Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Το "Ζεϊμπέκικο" με τον Γιώργο Νινιό ταξιδεύει στα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος», και το Studio Μαυρομιχάλη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν στα  49α Δημήτρια, παρουσιάζοντας για δύο μόνο παραστάσεις το καινούργιο έργο της Λείας Βιτάλη, «Ζεϊμπέκικο»,  σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.Το «Ζεϊμπέκικο» πρωτοπαρουσιάστηκε με τη μορφή Αναλογίου στο Φεστιβάλ Αναγνώσεων του Εθνικού Θεάτρου (Μάιος 2013).

Στην ολοκληρωμένη της μορφή, η παράσταση παίχτηκε τη σεζόν 2013-14, για 5 μήνες, στο Studio Μαυρομιχάλη στην Αθήνα και λόγω της πολύ μεγάλης επιτυχίας που είχε, θα επαναληφθεί και την επόμενη σεζόν 2014–15 στο ίδιο θέατρο, με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου 2014. Επίσης παρουσιάστηκε και για 3 παραστάσεις τον Απρίλιο του 2014, στην Λευκωσία και στη Λεμεσό, στην Κύπρο.

Στους ρυθμούς του ζεϊμπέκικου –του χορού που αναμετριέται με το θάνατο- το έργο μιλάει για τον έρωτα, το πάθος, την καταστροφή, εκείνη την Ελλάδα που ετοίμασε το σήμερα, μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, που κυνηγήθηκε και απογειώθηκε, που έκανε τον εαυτό του παρανάλωμα του πάθους, σφραγίζοντας την εποχή του και φέρνοντας ο ίδιος πάνω του τη σφραγίδα της ιστορίας.

Σε μια Ελλάδα που συνεχώς επαναλαμβάνει τα λάθη της, ένας ασυμβίβαστος καλλιτέχνης αντιστέκεται στο σύστημα με τη ζωή και τα τραγούδια του και βιώνει ακραίες καταστάσεις, ενώ το μόνο που αναζητά με πάθος είναι η αγάπη. Όταν όμως όσοι δεν αντέχουν την αλήθεια τον αρνούνται, εκείνος ξεπερνάει τα όρια και σηκώνει το όπλο του. Ποιόν σημαδεύει; Αυτούς που τον απαξίωσαν ή τον ίδιο του τον εαυτό; Το μυστικό του, που το κρατά καλά κλεισμένο στο χρυσό σημειωματάριο της φυλακής, θα αποκαλυφθεί από τη γυναίκα που η αγάπη της, αν και μεγάλη, δεν ήταν αρκετή για εκείνον, που στη ζωή του τα ήθελε όλα. Και είναι αυτό το μυστικό που θα φέρει τελικά την αγάπη σ’ αυτούς που ο ίδιος ήθελε να τον αγαπούν.

Άλλοτε άγριο και σκληρό, άλλοτε ανάλαφρο και τρυφερό με καυστικό χιούμορ, το «Ζεϊμπέκικο», το νέο έργο της Λείας Βιτάλη, καθρεφτίζει την αλήθεια της ελληνικής ψυχής και θέτει καίρια ερωτήματα για τις αξίες της νέας πραγματικότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
  • Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
  • Σκηνικά – Κοστούμια : Διονύσης Μανουσάκης
  • Μουσική Επιμέλεια : Γιώργος Νινιός
  • Φωτισμοί – Βίντεο : Στέφανος Κοπανάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ :
  • Γιώργος Νινιός
  • Στέλλα Κρούσκα
  • Ρένα Κουμπαρούλη
Στη παράσταση παίζουν ζωντανά οι μουσικοί :
  • Θοδωρής Ζέης ( Μπουζούκι ) 
  • Σπύρος Κουτρουμάνης ( Κιθάρα )
  • Μιχάλης Ουζούνης ( Ακορντεόν )

Το Τραγούδι «Ζεϊμπέκικο» είναι σε στίχους και μουσική του Γιώργου Νινιού.

Το «ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ» της Λείας Βιτάλη ταξιδεύει στα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Οκτωβρίου στις 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 10 €   Γενική είσοδος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 Αμέσως μετά, ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν οι συντελεστές της παράστασης. 
http://www.orathessaloniki.gr