Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Δωρεάν Office: Οι καλύτερες Εναλλακτικές της Microsoft

Μία σουίτα Office, με προγράμματα όπως τα Word, Excel και Powerpoint, είναι απαραίτητη σε κάθε υπολογιστή. Στον οδηγό αυτό θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν office, που μπορούν να αντικαταστήσουν εξ' ολοκλήρου το Microsoft Office, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.


 







Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από τις παρακάτω σουίτες, και αναρωτιέστε "πόσο καλό μπορεί να είναι ένα δωρεάν Office", πραγματικά θα εκπλαγείτε με την ποιότητά τους.






Apache OpenOffice

 



To OpenOffice.org είναι ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν Office και έχει πιθανώς την πιο ταραχώδη ιστορία.
Ξεκίνησε από τη Sun Microsystems σαν παρακλάδι ανοιχτού κώδικα του StarOffice, και μέσα σε λιγότερα από 4 χρόνια κατέκτησε πάνω από το 15% της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ήταν η προεπιλογή σε όλες πρακτικά τις διανομές Linux.
Όμως, μετά την αγορά της Sun από την Oracle, μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια η ανάπτυξη του OpenOffice.org τερματίστηκε.

 Η Oracle παραχώρησε την επωνυμία στο Apache Software Foundation, που συντηρεί και αναπτύσσει πλέον το Apache OpenOffice.

Λήψη και Εγκατάσταση Apache OpenOffice

Αρκεί να μπούμε στο http://www.openoffice.org/el/ για να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε την τελευταία έκδοση από την ενότητα "γρήγορη λήψη" στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η εγκατάσταση είναι εξαιρετικά απλή και δεν θα συναντήσουμε καμία δυσκολία

Πλεονεκτήματα Apache OpenOffice

Το Apache OpenOffice είναι ένα από τα δωρεάν Office που έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Γενικά, όποιος είναι συνηθισμένος στις παλιές εκδόσεις Microsoft Office, στο Apache OpenOffice θα νιώσει σαν στο σπίτι του.
Το Apache Openoffice περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Μειονεκτήματα Apache OpenOffice

Παρ' ότι έρχεται με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, το Apache OpenOffice δεν έχει ενσωματωμένη ελληνική διόρθωση. 
 Επίσης, ενώ υποστηρίζει κανονικά τα αρχεία .doc και .docx του Word, .xls και .xlsx του Excel, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά του OpenOffice, με την κατάληξη .odt.


Παρακάτω στον οδηγό θα δούμε πως διορθώνονται και τα δύο αυτά θέματα.
Τέλος, προσπαθώντας να στριμώξουν όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες σε εικονίδια, το interface φαίνεται λίγο "πηγμένο".


Ελληνική διόρθωση στο Apache OpenOffice

Για να εγκαταστήσουμε την Ελληνική διόρθωση αρκεί να πάμε στο "Εργαλεία -> Γλώσσα -> Λήψη περισσότερων λεξικών"

 Θα ανοίξει μια σελίδα στο Internet. Στο Search γράφουμε "greek".

 Το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι το λεξικό που χρειαζόμαστε. Κάνουμε κλικ στον τίτλο του.

 Επιλέγουμε Download extension.

Θα κατεβάσουμε ένα αρχείο el_gr_v110.oxt, μεγέθους λίγων kilobyte. Μόλις κατέβει, το ανοίγουμε.
Στο Apache OpenOffice θα ανοίξει η διαχείριση επεκτάσεων. Επιλέγουμε ΟΚ.

 Για να εγκατασταθεί η επέκταση κάνουμε κλικ στην "Αποδοχή".

 Πλέον η ελληνική διόρθωση έχει εγκατασταθεί.
 Αρκεί να κλείσουμε και να ξανανοίξουμε το Apache OpenOffice και είμαστε έτοιμοι.

Αποθήκευση αρχείων συμβατών με Microsoft Office

Για να αποθηκεύει αυτόματα το OpenOffice τα αρχεία μας με το συμβατό φορμά του Microsoft Office, πηγαίνουμε στο Εργαλεία -> Επιλογές.

 Στην ενότητα Φόρτωση/Αποθήκευση επιλέγουμε το "Γενικά"

 Για τα έγγραφα κειμένου, στο μενού "Πάντα αποθήκευση ως" διαλέγουμε το Microsoft Word 97/2000/XP.

 Πλέον, η προεπιλογή για την αποθήκευση των αρχείων θα είναι το .doc.
 Για να αλλάξουμε την προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως του Calc (Excel) και του Impress (Powerpoint), αρκεί να αλλάξουμε το "Τύπος εγγράφου", πχ σε "Υπολογιστικό φύλλο" για το Calc και να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο Microsoft Excel 97/2000/XP.

 Ομοίως για τις παρουσίασεις, στον τύπο εγγράφου επιλέγουμε "Παρουσίαση" και στο "Πάντα αποθήκευση ως" το Microsoft PowerPoint 97/2000/XP.


LibreOffice



Όταν η Oracle εξαγόρασε τη Sun τον Ιανουάριο του 2010, oι προγραμματιστές που συνεισέφεραν εξωτερικά στο project ανησυχούσαν για το πώς η Oracle θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη σουίτα αλλά και γενικότερα τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα που κατείχε.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 η πλειοψηφία των εξωτερικών Developers του OpenOffice είχαν εγκαταλείψει το project και δημιούργησαν το The Document Foundation, το οποίο τον Ιανουάριο του 2011 κυκλοφόρησε το εναλλακτικό LibreOffice.

 Πλέον, το LibreOffice είναι το προεπιλεγμένο δωρεάν Office στις περισσότερες διανομές Linux.


Λήψη και Εγκατάσταση LibreOffice

Θα βρούμε την Ελληνική έκδοση του LibreOffice στη σελίδα https://el.libreoffice.org/download/


Η εγκατάσταση είναι απλή και δεν έχει καμία δυσκολία.

Πλεονεκτήματα LibreOffice

Όπως και το OpenOffice, το LibreOffice έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

 Επίσης έχει εξ' αρχής Ελληνική διόρθωση, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.

 Τέλος, τα εικονίδια των επιλογών είναι πιο απλά από του OpenOffice, παραμένοντας στο στυλ του Office 2003.

 Το LibreOffice, όπως και το OpenOffice, περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Μειονεκτήματα LibreOffice

Ενώ υποστηρίζει κανονικά τα αρχεία του Microsoft Office, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά του OpenOffice.

Επίσης, το interface του είναι λιγότερο "πηγμένο" από του OpenOffice, αλλά ίσως δυσκολέψει όσους έχουν συνηθίσει στις πολλαπλές επιλογές του Ribbon στο Office 2007-2010-2013.

Αποθήκευση αρχείων συμβατών με Microsoft Office

Για να αποθηκεύει αυτόματα το LibreOffice τα αρχεία μας με το συμβατό φορμά του Microsoft Office, πηγαίνουμε στο Εργαλεία -> Επιλογές.

 Στην ενότητα Φόρτωση/Αποθήκευση επιλέγουμε το "Γενικά"

 Για τα έγγραφα κειμένου, στο μενού "Πάντα αποθήκευση ως" διαλέγουμε το Microsoft Word 97/2000/XP/2003.

Προσοχή! Δεν επιλέγουμε το Microsoft Word 97/2000/XP/2003 Πρότυπο
Πλέον, η προεπιλογή για την αποθήκευση των αρχείων θα είναι το .doc.

 Για να αλλάξουμε την προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως του Calc (Excel) και του Impress (Powerpoint), αρκεί να αλλάξουμε το "Τύπος εγγράφου", πχ σε "Υπολογιστικό φύλλο" για το Calc και να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο Microsoft Excel 97/2000/XP/2003.

 Ομοίως για τις παρουσιάσεις, στον τύπο εγγράφου επιλέγουμε "Παρουσίαση" και στο "Πάντα αποθήκευση ως" το Microsoft PowerPoint 97/2000/XP/2003.


Kingsoft Office

 

Ίσως να μην έχετε ξανακούσει για το Kingsoft Office, όμως δεν είναι κάποια καινούρια σουίτα γραφείου. Πρόκειται για το παλιότερο δωρεάν Office, καθώς η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε το 1988.


Για την ακρίβεια, είναι η δεύτερη παλαιότερη σουίτα Office, μετά το Microsoft Works που κυκλοφόρησε το 1986, ενώ το Kingsoft Office είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από το Microsoft Office, που κυκλοφόρησε το 1990 για Mac και το 1992 για Windows.
Σε αντίθεση με το OpenOffice και το LibreOffice, το Kingsoft Office δεν είναι εφαρμογή ανοιχτού κώδικα.

Λήψη και Εγκατάσταση Kingsoft Office

Θα βρούμε τη νεότερη έκδοση του Kingsoft Office στη σελίδα http://www.kingsoftstore.com/download-office


Το αρχείο εγκατάστασης είναι αρκετά μικρότερο από τις άλλες σουίτες δωρεάν Office, μόλις 66.5MB στην τρέχουσα έκδοση Office 2013.
Και σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση δεν πρόκειται να μας προβληματίσει καθόλου.

Πλεονεκτήματα Kingsoft Office

Το Kingsoft Office είναι το δωρεάν Office που πλησιάζει περισσότερο σε εμφάνιση το Microsoft Office από την έκδοση 2007 και ύστερα, διαθέτοντας τις επιλογές σε Ribbon.

 Επίσης, ο προεπιλεγμένος τύπος αποθήκευσης των αρχείων είναι με τις συμβατές καταλήξεις του Office.

Μειονεκτήματα Kingsoft Office

Σε αντίθεση με τα OpenOffice/LibreOffice, το Kingsoft Office δεν διαθέτει καμία δυνατότητα να έχουμε το περιβάλλον στα Ελληνικά.


Αν λοιπόν μας δυσκολεύουν τα Αγγλικά, καλύτερα είναι να επιλέξουμε κάποιο άλλο δωρεάν Office.
Ως εκ τούτου, το Kingsoft Office δεν έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα ελληνικού ορθογραφικού ελέγχου, θα πρέπει να την εγκαταστήσουμε ξεχωριστά.

 Επίσης, το Kingsoft Office περιλαμβάνει μόνο τρεις εφαρμογές, Writer, Spreadsheets και Presentation, που είναι αντίστοιχες του Word, Excel και Powerpoint.


Αυτές είναι αρκετές για την πλειοψηφία των χρηστών, όμως αφήνουν χωρίς εναλλακτική τους χρήστες που επιθυμούν πχ κάτι αντίστοιχο του Microsoft Access, Visio ή Equation Editor.

Ελληνική διόρθωση στο Kingsoft Office

Μπαίνουμε στη σελίδα http://wps-community.org/download/dicts/
και κατεβάζουμε το αρχείο el_GR.zip.

 Ανοίγουμε το συμπιεσμένο φάκελο και κάνουμε εξαγωγή.
 Στις επιλογές της εξαγωγής κάνουμε κλικ στο κουμπί "Αναζήτηση" και πηγαίνουμε: Αυτός ο υπολογιστής -> Τοπικός δίσκος (C:) -> Αρχεία Εφαρμογών (ή Αρχεία Εφαρμογών x86 για 64bit Windows) -> Kingsoft -> Kingsoft Office -> office6 -> dicts


Πατάμε ΟΚ και μετά "Εξαγωγή".
Τα Windows ίσως μας ζητήσουν την άδεια να γράψουμε στο φάκελο dicts. Πατάμε "Συνέχεια".

 Μετά την εξαγωγή θα ανοίξει κανονικά ο φάκελος. Εφόσον βλέπουμε τους τρεις φακέλους el_GR, en_GB και en_US, η διαδικασία ολοκληρώθηκε σωστά.

 Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο πρόγραμμα, ανοίγουμε ένα νέο, κενό αρχείο, επιλέγουμε Review και πηγαίνουμε στο Check Spelling -> Set Language...

 Πλέον, η Ελληνική διόρθωση λειτουργεί κανονικά.

 Τέλος, επιλέγουμε το Greek (Greece) και πατάμε το "Set as Default"


 Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν Office για εμένα?

Το OpenOffice και LibreOffice έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον και παρόμοιες δυνατότητες και εμφάνιση, με μικρές σχετικά διαφορές.
Επίσης, είναι οι πιο πλήρεις σουίτες γραφείου, περιλαμβάνοντας προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, Visio, και Equation Editor.
Το Kingsoft Office είναι ό,τι κοντινότερο στο Microsoft Office έχουν να δώσουν τα δωρεάν Office, όμως το περιβάλλον του είναι αποκλειστικά διαθέσιμο στα Αγγλικά, και έχει λιγότερες εφαρμογές από τα άλλα


Ό,τι και να πούμε, στο τέλος της ημέρας το καλύτερο δωρεάν Office είναι το δωρεάν Office που μας βολεύει καλύτερα για να κάνουμε τη δουλειά μας.
Αυτό που σας προτείνουμε, λοιπόν, είναι να δοκιμάσετε και τα τρία, και να κρατήσετε τελικά αυτό που σας βολεύει καλύτερα.


Του Άγγελου Κυρίτση