδος αντίστροφης αναρρίχησης στο Έβερεστ» έγραψε στη συνέχεια στο διαδίκτυο.
«Το ηφαίστειο πάλευε εναντίον μας και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία, την απίστευτη θερμότητα από τη λάβα, κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας 400 μέτρα σχεδόν οριζόντιου χαλαρού πετρώματος, όξινης βροχής καθώς και άλλα τρελά. Η λάβα έλιωσε τμήμα μιας από τις κάμερες, πιτσιλίστηκα από μικρά κομμάτια καυτής λάβας που δημιούργησαν μια τρύπα στη στολή μου, η οποία στη συνέχεια καταστράφηκε από την όξινη βροχή» έγραψε ο Κουρούνης.

5


http://www.gazzetta.gr