Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Καλλιτέχνες έγιναν πωλητές της "Σχεδίας" στο δρόμο και μιλούν για την εμπειρία τους

Ξεχωριστή «παράσταση» ανέβασαν το Σάββατο 14 καλλιτέχνες στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Έγιναν για μία ώραπωλητές του περιοδικού «Σχεδία» σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγγραφείς , μουσικοί και ηθοποιοί φόρεσαν κόκκινα γιλέκα, με τις αντιδράσεις του κόσμου να συναντούν τον αιφνιδιασμό και τα χαμόγελα να «πέφτουν» αφειδώς.
  


«Είμαι υποστηρίκτρια της δράσης της Σχεδίας. Η βοήθεια που δίνουμε όλοι αγοράζοντας το περιοδικό είναι πολύ σημαντική. », δήλωσε στο in.gr η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που συμμετείχε σε αυτήν την πρωτοβουλία.

 Η δράση, που διεξάγεται στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά φέτος, συντελείται στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών» που έχει θεσμοθετηθεί από το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (International Street Paper Network, www.street-papers.org) με σκοπό να αναδείξει τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που διανέμουν τα περιοδικά και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω εισόδημα, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα προς μια καλύτερη ζωή.

 «Ήμασταν πολλοί στο δρόμο, ανοίγει ο κύκλος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη δράση.» , σημείωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη , ενώ μιλώντας για τις αντιδράσεις του κόσμου έκανε λόγο και για αιφνιδιασμό.

 «Άλλοι ντρεπόντουσαν που μας έβλεπαν , άλλοι ενθουσιάζονταν, μας έλεγαν ''μπράβο''. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις πωλήσεις», προσέθεσε η μουσικός, η οποία κατέστησε σαφή το στόχο της δράσης.

 « Η βοήθεια που δίνουμε όλοι αγοράζοντας το περιοδικό είναι πολύ σημαντική. Οι δράσεις αυτές βοηθάνε τους συμπολίτες μας και αυτό είναι το βασικότερο. Ενισχύεται το αίσθημα της αλληλεγγύης. Υπάρχει αισιοδοξία σε αυτή τη φάση ότι κάτι αλλάζει και ότι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής», τόνισε.

 


Και η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα βιώνοντας μια ευχάριστη εμπειρία. «Ο κόσμος ήταν πολύ ενθαρρυντικός. Σταματούσε και με κοίταζε χωρίς να ξέρει πάντα το περιοδικό.», σημείωσε. Τονίζοντας τη σημασία που έχει η συμμετοχή των καλλιτεχνών στη δράση, είπε:

 «Ο καθένας αξιοποιεί την όποια αναγνωρισιμότητα έχει για να στηρίξει αυτή τη δράση. Πρόκειται για ένα λειτούργημα.»

Η κ. Σκαφιδά στάθηκε και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους στους δρόμους πωλώντας το περιοδικό. «Οι ιστορίες τους είναι πολύ κοντινές με τις δικές μας.», σημείωσε δίνοντας έμφαση στους πιο βαριά τραυματισμένους από την κρίση.

 Και συνέχισε λέγοντας: «Το βασικό είναι να λιγοστέψουμε τις δυσκολίες του βιοπαλαιστή ατόμου.»

  

Σε αντίθεση με τις κκ. Αρβανιτάκη και Σκαφιδά, πρωτάρης στην πώληση του περιοδικού Σχεδία ήταν ο ηθοποιόςΜανώλης Μαυροματάκης. Μπορεί να συμμετείχε για πρώτη φορά στη δράση, μοίρασε όμως 25 φύλλα σε μία ώρα και θα το ξαναέκανε.

 «Στην αρχή ήμουν λίγο πιο μαζεμένος, στην πορεία όμως πήρα θάρρος και συμμετείχα στο ''παιχνίδι''. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανακούφισης του πόνου», σημείωσε ο ηθοποιός.

 Τόνισε τη σημασία που έχει η καλλιέργεια του αισθήματος της χαράς και της αίσθησης του παιχνιδιού σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

 Μιλώντας για τις αντιδράσεις του κόσμου , ο κ. Μαυροματάκης ανέφερε ότι ορισμένοι με ενθουσιασμό και χαμόγελο τον πλησίαζαν , υπήρχε όμως και το «μη βλέμμα» όταν κάποιος δεν επιθυμούσε να αγοράσει φύλλο. 

Ο ηθοποιός θα συμμετείχε, όπως είπε, και του χρόνου στη δράση, και όπως σημείωσε: «Παρόλο που δεν έχω οξυμένο εμπορικό δαιμόνιο, τα κατάφερα»


http://left.gr