Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της Πλάκας

Κατέρρευσε το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της ΠλάκαςΕκκενώνουν χωριά στην Αρτα λόγω υπερχείλισης των ποταμών



Σε εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές στην Άρτα, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου, ενώ φαίνεται ότι κατέρρευσε και το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της Πλάκας. Σε κατάσταση κατάστασης κηρύχθηκε ο δήμος Άρτας και Νικολάου Σκουφά.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα και τραγική κατάσταση.

Τα χωριά που εκκενώνονται είναι οι Κεραματες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά

Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνω-στότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.
Εχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα.
Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Αρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι κτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων της περιοχής που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Αραχθο.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας είναι αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων με εξαιρετική τεχνική άξια θαυμασνού.
Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.

http://www.tovima.gr