Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη-Διαβατήρια, άδειες και πάσα» έκθεση από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α.

Διαβατήρια, άδειες και πάσα» έκθεση από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α.






Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α., «Διαβατήρια, άδειες και πάσα» στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20:00 στον εκθεσιακό χώρο του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014.

Ο όρος διαβατήριο προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά «διαβατήρια» - θυσίες που τελούνταν πριν διαβεί κανείς τα σύνορα της χώρας ή όταν επέστρεφε- και αποδίδει την ευρεία έννοια της μετάβασης από ένα κράτος σε ένα άλλο -και όχι μόνο από ένα λιμάνι σε ένα άλλο, όπως ο όρος passport. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση κυρίως μεταξύ κρατών, αλλά και από ένα οποιοδήποτε μέρος σε ένα άλλο, αναλόγως το ιστορικό πλαίσιο. Στόχος ήταν η ασφάλεια των κρατών, η προστασία των ταξιδιωτών, αλλά και η ταυτοποίησή τους.

Μέσα από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκτίθενται, διατρέχει κανείς εποπτικά την ελληνική ιστορία. Ξεκινώντας από το πρώτο έγγραφο της περιόδου του πρώτου έτους της Επανάστασης του 1821 και φτάνοντας ώς το διαβατήριο του 'Αρη Αλεξάνδρου από τη δικτατορία του 1967, παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των ταξιδιωτικών εγγράφων, που άλλες φορές αφορούν σημαντικά πρόσωπα (όπως ο Στέφανος Στρέιτ, ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Sir Frederick Adam, η Διδώ Σωτηρίου) και σημαντικές πτυχές της ιστορίας, ίσως όχι πάντα τόσο γνωστές (όπως η Ηγεμονία της Σάμου, η Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος, η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης).

Επίσης, παρακολουθεί τόπους της ελληνικής διασποράς που ανθούσαν τον 19ο αι. όπως η Οδησσός, η Μερσίνα, το Γαλάτσι, και τη δυναμική των αντίστοιχων προξενείων, τα οποία άλλες φορές αναβαθμίζονταν και άλλες υποβαθμίζονταν, αποκαλύπτοντας την πολιτικοοικονομική και κοινωνική σημασία των πόλεων αυτών σε συγκεκριμένες περιόδους για το ελληνικό κράτος.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διάφορες άδειες και τα πάσα με τα οποία επιτρεπόταν το ταξίδι μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας σε κρίσιμες περιόδους όπως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ή η Κατοχή.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20:00
Διάρκεια Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036.